Препрограмиране на PCM Flash

9 септември 2020, 13:00

За препрограмирането на Flash PCM, първо, трябва да имате инструмент за сканиране или устройство J2534, което може да препрограмира компютъра на автомобила. След това трябва да отидете на уебсайта за информация за услуги на производителя на превозното средство, да платите такса за достъп и да намерите правилната актуализация за вашето превозно средство. След това трябва да изтеглите техния софтуер за вашия лаптоп, за да може да се справи с препрограмирането на автомобила. След като бъде инсталиран на вашия лаптоп, можете да изтеглите и прехвърлите новия софтуер за PCM или друг модул към за интерфейсния инструмент J2534 или инструмента за сканиране. Оттам софтуерът се прехвърля в автомобила чрез DLC конектора за актуализиране на PCM или други модули.

Препрограмирането на PCM флаш стана често срещано, тъй като модулите на автомобила стават по-интелигентни и по-сложни. General Motors изчислява, че са пуснали флаш актуализации за цели 70% от автомобилите след 1995г.

Основни стъпки на препрограмиране на автомобилен компютър.

Програмирането на PCM не е нищо ново

Препрограмируемите PCM на Flash се използват в автомобилите от 90-те години на миналия век. Първото такова приложение е Geo Storm от 1990 г. Преди това програмните чипове за памет само за четене (PROM) съдържаха цялата жизненоважна информация за калибриране на PCM и инструкции за експлоатация. GM е пионер на сменяемия PROM чип като начин за програмиране на PCM, за да се поберат в широк спектър от марки и модели на GM. Сменяем PROM чип означава, че PCM може да бъде “пренастроен”, ако е необходимо, за да се коригират определени видове емисии или проблеми с управляемостта. Това също означава, че ако по-късно бъг бъде открит в оригиналното фабрично програмиране, той може да бъде коригиран на място, като просто замени оригиналния PROM с актуализиран коригиран PROM.

Но сменяемите PROM имаха сериозен недостатък: имаше твърде много от тях! Всяка моделна година и всяка текуща промяна означаваше, че трябва да се създаде нов PROM. Всяко поправяне или коригиране на проблем с емисиите или управляемостта създава допълнителни номера на детайлите, за да се следи. Говорим за хиляди различни PROM.

Впоследствие беше въведен флаш препрограмируемия чип EEPROM (електронно изтриваема програма за само за четене). PCM, изградени с EEPROM чипове, могат да бъдат препрограмирани за броени минути, без да се налага да премахвате PCM или да сменяте един чип. Всичко се прави цифрово с правилните кодове за достъп и входни данни.

Днес почти всички PCM имат възможности за препрограмиране, както и много други модули за бордово управление (ABS, въздушни възглавници, климатичен контрол, контролер на шасито и т.н.). Това позволява да се правят промени и надстройки при необходимост.

Защо да препрограмирате PCM?

PCM може да се наложи да бъде препрограмиран по няколко причини. Единият е да се поправят фабричните грешки. Всеки път, когато Бил Гейтс изстрелва поредната версия на Windows на пазара, за да увековечи потока от приходи на Microsoft, винаги се оказва, че има грешки и дупки в сигурността, които по някакъв начин са пропуснати, но трябва да бъдат отстранени чрез изтегляне и инсталиране на най-новия “сервизен пакет” на Windows. Това е безкраен цикъл от ъпгрейди и корекции. За щастие все още не е толкова зле с автомобилните PCM, но методът се превърна в патерица за автомобилните производители, които бързат да предлагат на пазара продукти, които не са напълно готови. Тази философия „изградете го сега и го поправете по-късно“ създава много ненужни посещения при дилърите, но поне дава на техниците начин да поправят фабричните грешки, без да се налага да сменят части.

Може да се наложи повторно ъпгрейдване, ако фабричните настройки за самодиагностика на OBD II се окажат прекалено чувствителни – особено след няколко години работа. Същото важи и за управляемостта. Това, което работи добре в чисто нов автомобил, не работи толкова добре след 100 000 или 200 000 км. реално шофиране. Промяна на кривата на обогатяване на горивото, момента за подаване на искра или някои функции за контрол на емисиите може да се наложи леко да се променят, за да се елиминират колебания, детонации или други състояния, които се развиват с течение на времето.

Например, при някои превозни средства светва лампата Check Engine и се задава код P1406, който показва повреда в положението на клапана за рециркулация на отработените газове (EGR). Почистването или подмяната на EGR клапана и изчистването на кода не поправя превозното средство, тъй като кодът обикновено се връща. Когато PCM заповядва на EGR клапата да се отвори, за да провери работата и, той не и дава достатъчно време за да реагира. На съвсем нов клапан отнема само около 50 милисекунди, за да се отвори, но на по-старият клапан може да отнеме до 350 милисекунди или повече – което не е достатъчно дълго, за да причини истински провал на емисиите на NOx, но е достатъчно дълго, за да отключи код за повреда. Решението в този случай е да се преработи PCM с нови инструкции, които позволяват повече време на EGR клапана да реагира.

Друг пример са кодовете за обогатена смес, които могат да се появят на някои по-нови превозни средства. Проблемът тук е, че оригиналното програмиране за самодиагностика на OBD II не позволява достатъчно свобода за промени във вакуума при всмукване, които се получават с остаряването на двигателя. След 100 000 км. вакуумът на всмукване не е толкова висок, колкото при новия двигател, което може да създаде обогатена смес. Лекът е да се препрограмира PCM, за да се компенсира спада на вакуума.

Най-добрият съвет, когато се сблъсквате с обезпокоителен код, който продължава да се връща или изглежда се задава без видима причина, е да проверите за технически бюлетини, които може да са били публикувани. Шансовете са, големи, че това може да е проблем с програмирането, който изисква ъпгрейд, за да се поправи.

Информацията, която е необходима за препрограмиране на PCM, включва година, марка и модел на превозното средство, размер на двигателя, идентификационен номер на превозното средство (VIN), тип трансмисия (ръчна или автоматична).

Кой може да прави PCM препрограмиране

В исторически план търговците на автомобили са единствените, които са имали достъп до инструментите и софтуера, необходими за препрограмиране на PCM. Благодарение на приемането на редица закони, производителите на превозни средства вече трябва да предоставят тази технология на независими сервизи и физически лица на разумна цена.

От 2004 г. процедурите за препрограмиране на флаш също трябва да отговарят на стандартите SAE J2534, които позволяват използването на инструменти за сканиране или подобни устройства.

Изисквания за рефлаш на PCM

Презареждането на PCM изисква три неща: инструмент за сканиране или устройство J2534, което може да поддържа флаш, преносим компютър с Windows (Повечето изискват Windows 7, но някои по-стари приложения може да изискват Windows XP) с интернет връзка за изтегляне на флаш софтуера от уебсайта на производителя и абонамент за базата данни на производителя, за да имате достъп до софтуера за лаптопа и автомобила. Други елементи, които са необходими, включват кабел за свързване на лаптопа към инструмента за сканиране или устройство J2534 и кабел за свързване към конектора OBD II на автомобила.

Също така ще ви е необходим източник на захранване от батерия или зарядно устройство, които могат да поддържат постоянно постоянно напрежение на превозното средство по време на процедурата. НЕ искате падане на напрежението и колебания по време на процедурата, защото това може да обърка програмирането на PCM.

Понякога процедурата за актуализация на флаш може да не завърши правилно и / или диагностичното оборудване да блокира по време на процедурата. Често срещаните причини за грешките при актуализация включват лоши кабелни връзки между компютъра, инструмента за сканиране и автомобила, загуба на захранване на диагностичното оборудване, докато процедурата е в ход, изключване на ключа за запалване на автомобила преди завършване на процедурата, незнание (натискане на грешни бутони) или ниско напрежение на батерията на автомобила.

Ако процесът се срине, проверете отново всички кабелни връзки, за да осигурите добра комуникация и реинициализирайте процедурата за флаш. С други думи, ако в началото не успеете, опитайте отново.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!