Автономно шофиране: предайте контрола

8 август 2020, 8:00

Холивуд оформя начина, по който мислим. Убийственият суперкомпютър HAL 9000, Терминаторът и злите агенти на Матрицата: битката между хората и машините е конфликт, който поп културата обича да насърчава. И влиянието на тези произведения се простира далеч отвъд касата на киносалона – дори в дискусията за етиката във връзка с изкуствения интелект и автоматизацията.

Скептицизъм към автономните превозни средства

Това важи и за автомобилите. На много хора наистина ще бъде много трудно да предадат контрола изцяло на автономно превозно средство. Като пример, 67 процента от хората, разпитани в проучването, поръчано от фондация Bertelsmann, заявиха, че са скептични по отношение на напълно автономните превозни средства. На въпроса за причините за това недоверие 83 процента посочиха загубата на контрол над превозното средство. Втора точка е страха от злополуки и дефектна технология.

Важен ключ за предотвратяване на злополуки

Нечестно е, както показват други изследвания. Автоматизацията всъщност е важен ключ за по-безопасен автомобилен транспорт. В следващите десетилетия автоматизираните системи за помощ и напълно автоматизираното шофиране ще бъдат важен ключ за движението по пътищата без сериозни или смъртоносни злополуки. Преди всичко, те ще помогнат за облекчаване на загубата на вниманието като риск от злополука. Това в световен мащаб е една от основните причини за катастрофи.

Известен факт е, че човешкият мозък не е идеално проектиран за управление на автомобил. Шофирането на лек автомобил безопасно с висока скорост, като същевременно обръщате внимание на пътните знаци и на много други превозни средства по пътя е значително умствено усилие. И понеже сме хора, не винаги сме готови да изпълняваме добре тази задача. Много хора всъщност се чувстват претоварени, когато шофират кола. Ето защо имаме електронни помощници, които да ни помогнат да компенсираме недостатъците си във все по-сложните ситуации на движение по пътищата.

Три области, където технологиите наистина могат да помогнат

1. Видимост

Като цяло, радарите, лидарите и камерите могат да виждат по-добре от нас – и много по-добре в тъмното или когато са изправени пред трудни условия на околната среда, като мокри пътища, мъгла или сняг. Разбира се, ако приемем, че сензорите са проектирани за тези условия. Когато са интелигентно комбинирани, те позволяват обширен и детайлен 360-градусов изглед.

 2. Внимание

Компютърът не се уморява. Дори когато една и съща ситуация се среща за стотен път, той е „напълно концентриран“. За хората подобни и монотонни ситуации са убиец на концентрация номер едно. Въпреки това, високото ниво на автоматизация изисква суперкомпютър. Със ZF ProAI RoboThink ZF предлага най-мощния AI мейнфрейм компютър в автомобилната област.

 3. Време за реакция

Както показва фразата „момент на страх“, ценно време се губи, докато хората събират мислите си и реагират на ситуацията. Когато системата за избягване на сблъсък открива препятствие, тя реагира почти без никакво забавяне, като допринася за безопасното спиране на пътя. ZF също така разработва интелигентни системи за подпомагане на аварийно спиране и предотвратяване на сблъсък, за помощ на водачите в критични ситуации.

Хора и машини: как сътрудничеството може да успее

Въпреки това, продължава да има аспекти на движението по пътищата, в които хората просто могат да се справят по-добре от технологиите. Това важи особено за оценката на ситуацията като цяло. Хората все още са в състояние интуитивно да разберат ситуации (включително сценарии за движение по пътищата) цялостно, и – в зависимост от индивидуалния опит – могат да го направят много бързо. В състояние сме да разберем с един поглед дали хартиен плик хвърчи пред колата или дали куче е изскочило на пътя си. Машините все още трябва да се научат как да интерпретират данните на изображението и сензора по надежден начин.

Това означава, че в обозримо бъдеще задачата е свързана с постигане на добро взаимодействие между хората и машините. ZF демонстрира каква форма може да приеме системата му от ниво 2+, ZF coPILOT. Тази интелигентна усъвършенствана система за помощ на водача осигурява функции за шофиране и безопасност, които надхвърлят нивото на обикновената система от ниво 2 за полуавтономно шофиране. Например, ZF coPILOT непрекъснато анализира обкръжението на превозното средство, което му позволява да разпознава пешеходци или насрещно движение и да подпомага водачите, ако случайно пренебрегнат нещо.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!