Компресорно масло за климатичната система

7 юли 2020, 7:00

Автомобилните компресори за климатичната система изискват специфични видове смазочни материали. Повечето след 1996 г. и по-нови A / C системи използват хладилен агент R134a и изискват някакъв тип PAG (полиалкилен гликол) масло за компресора. Ако се използва грешен тип компресорно масло или с грешен вискозитет, това може да повреди компресора. Всъщност основната причина за отказ на новоинсталиран A / C компресор е използването на грешен тип компресорно масло.

PAO (Polyalphaolefin) масло понякога може да се използва като заместител на някои PAG масла, ако производителят на компресора го одобри.

ВНИМАНИЕ: PAG масла НИКОГА не трябва да се използват в хибридни превозни средства, защото са електрически проводими. POE (полиол естер) масло обикновено се препоръчва за хибридни автомобили, които имат електрически задвижвани A / C компресори, тъй като не са електропроводими. Използването на грешно масло може да позволи на тока да се премине обратно през A / C компресора, създавайки опасност от токов удар.

Минерално масло може да се използва само при по-стари компресори R-12 A / C, тъй като R-12 няма да се смесва с хладилен агент R-134.

Универсалните“ A / C компресорни масла често са на база PAO и не са същите вискозитети като PAG маслото, препоръчано за конкретен тип компресор. Това може да доведе до лошо смазване и преждевременна повреда на компресора.

По-новите превозни средства с R-1234yf A / C системи изискват специално компресорно масло 1234yf, посочено от производителя на автомобила. Универсалните компресорни масла НЕ трябва да се използват в приложения R-1234yf.

Капацитет на маслото за компресор с климатик

Ако подменяте компресор или друг компонент на A / C система, важно е да смените маслото на компресора, което е загубено при смяна на частите. Общият капацитет на маслото за много климатични системи за пътнически автомобили от по-късен модел е само около 120 мл. Ниското ниво на масло може да доведе до повреда на компресора.

ВНИМАНИЕ: НЕ препълвайте A / C системата с прекалено много компресорно масло. Твърде многото масло може да навреди на охлаждащата работа.

Универсалните A / C компресорни масла

Нашият съвет е следният: Защо да рискувате да използвате универсално масло, когато можете също толкова лесно да използвате правилното PAG масло?

Всеки производител на компресор казва едно и също: Използвайте специфичния тип масло, определен за техния компресор. В повечето случаи това е някакъв вид PAG масло.

Когато инженер проектира компресор за климатик, той го изгражда с определени допустими отклонения, които изискват специфичен вид вискозитет на смазочни материали, характеристики на триене и добавки за износване. Ако се използва масло, което не отговаря на тези изисквания, това може да причини проблеми с износването и триенето. В крайна сметка това води до отказ на компресора.

Всички масла PAG 46, PAG 100 и PAG 150 имат различни вискозитети, точно както моторните масла 5W-20, 5W-30 и 10W40 имат различни вискозитети. Не трябва да се смесват различни вискозитети, тъй като вискозитетът на сместа може да е “извън обхвата” за приложението по редица причини. Обикновено по-вискозните масла се определят за по-тежки носещи и уплътняващи натоварвания, но също така изискват малко по-големи хлабини на лагерите. Ако се използва по-тънко масло, то може да не осигури достатъчно смазване. По същия начин, приложение, което определя по-тънко масло, за да се намали триенето, може да не получи достатъчно смазване, ако се използва по-вискозно масло.

Тъй като различните PAG масла имат различен вискозитет, на практика е НЕВЪЗМОЖНО да има универсална маслена формула със същите вискозитетни характеристики като оригиналните PAG 46, PAG 100 или PAG 150. Универсалното масло ще бъде компромисна смес, която не успява да постигне някои от спецификациите на OEM. То ще бъде твърде вискозно за някои приложения и твърде тънко за други приложения.

Универсалното масло може да работи добре в някои компресори, но не и в други. Така че защо да рискуваме? A / C компресорите не са евтини за замяна!

Причината някои хора да популяризират универсални масла е, защото в магазините за авточасти и сервизите е по-лесно да се запасяват с един тип масло, вместо няколко различни масла.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!