Бъдете в безопасност, като разпознавате фалшивите спирачки

1 юни 2020, 7:00

След като продажбата на фалшиви спирачни части е истински проблем в автомобилната индустрия, отговорността, която дистрибуторите и автосервизите поемат при доставката и монтажа на реномирани продукти, никога не е била по-голяма. Тук глобалният лидер в технологията на спирачките, TMD Friction, изследва как дистрибуторите и автосервизите могат да открият фалшиви продукти, как спирачките му се представят при теста R90 и каква информация специалистите в автомобилната индустрия трябва да предават на клиентите.

Безопасността е едно от най-важните съображения, които дистрибуторът или сервизът трябва да правят при избора на складови наличности. В тестовете, проведени от TMD Friction, партида от фалшиви спирачни накладки отбеляза много ниско ниво на ефективност на триенето при изменение на температурата и скоростта, което води до дълъг спирачен път. Тъй като фалшивите накладки обикновено имат ниска способност на пресоване, те също могат да реагират агресивно към спирачните дискове – което води до напукване. При теста за счупване на дисковете, тази партида от фалшификати се износваше до долния слой и предизвикваше повреда след 110 приложения на спирачката. Трагично е, че не само фалшивите продукти могат да причинят споменатите проблеми, най-лошият сценарий е, че по-нискокачествените части водят до пълна повреда на спирачките, излагайки на риск човешки живот.

Първият момент, който дистрибуторите и сервизите трябва да разгледат, е използването на надежден доставчик. Въпреки че може да е изкушаващо да купувате спирачни части онлайн, трябва да се внимава при закупуване на автомобилни части от интернет, тъй като е невероятно трудно да се гарантира тяхната автентичност. Явен признак за неоригинални части са много ниските цени. За да онагледим това, спирачните накладки на Porsche Cayenne обикновено струват около 200 британски лири, но това, което изглежда едно и също, може да се намери онлайн за под 10 лири. Не е изненадващо, че по-евтините накладки са фалшиви и могат да доведат до тежки последици, ако бъдат закупени и инсталирани на превозно средство. За да избегне фалшифицирането на пазара, TMD Friction гарантира, че всичките му продукти се продават в защитени опаковки с холограмен печат. Производителят на спирачки също така подпомага регулаторите на ЕС и митническите органи при идентифицирането на фалшиви стоки, като последователно използва същите маршрути, канали и вериги за доставки; както и работи в тясно сътрудничество с автокъщи и сервизни мрежи, за да осигури сигурна верига за разпространение.

Заедно с усилията да се гарантира, че фалшивите продукти не влизат на пазара и безопасността на водачите е защитена, влагането на фрикционен материал чрез строги тестове е нещо, на което дистрибуторите и автосервизите могат да се доверят при покупка или използване на продуктите на TMD Friction. Тестът за ефективност на спирачките R90 е отличен пример. Това изпитване е средство за тестване на производителността на продуктите за следпродажбния пазар спрямо OE, при което се допуска отклонение от +/- 15% на показателите. Продуктите за афтърмаркета на TMD Friction, TEXTAR се класират добре на теста R90, тъй като производителят се ангажира да гарантира абсолютното най-добро качество на своите продукти.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!