Автомобилна биометрия: Вашият ирис ще стартира вашата кола

5 септември 2020, 8:00

Лицето ви се сканира, когато се регистрирате за полет, Facebook използва биометрично разпознаване на лица за маркиране, а смартфоните разпознават потребителите си от върха на пръстите си – биометричните методи са навсякъде в наши дни. Технологията се появява все повече и повече в автомобилите.

Биометрията процъфтява. Властите и компаниите отдавна започнаха да събират и оценяват милиони данни за нашите тела. Нашите гласови струни, очи, ретина, дланите на ръцете, формата на черепа и пръстовите отпечатъци са толкова уникални за всяко човешко същество, че все повече заместват паролите и ключовете, когато става въпрос за идентифициране и удостоверяване на потребителите. Предимствата са, че собствените данни на тялото никога не могат да бъдат загубени, защото те са с нас през цялото време. И е невъзможно или поне изключително трудно да се копират биометрични данни. Отпечатъците имат редица уникални характеристики, като прекъсвания и неравности по хребетите и браздите. Точният тембър, качество и височина на гласа също са уникални като пръстовия отпечатък.

Не всички технологии са узрели за всички случаи. От време на време се появяват доклади за честотата на грешки или системи, които могат да бъдат хакнати. Например престъпниците могат да използват фалшиви пръсти, изработени от пластмаса или синтетични върхове на пръстите, за да приемат нечия самоличност. Следователно скенерите за пръстови отпечатъци проверяват и допълнителни функции като електрическото съпротивление на кожата или температурата или пулса с помощта на инфрачервени сензори. А разпознаването на лица например многократно изисква актуални референтни изображения. Това е така, защото лицата на хората се променят с напредването на възрастта – или поради болест. Наред с техническите аспекти е необходимо и по-голямо доверие на потребителите в технологията. Много хора все още са скептични относно събирането и използването на биометрични данни. Въпреки това постепенно се разпространява,

Безключов вход

Край на железните лостове … Не само колите стават все по-дигитални – крадците също. Една от причините за това е влизането без ключ. В края на 2019 г. Националният доклад за ситуацията, публикуван от Федералната служба за криминална полиция на Германия, изброява „безключовите“ системи за достъп като един от основните начини, по които умелите мошеници се качват в превозни средства. Германската застрахователна асоциация (GDV) също вярва, че случаите на „кражба по радио“ нарастват от години. При тези релейни атаки се използва техническо устройство за прихващане на радиовълните на автомобила и ефективно разширяване на обхвата им. Второ устройство е разположено близо до ключа на автомобила и просто препредава сигнала. Това активира ключа, който реагира със сигнал за отключване на вратите. Това от своя страна се предава на автомобила, като му казва, че шофьорът стои точно до него. Крадците са особено запалени по джипове и луксозни седани. Много от превозните средства са откарани в други страни от високопрофесионални банди и са разглобени за части. Крадците най-често искат да се домогнат до цифрови инструментални табла, дисплеи и GPS устройства, въздушни възглавници, двигатели, скоростни кутии и части от шасито. При автомобилите с алтернативни задвижвания мошениците искат преди всичко батериите. Има много възможности за крадците на автомобили: всеки паркинг, рецепция на хотел или каса на бензиностанция.

Интелигентната технология за пръстови отпечатъци на Hyundai

Отпечатъкът замества интелигентния ключ

Вратичките в сигурността в безключовите системи са известни отдавна. Учените от Департамента по информационни технологии в ETH Цюрих откриха за първи път слабостите през 2010 г. От 2016 г. немският автомобилен клуб ADAC изброява всички превозни средства, чиито системи за безключово влизане могат да бъдат измамени. Сега таблицата съдържа над 350 модела. OEM и доставчиците работят усилено по нови методи – включително такива с биометрични елементи. Continental е пионер в тази област. Групата разработва биометричен достъп с двуфакторно удостоверяване. Както и преди, двигателят няма да стартира, освен ако вътре в автомобила няма валиден ключ. Но водачът не може да потегли, докато не бъде извършено допълнително удостоверяване от сензор за пръстови отпечатъци. Hyundai планира пръстовият отпечатък на водача да замени ключа на автомобила за неговите модели. Водачът трябва да постави пръст върху скенера в дръжката на вратата, за да отключи автомобила. Двигателят все още ще бъде стартиран с помощта на бутона за стартиране, но сега и той е оборудван със сензор за пръстови отпечатъци. Вероятността технологията погрешно да разпознае пръстовия отпечатък на друг човек като този на собственика е около 1 на 50 000. За начало обаче функцията ще бъде достъпна само в САЩ и някои азиатски страни.

Очите вдясно и потегляш

Доставчикът Osram Opto Semiconductors разработи ирисов скенер за превозни средства. Подобно на пръстовия отпечатък, човешкият ирис има свой собствен набор от уникални характеристики. Системата сканира ириса с помощта на невидима инфрачервена светлина и камера заснема изображение на структурата на ириса. Изображението се анализира и след това имобилайзерът на автомобила може да бъде деактивиран. Друг вариант е 2-D разпознаването на лица. Това използва инфрачервен източник на светлина за осветяване на цялото лице, докато камерата записва изображение, което след това се анализира. Ако данните съвпадат – като ширина на устата, дължина на носа или разстоянието между очите – централното заключване на автомобила се деактивира. Технологията вече се използва в смартфони и таблети за отключване на устройството без парола. Компанията IAV разработи подобна система с 3-D скенер за лице, която не се заблуждава от модифицируеми характеристики като очила, брада или грим. Системата дори разпознава дали дадено място е заето от човек или колет. Превозното средство ще стартира само ако проверката на данните се върне с положителен резултат.

JLR анимация от Jaguar Land Rover

Това е начинът, по който изглеждаш

Биометричната идентификация на водача може да се използва и за управление на индивидуални настройки в автомобила. Този вид допълнителна персонализация подобрява не само сигурността, но и комфорта и благосъстоянието в частност. Разпознаването на пръстови отпечатъци на Hyundai може да регулира функции като положение на седалката, климатик и инфотейнмънт, когато водачът се качи в колата. Jaguar Land Rover тества система за наблюдение на настроението на пътниците. Камера на волана и биометрични сензори наблюдават изражението на лицето на водача. Системата непрекъснато го анализира и автоматично регулира характеристиките на кабината. Например, ако системата открие, че водачът е под стрес, може да промени околното осветление на успокояващи цветове. Признаците на умора ще доведат до избора на по-стимулиращ плейлист или намаляване на температурата в автомобила. Базираната на изкуствен интелект система е способна да учи и постепенно се адаптира към индивидуалното поведение. Британският производител на автомобили също изследва подобна технология за пътниците отзад. Две камери, интегрирани в подглавниците, наблюдават мимиката на задните пътници. Ако станат сънливи, системата може да приглуши светлините, да затъмни прозорците или да увеличи отоплението на седалката. Сега единственото, което липсва, е съраунд звук за възпроизвеждане на приспивна песен…

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!