VITESCO TECHNOLOGIES продължава успеха си на интегрираното задвижване на осите като доставя на DONGFENG

27 август 2020, 7:00

  • Голямата китайска автомобилна група използва електрическото задвижване в новия модел електрически пътнически автомобили Dongfeng Yixuan, предлаган на пазара в Китай
  • Интеграция на мощен електромотор и силно оптимизирана силова електроника в компактен и лек агрегат
  • Забавно за шофиране: Моторът осигурява 120 kW мощност и до 260 Nm въртящ момент, а тежи по-малко от 80 килограма
  • Задвижването на осите се произвежда в завода на Vitesco Technologies в Тиендзин
Новият електрически YIXUAN с интегрирано задвижване на осите

Vitesco Technologies, водещ международен доставчик на модерни технологии за електрозахранване и решения за електрификация, стартира пазара на своите напълно интегрирани електрически задвижващи оси (EMR3) за корпорацията Dongfeng. За Vitesco Technologies този старт е поредният пазарен успех и крайъгълен камък след началото на производството на електрическото задвижване EMR3 за Hyundai и PSA в края на 2019 година.

Корпорация за леки автомобили Dongfeng използва задвижването на осите за чисто новата си изцяло електрическа версия на автомобила Yixuan, нов модел на лек автомобил, който принадлежи към китайския A-сегмент. С 1,5 тона маса предлага максимална скорост от 155 км / ч и дава на водача обхват от около 400 километра, изчислен на базата на NEDC. Задвижването на осите, доставено на Dongfeng Passenger Car Corporation, интегрира мощен електромотор и оптимизирана силова електроника в компактен и лек агрегат.

Vitesco Technologies произвежда системата за задвижване на електрически оси в Китай, който в момента е най-големият и бързо развиващ се пазар на електрически превозни средства. Това ще даде възможност на Vitesco Technologies не само да обслужва по-добре клиентите си, но и да покаже опита на завода Tianjin в областта на технологиите за електрическо задвижване. Високо автоматизираните производствени линии в завода позволяват постигане на големи производствени обеми в съответствие с най-високите стандарти за качество. Разработката на продукта е направена в заводите на Vitesco Technologies в Берлин, Нюрнберг (Германия), както и в Шанхай и Тиендзин (Китай).

Vitesco Technologies има десетилетен опит с производството на електрически задвижвания от първото пускане на пазара през 2011 г. Новото високо интегрирано поколение предлага атрактивни функции в своя мощен сегмент: версия на EMR3 осигурява 120 kW мощност и до 260 Nm въртящ момент, но тежи по-малко от 80 килограма и е изключително компактна, напълно утвърдена система, която лесно се интегрира в електрическо превозно средство.

„EMR3 е разработен за масовия пазара на електрически превозни средства. Той отговаря на минималните изисквания за пространство, помага да се свали теглото на ново електрическо превозно средство, намалява сложността на кабелите и е забавно да се шофира “, казва Грегоар Куни, ръководител на Vitesco Technologies в Китай. „Въз основа на много години на непрекъснато развитие и оптимизация, интегрираното задвижване на осите вече е доказана технология. Освен това помага да се направи електрическата мобилност по-достъпна.“

През декември 2019 г. изцяло интегрираното задвижване на осите на Vitesco Technologies спечели наградата „Автомобилна технология за иновации“, която беше обявена на дванадесетата международна годишна конференция за автомобилни технологии (IAC) и церемонията за награди за автомобилни иновационни технологии, проведена в Шанхай. Наградата беше съвместно инициирана от немска автомобилна медийна група и престижното училище по автомобилно инженерство, Техническия университет в Аахен, Германия.

Vitesco Technologies: Фокус върху електрификацията

Днес Vitesco Technologies е един от малкото доставчици на автомобилни системи, които предлагат цялостни системи за електрификация от един източник. Портфолиото на компанията варира от 48-волтови технологии за електрификация и ключови компоненти за хибридни задвижвания до пълно задвижване на батерии и електрически системи.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!