Актуализацията на софтуера на Ford позволява на полицейските автомобили да убиват коронавируса с топлина

26 август 2020, 13:00

Никой не иска да попада в задната част на полицейския SUV, независимо кога, но особено по време на глобална здравна пандемия. Но поне ако полицейския автомобил е Ford, задържаните вече могат да бъдат изложени на по-малък риск да хванат коронавирус от предишните посетители на автомобила.

През май 2020 г. Ford обяви нов софтуер, който ще даде възможност на кабината на полицейско превозно средство за задържане на нарушители да се нагрява над 56 градуса по Целзий за 15 минути. Тази висока температура и продължителност може да убие вируси по вътрешните повърхности на автомобила, особено в труднодостъпни места.

Това се случва благодарение на актуализация на софтуера на Ford. Когато се активира, компютърът задейства двигателя и топлинните системи на автомобила, за да работят заедно. Софтуерът загрява двигателя и след това включва системите за отопление и вентилатора на кабината, които вкарват топлината на двигателя в колата.

Системата следи температурата в кабината и автоматично се изключва, когато цялото купе достигне оптималното ниво и тази температура се поддържа в продължение на 15 минути. Управлението следи за процеса, а задните и аварийните светлини мигат, за да покажат, че процесът е в ход.

Учените от Университета на Охайо помогнаха на Форд да определи правилната температура и период от време, за да убие вирусите по вътрешните повърхности на автомобила, макар че Ford отбелязва, че това не е самостоятелна санитарна мярка и трябва да се използва за допълване на насоките на Центровете за контрол на заболяванията.

“Нашите проучвания с Ford Motor Company показват, че излагането на коронавируси на температури от 56 градуса по Целзий в продължение на 15 минути намалява концентрацията на вируса с повече от 99 процента върху вътрешните повърхности и материали, използвани в интериора на полицейските автомобили за задържане”, казват Джеф Джанес и Джеси Квиек, ръководители на лаборатории в отдела по микробиология на Държавния университет в Охайо.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!