Счупен клапан в края на стъблото

28 юли 2020, 7:00

Грешките в синхронизацията на клапаните са основната причина

Счупен ли е клапанът след ремонт на главата на цилиндъра? Неправилно поставените или прескочили зъбни зъбни ремъци често са виновни. Възможно ли е проблеми с материала да са причина?

Фиг. 1: Принудително счупване в канала на стъблото

Често след ремонт на цилиндрова глава се стига до счупване на клапана в областта на каналите (фиг. 1) след кратко време на работа. Клапаните с диаметър на стъблото 7 mm или по-малко са особено податливи.

Фиг.2                                                                                                                                                 Фиг.3

Причина за проблема

Най-често това се причинява от зъбен ремък, който е с прескочил зъб или е неправилно настроен. Това кара буталото да се сблъска с клапана, който все още не е напълно затворен (фиг. 2), по време на работа. Когато това се случи, буталото и разпределителният вал упражняват големи сили върху стъблото на клапана. Поради своята конструкция и монтажна ситуация, клапанът изпитва най-големия огъващ момент в областта на долния жлеб. Тъй като клапанът може да се огъва само леко във водача, той се огъва и счупва в този жлеб (фиг. 3).

Други причини за повредата:

  • Предварително повредени повдигачи
  • Износени водачи на клапана
  • Деформирани клапани
  • Деформиран повдигач или кобилица
  • Неправилно монтирани конуси / пружини
  • Неспазени инструкции за монтажа на нови хидравлични повдигачи.

ЗАБЕЛЕЖКА

Счупването на клапана в края на стеблото винаги е резултат от неправилен монтаж или неблагоприятни условия на работа. Тази повреда не е причинена от проблеми с материала.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!