Как да работите в сервиза възможно най-стерилно във времена на коронавирус

4 април 2020, 8:00

Понастоящем кризата в коронавирусът засяга всички области на обществения живот и сервизите не са изключени. В допълнение към добре известните защитни мерки на Световната здравна организация и националните органи, екипът на REPXPERT е съставил допълнителни хигиенни инструкции за работа в сервиз. Прочетете тук как вие и вашите колеги можете да продължите да работите безопасно и хигиенично върху автомобила, като същевременно защитавате клиентите си:

1.    Почистете автомобила след приемането. Това се отнася главно за повърхностите в колата, които са най-често докосвани (например сензорен екран, управление на волана и централна конзола, електрически бутони на прозорците и т.н.) Ключът на автомобила също не трябва да се забравя. Но също така обърнете внимание на най-малко забележимите зони, като дръжки на вратите и огледалото за обратно виждане. Обикновено нормалният сапун или миеща течност е достатъчен, за да унищожи структурата на вирусите. За интериора са подходящи и специални почистващи препарати, които нежно почистват повърхностите.

2.     Изключете вентилацията преди стартиране на автомобила.

3.     Използвайте еднократни найлонови калъфи. Воланът и лостът за предавките трябва да бъдат увити в найлонови обвивки, за да осигурят допълнителна защита по време на работа или тестови изпитания.

4.    Работете с ръкавици. Всички работи по превозното средство могат да се извършват само с подходяща защита на ръцете. Голяма част от микробите по тялото са върху ръцете, така че е важно да ги защитите по най-добрия възможен начин. Носенето на ръкавици намалява риска от инфекция.

5.    Поддържайте разстояние. Както в ежедневието, същото важи и в сервиза: най-малко 1,50 м разстояние от колеги и клиенти. Възможно е те вече да са заразени с вируса, дори и да не показват никакви симптоми. Това намалява риска от инфекция.

6.     Инсталирайте панели от плексиглас на гишето на приемната. Те помагат да се поддържа необходимото разстояние, например при разговор с клиенти. Това може да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса.

7.    Сведете до минимум контакта с клиентите. Организирайте вземане и доставка на автомобила, т.к. това намалява броя на контактните точки и по този начин рискът от инфекция.

8.     Намалете броя на хората / клиентите в приемната зона. Когато насрочвате срещи, не забравяйте да избягвате евентуални припокривания.

9.     Почиствайте съоръженията си редовно. Особено важно е да почистите дръжките на вратите, рецепцията, химикалките, работните карти, облегалките на столовете, кафемашините и други предмети, с които често се осъществява контакт по време на работа с клиенти. Това важи и за всички съоръжения, използвани от персонала на сервиза.

10.     Извадете списанията от зоната на чакане. Това е друга област, в която вирусите биха могли да оцелеят в продължение на няколко дни.

11.    Избягвайте тест-драйв с клиенти. Тук минималното разстояние от 1,50 м не може да се поддържа.

12.     Насърчете опциите за безкасово плащане. Ако е възможно, спрете плащането в брой временно.

13.     Поставете хартиени кърпи във вашите санитарни помещения. Не използвайте текстилни кърпи, тъй като те се споделят от няколко души.

Източник: Repxpert

MOTOFOCUS.BG призовава за отговорно и дисциплинирано поведение по време на карантина.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!