Характеристики на електрическите водни помпи и основни причини за тяхната повреда

20 юли 2020, 13:00

Все повече превозни средства се нуждаят от електрически водни помпи, както и електрическите и хибридните превозни средства. Тези превозни средства разчитат на електрическите водни помпи, за да охладят батериите си. Все повече се увеличава и броя автомобили, оборудвани със система с турбокомпресор. Много от тези системи също са с водно охлаждане и се нуждаят от електрическа водна помпа, за да функционират правилно. По-долу ще представим някои от характеристиките на електрическите водни помпи, както и ще обсъдим резултатите от анализа на Гейтс на голям брой повредени електрически водни помпи OE, за да определим какво причинява повредите им.

Какво отличава електрическите водни помпи от традиционните аналози?

Основната функция на електрическите водни помпи – осигуряване на стандартно охлаждане на двигателя – очевидно не се различава от тази на традиционните помпи със задвижване с ремък, но първите имат няколко уникални предимства. За начало, докато традиционните водни помпи изпомпват охлаждащата течност през цялата система, някои нови превозни средства използват до три електрически водни помпи за различните системи. Подобно сегментирано охлаждане намалява натоварването на двигателя и позволява на механиците да заменят само частта, която се е повредила. Ако например електрическата водна помпа, използвана за отопление на кабината, се повреди, не е необходимо да се заменят и помпите, отговорни за охлаждането на турбокомпресорната система или охлаждането на батерията. Освен това електрическите водни помпи могат да се управляват от сензори за осигуряване на необходимото количество охлаждаща течност по всяко време.

Какво причинява отказ на електрическите водни помпи?

Гейтс анализира голям брой повредени OE продукти, за да определи какво причинява повреда в електрическата водна помпа. По-долу ще опишем най-често срещаните причини, като пропуснем единични случаи, като счупена лопатка на работното колело, което експертите от Гейтс откриха в само в една електрическа водна помпа.

1. Износени въртящи се части

Някои от проблемите, с които се сблъскват електрическите водни помпи, са често срещани и за водни помпи, задвижвани с ремък, като например въртящи се части, които се стопяват или износват поради по- нискокачествени материали.

2. Използване на неподходяща охлаждаща течност

Стандартните водни помпи са склонни към проблеми със замърсяването, същото важи и за електрическите водни помпи. Точно както при стандартните водни помпи, използването на обикновена охлаждаща течност, когато се предписва охлаждаща течност със специфични свойства, може да доведе до преждевременна повреда на електрическите водни помпи – както и при смесването на охлаждащи течности с различни химически компоненти или при използване на замърсена охлаждаща течност.

3. Незадоволително външно уплътняване

Има и друга основна причина за повреда, която може да бъде проследена до мястото на монтаж на електрическите водни помпи. Някои от тях са в горещи зони, където въздухът периодично се загрява и охлажда отново. Полученият конденз може да попадне в платката, да унищожи електрониката и отново да причини повреда на помпата.

4. Поставяне на твърде голями изисквания към производителността

И накрая, задачите, поставени на помпата могат просто да бъдат твърде голями за дизайна на вътрешните й компоненти, което да доведе до повреда още от 90 000 до 150 000 километра в живота на автомобила.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!