Торсионна демпферна шайба на аксесоарното задвижване (TVD)

21 август 2020, 7:00

Колебанията на скоростта на въртене при различните цикли на двигателя с вътрешно горене са типични и проблема винаги е съществувал. При съвременните двигатели тези вибрации на скоростта се подчертават повече, поради по-високите скорости, изисквани от по-малки двигатели, оборудвани с леки части, особено за дизеловите двигатели (за да ги съобразят с Евро 4, 5, 6).

Тези торсионни вибрации могат да доведат до прекомерно износване на лагерите, аксесоарния ремък, шум и дори до счупване на коляновия вал.

Важно е да се заглушат тези прекомерни вибрации. За защита на скоростната кутия и трансмисията, често се използва двумасов маховик. Предното аксесоарно задвижване се защитава от торсионната вибрационна шайба (TVD). TVD е шайба на коляновия вал, в който гумен елемент свързва двете основни метални части (фиг. 1).

фиг. 1

Тази свързваща гума функционира като амортизиращ елемент. Заради неговия материал (каучук) и предназначението му (да амортизира вибрации), той се износва и ще се нуждае подмяна след определено време (фиг. 2).

фиг. 2

Има два основни типа TVD. „Отворен” тип предимно за бензиновите двигатели и „напълно затворен” тип за дизелови двигатели (фиг. 3).

фиг. 3

Пробитите отвори  (фиг. 4) в TVD, са направени за балансиране.

фиг. 4

Износената от употреба шайба ще доведе до вибрации, шум от ремъка и прекомерно износване на всички компоненти на задвижването; може да доведе до повреда на ролката на алтернатора за свободен ход.

Визуална проверка:

Следните симптоми показват, че TVD трябва да бъде заменена:

1. Пукнатини в гумата (фиг. 2)

2. Липсват части от гума (фиг. 5).

фиг. 5

3. Контактни знаци от металния „индикатор“ в прорезани отвори (фиг. 6)

фиг. 6

4. Някои TVD ще показват следи от ръжда отвън като ранно предупреждение

5. Излизащ Micro-V® ремък от шайбата (фиг. 7), може да бъде резултат от дефектна TVD.

фиг. 7

Препоръки:

  • TVD трябва да бъде сменяна при смяна на ремъка и обтегача. Препоръчваме да я смените и без видими повреди след 100 000км.
  • При всяко обслужване след 30 000 км, особено след автомобилна катастрофа, TVD трябва да бъде внимателно проверена за признаци на износване или повреда. В повечето случаи износването / повредата се вижда на гърба на шайбата по-рано, отколкото на предната страна.
  • Износването не винаги се показва, но TVD или шум от ремъка е доказателство за проблем.
  • За да се гарантира оптималната производителност на TVD, тя трябва да бъде инсталирана според препоръките напроизводителя.
  • Много TVD са закрепени с разтягащи / еластични болтове към двигателя, които трябва да бъдат заменени след отстраняване, и монтиране на нови, с правилния въртящ момент (вкл. ъгъл, ако е указан)!

Забележки:

1) Скоростта на празен ход и спортното шофиране са най-лошите условия за TVD и другите компоненти на задвижването.

2) TVD не трябва да се развърта без инсталиран аксесоарен ремък !!!

3) Внимавайте за фалшиви шайби (Фиг.8)! Тези евтини шайби изобщо нямат функция за амортизиране, тъй като няма вътрешен гумен елемент; само гумен О-пръстен от външната страна.

фиг.8

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!