Светеща лампа за ESP на Mercedes Benz

12 юни 2020, 7:00

Без значение дали управлявате клас E, C, S, ML или друг модел Mercedes-Benz, можете да получите предупреждение за „ESP Неизправност – посетете сервиз“ и ESP светлината свети или мига. Тук ще разгледаме най-често срещаните проблеми със светлината на Mercedes ESP.

Ако светлината на ESP постоянно свети, възможно е случайно да сте натиснали бутона ESP на таблото. Първо, опитайте се да натиснете превключвателя на ESP, задръжте го три секунди и проверете дали индикаторът на ESP на инструменталното табло се изключва.

Ако натискането на превключвателя ESP не изключва светлината или ако светлината на ESP мига, това означава, че има проблем със системата ESP на вашия Mercedes-Benz.

Включете / изключете ESP светлината чрез натискане на бутона ESP. Показва се бутона на SLK / Crossfire. Бутонът може да изглежда малко по-различно в клас C, E, S, ML.

Какво означава светлината на ESP и как работи?

ESP означава електронна програма за стабилност (или контрол). Основната цел на ESP е да помогне на шофьорите да поддържат контрола над своето превозно средство по време на екстремни кормилни маневри, като превозното средство се насочва в предвидената от водача посока. ESP не се намесва, докато не установи, че автомобилът започва да губи пътно сцепление. Докато ESP си върши работата, ESP светлината ще мига за кратко на инструменталното табло.

Когато ESP е включен, спирачното налягане може да се приложи индивидуално на всяко колело, за да не се плъзга автомобила от пътя. Важно е да шофирате безопасно и да се съобразявате с ограничението на скоростта, защото ESP няма да може да увеличи сцеплението или да преодолее законите на физиката. Контролът на стабилността на автомобила (VSC), Подобряването на стабилността на автомобила (VSE) и Електронният контрол на стабилността са различни имена, използвани от други марки като Audi, BMW, Lexus, Toyota, но всички те означават едно и също нещо: Електронна програма за стабилност (ESP).

Какво може да причини предупреждение и неизправност в светлината на Mercedes ESP?

Неизправността в ESP може да бъде причинена от няколко повредени компонента. Вместо само да гадаете какъв може да бъде проблема, по-добре е да използвате диагностичен скенер, който да чете кодовете за грешки в ESP. Кодът за грешка в ESP ще опише къде е проблема.

Топ 5 причини, които могат да накарат светлината на ESP да се запали.

Превключвател на спирачната светлина (стоп машинка) – Превключвателят на спирачната светлина се намира над педала на спирачката и се знае, че често се разваля. Това са много евтини части и могат да бъдат заменени само за 15 минути.

ABS сензор на колелата – сензорите за скорост на колелото на ABS могат да се провалят и да причинят включването на ESP светлината. Имайте предвид, че след като замените ABS сензора, все още ще бъде включена предупредителната лампа ESP. Ще трябва да следвате процедурите по-долу, за да нулирате светлината.

Ниско напрежение на батерията – Ако имате стара батерия, която не доставя необходимото напрежение, можете да предизвикате неизправности в ESP и редица други проблеми, като предупреждения за ABS и ETS. Това е така, защото акумулаторът може да стартира колата добре, но не поддържа необходимото напрежение, докато колата работи. Проверете възрастта на батерията и я сменете, ако е над 6 или 7 години. След като смените батерията, нулирайте ESP лампичката, като използвате инструкциите по-долу.

ABS модул  – ABS модулът работи усилено, когато се включи електронната програма за стабилност (ESP). Той намалява спирачното усилие на отделното колело, за да помогне на автомобила да остане на пътя. Ако ABS модулът не работи правилно, трябва да го смените или поправите. Нов модул може да бъде много скъп, но също така можете да намерите услуга за ремонт на ABS модули.

Датчик за ъгъл на волана – той е точно зад волана в кормилната колона. Основната цел е да се изчисли ъгълът на волана, така че колата да знае дали правите завой или се движите направо. Входът от сензора за ъгъл на управление се използва от контролния модул ESP. Сензорът за ъгъл на кормилно управление обикновено не се разваля, но може да се нуждае от калибриране. Можете да използвате скенер за да прочетете стойностите на сензора за ъгъл на управление и да коригирате проблема.

Можете да премахнете предпазителите, за да проверите дали някой от тях е изгорял или бихте могли да използвате тестер за предпазители, за да тествате бързо всички предпазители, без да ги отстранявате

Премахването на отрицателния терминал на батерията няма да изтрие светлината на ESP. Изключването на батерията работи за нулиране на контролната светлина на двигателя, но няма да функционира за изчистване на твърди кодове като ESP, ETS и ABS.

След отстраняване на проблема, кода за грешка в ESP трябва да се изтрие с диагностичен уред.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!