Превозните средства с електрическо задвижване се нуждаят от специални гуми

15 август 2020, 8:00

  • Гумите на електрическите автомобили трябва да отговарят на специални изисквания
  • Основните свойства включват ниско съпротивление при търкаляне и висока товароносимост
  • Continental прави гуми за електрически автомобили и автобуси и представи прототип за камиони
Continental EcoContact 6

Автомобилите с електрическо и хибридно задвижване са по-тежки от конвенционалните, те предават повече въртящ момент при движение, и в идеалния случай те трябва да бъдат много тихи. Разбира се, има качества, които традиционно се очакват от гумите: безопасност по мокри и сухи пътища, прецизно управление, къси спирачни разстояния, предотвратяване на аквапланинг, максимален пробег и особено важно за електрическите автомобили, много ниско съпротивление при търкаляне. Разработчиците на гуми в Continental в Хановер са се справили с предизвикателството и са проектирали гуми специално за електрически автомобили, автобуси и камиони.

По-голямото тегло на тези превозни средства се свежда до техните батерии, които тежат повече от пълен резервоар с гориво за двигател с вътрешно горене. Хибридите имат не само двигател, но и електромотор, плюс резервоар за гориво и мощни батерии на борда. Допълнителното тегло се преодолява чрез увеличаване на носещата способност на каркаса на гумите, както е посочено в повечето от тези гуми чрез символа XL на страничната стена. В момента в индустрията има стъпки, за да се стандартизират гуми с още по-голям товарен капацитет, който вероятно ще носи символ „XL +“ . Запазването на износването, причинено от високите нива на въртящ момент изисква модификации както на дизайна, така и на състава на протектора. Много ниското съпротивление при търкаляне се постига чрез протекторната смес, шарка на протектора и конструкцията на гумата – и по-специално на страничната стена. Всички тези мерки трябва да бъдат внимателно координирани, за да се гарантира, че тези гуми запазват своите безопасни свойства при работа. Като се има предвид колко по-тих е EV от моделите с двигател с вътрешно горене, ограничаването на шума от гуми / път до минимум е от съществено значение. Това може да бъде постигнато чрез добавяне на вид пяна вътре в гумата, като се използва технологията ContiSilent.

ContiSilent технология

На пръв поглед тези специални продукти изглеждат напълно нормално. Моделът на протектора и дизайнът на страничната стена, както и информацията на страницата са  като при конвенционалните модели. И тъй като почти всички тези гуми за EV и хибриди са оригинални версии на оборудването, към задължителната и стандартна информация на страничната стена се добавя и OE код. Continental също произвежда гуми за товарни превозни средства, които са насочени към нуждите на електрическото задвижване, като Conti Urban HA3 за електрически автобуси.

Дизайнерската гума Conti e.MotionPro е специално разработена за електрическия камион MAN CitE

Първата гума на Continental за електрически превозни средства, Conti.eContact, първоначално беше представена през 2012 г .; понастоящем този модел е одобрен за използване в Smart EQ Forfour. Други серии от модели, разработени също така, за да отговорят на изискванията на електрическите превозни средства и хибридите, включват EcoContact 6 с много ниското си съпротивление при търкаляне и безопасна работа – популярен избор като оригинално оборудване за електрически и хибридни модели. А портфолиото на Continental включва и ултрависокопроизводителния SportContact 5 – енергоефективна гума за по-спортни електрически автомобили като Tesla Model S. Като цяло Continental в момента произвежда около 100 модела гуми, подходящи за превозни средства и хибриди с електрическо задвижване.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!