BMW разработва нова технология със софтуер, за да могат автомобилите да „усетят“ пътните условия

21 септември 2020, 7:00

Софтуерът на Tactile Mobility в сътрудничество с BMW ще бъде вграден в автомобилите от следващото поколение от 2021 година.

Производителят ще оборудва автомобилите със способността да анализират атрибути на пътната настилка – дупки, неравности, виражи на пътя.

Tactile Mobility разработва софтуер, който използва скоростта и ъгъл на колелото,  обороти в минута на двигателя и положение на предавката, за да помогне на интелигентните и автономни превозни средства да “усетят” динамиката и състоянието на пътя. Ситемата ще избира най-подходящата динамика за идеално сцепление с пътното покритие и ще може да променя настройките на автомобила.

Този софтуер също може да се използва за по-добро прогнозиране на ефектите върху шасито на превозното средство. Например автомобилен производител може да прецени твърдостта на страницата на гумата и общото износване и да информира водача, че гумата може да се наложи да бъде сменена след около осем седмици.

„С използването на физическо моделиране можем да захранваме данните в реално време, които получаваме от обработката на сигнали и чрез нашия патентован алгоритъм, за да извлечем неизползвания досега потенциал“, каза вицепрезидент по бизнес развитието на Tactile Mobility Ейтан Гросбард.

През октомври миналата година Tactile Mobility заяви, че е осигурила 9 милиона долара финансиране от група инвеститори, включваща Porsche.
През май производителят на спортни автомобили заяви, че ще използва технологията на Tactile Mobility в бъдещите си автомобили.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!