Проблеми и решения с автоматична трансмисия 722.9 7G Tronic на Mercedes-Benz

1 юли 2020, 7:00

Автоматичната скоростна кутия 722.9, произведена от Mercedes-Benz, е електронно контролирана скоростна кутия, която има седем предавки напред и две задни предавки. Тази статия предоставя общ преглед на автоматичната трансмисия 722.9, както и често срещани проблеми, съвети за отстраняване на проблеми и често задавани въпроси.

Предимства на автоматичната скоростна кутия на Mercedes 7G

Има няколко предимства да имате 7 предавки. Ето списък от предимствата на 7-степенната трансмисия на Mercedes-Benz в сравнение с предишното поколение 5-степенна трансмисия (722.6).

  • По-плавно превключване и комфорт на водача
  • По-бързи превключвания
  • По-добри времена на ускорение поради подобрения контрол на смяната на предавките и наличните предавки.
  • Подобрена икономия на гориво.
  • По-добро съответствие на оборотите на двигателя и скоростта на автомобила.

Блокът за управление на трансмисията в 7G Tronic следи вашия стил на шофиране и адаптира точките на смяна на предавките въз основа на начина, по който шофирате. Например, ако сте агресивен водач, може да забележите, че трансмисията ще остане в предавка по-дълго, за да може двигателят да достигне по-високи обороти.

7-степенната автоматична трансмисия Mercedes-Benz е известна като :
  • 9xx Автоматична трансмисия
  • NAG 2 (нова автоматична скоростна кутия 2)
  • 7G-Tronic (7G Tronic Plus от 2010 г.)

Една от основните разлики между 5-степенните трансмисии 722.6 и 722.9 е, че в 7G Tronic модулът за управление на трансмисията (TCU) е интегриран вътре в трансмисията. TCU е монтиран върху корпуса на клапана. Докато в предишната автоматична трансмисия, TCU беше инсталиран извън трансмисията. Чрез инсталирането на TCU върху корпуса на клапана Mercedes успя да намали дължината на проводниците между клапана и TCU.

Местоположение на TCU, монтиран върху проводниковата плоча отгоре на тялото на клапана. Mercedes-Benz 7G 722.9 Трансмисия

Както при 5-степенната трансмисия, 7G Tronic има S / C режим, който означава:

  • S – Sport – Автомобилът стартира с първа предавка
  • C- Comfort – Стартира с втора предавка

Проблеми с трансмисия на 7G – 722.9xxx

По-долу ще намерите списък на често срещаните проблеми със 7-степенна автоматична скоростна кутия на Mercedes-Benz 722.9xx 7G Tronic. Този списък е само за справка. Ако имате проблеми, важно е също да прочетете кодовете за неизправности от системата за автоматичната трансмисия през порта на OBD-II, разположен под таблото за управление. За да направите това, ще ви е необходим скенер, който може да чете кодове за неизправности в TCU на Mercedes.

Трансмисията 722.9 е инсталирана в модели на Mercedes-Benz още през 2004 г. До 2008 г. тя замества 722.6 – 5-степенните трансмисии на всички модели MB. Има няколко често срещани проблема с това предаване, но по-голямата част от проблемите не изискват пълен ремонт на трансмисията. Подмяната на дефектния соленоид, проводниковата плоча или корпуса на клапана е всичко, което трябва да се извърши, за да се отстранят по-голямата част от проблемите в 7-степенната трансмисия.

Това е списък на често срещаните проблеми със 7-степенната трансмисия 722.9xx:

  • Трансмисията не превключва предавките или работи правилно, докато не загрее.
  • Забавено или непредвидено превключване на предавките. Надграждането на софтуера на TCU и нулирането на точките на смяна на предаването може да реши този проблем. Ще ви трябва скенер на Mercedes Star Diagnostic C3 или C4
  • Трансмисията буксува между 1-ва и 2-ра скорост. Щом това бъде открито от TCU, предаването преминава в авариен режим. Изключването на двигателя може временно да върне трансмисията в нормална работа.
  • Дефектната токопроводяща плоча. Необходима е смяна, която може да струва скъпо. Първото поколение на 722.9 може да изисква и смяна на корпуса на клапана.
  • Ускоряването от стоп светлина може да накара колата да се забие във 2-ра предавка – авариен режим.
  • Постоянен контакт на вода с корпуса може да причини повреда на корпуса на трансмисията, ако бъде оставена в контакт за няколко седмици.
  • Проблеми с трудно превкючване на предавките.
Дефектен корпус на клапана или токопроводяща плоча обикновено са причина за тези проблеми.

7G кодове за неизправности на троника

Използвайте усъвършенстван четец на OBD-II за четене и изтриване на грешки на двигателя, трансмисията, ETS, ABS, Airbag и други системи.

По-долу са изброени най-често срещаните кодове за неизправност на 7-степенната автоматична трансмисия.

  • P0717 Датчикът за скорост на входящата турбина без сигнал
  • P0718 Прекъсната верига на датчика за скорост на входа / турбината
  • P0700 Система за управление на трансмисията неизправност TCS
  • P0748 Електромагнитен соленоид за контрол на налягането “A”
  • P0778 Електромагнитен соленоид “B” за контрол на налягането
  • P0798 Електромагнитен соленоид за контрол на налягането “C”
  • P2716 Електромагнитен соленоид „D“ за контрол на налягането
  • P2725 Електромагнитен соленоид за контрол на налягането (E)
  • P2734 Електромагнитен соленоид за регулиране на налягането ‘F’
  • P2810 P2759
  • P0717 Датчик за скорост А на входа / турбината – веригата няма сигнал
  • U0101 – няма комуникация с TCM

Този проблем обикновено се отстранява чрез подмяна на плочата или корпуса на клапана, което зависи от VGS версията. Ако е инсталиран нов TCU, той ще изисква програмиране, за да съответства на VIN на автомобила.

Как да диагностицираме 7G Tronic проблеми

Проверете нивото на трансмисионното масло

Трансмисията 722.9 7G няма маслена щека. Тя също няма тръба за измерване, следователно няма да можете да използвате  инструмента  на Mercedes 722.6 Transmission Fluid Dipstick Tool .

Проверката на течността изисква да вдигнете колата и да свалите пробката за източване от трансмисията. Необходимо е да имате специален инструмент, за да заредите скоростната кутия на Mercedes-Benz 722.9. Колата трябва да бъде в хоризонтално положение по време на тази процедура. Трансмисионната течност трябва да бъде при определена температура.

Новата трансмисия 7G Tronic Plus има нови изисквания към течността за автоматична трансмисия. Трябва да сте сигурни, че ако сменяте трансмисионната течност, трябва да използвате одобрената течност за трансмисия mercedes 722.9xx.

Авариен режим

Всеки път, когато има проблем с вашето предаване или определени сензори, които изпращат данни в TCU, трансмисията на 7G Matic преминава в авариен режим. По време на работа на LIMP HOME MODE трансмисията се забива на втора предавка и след това отказва да сменя предавките нагоре. На втора предавка можете да достигнете скорости до около 50 км/ч, така че да можете да закарате колата до сервиз.

Ако вашият MB е блокирал на втора предавка (авариен режим), не изпадайте в паника. Причината може да бъде нещо толкова просто като ниско ниво на течност трансмисията. Дори може да е нещо, което не е пряко свързано с трансмисията, като дефектен ABS сензор, превключвател на спирачната светлина или дори сензор за ъгъл на управление . Автоматичната трансмисия в Mercedes Benz е електронно контролирана трансмисия и зависи от входа на няколко сензора, за да работи правилно. Често всичко, което трябва да направите, е да прочетете кодовете за неизправности с диагностичен скенер, за да откриете причината за забиването в определена предавка.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!