Дигитализацията на сервизите

21 септември 2020, 13:00

Четиридесет години е средната възраст на механиците. Горе-долу на тази възраст едно превозно средство се счита за „класика“. Тогава превозните средства бяха по-опростени; ние бяхме склонни да ремонтираме части като стартери и алтернатори, които сега подменяме като цели агрегати- доливахме на течности в акумулаторните батерии, които сега са запечатани. Досега технологията на превозните средства се развива с относително стабилни темпове. Превозните средства, които обслужваме и ремонтираме днес, са все по-усъвършенствани и следващото поколение превозни средства, които се появяват в професионалните сервизи, ще отразяват научно-фантастична технология, която повечето от нас смятаха, че никога няма да съществува през живота ни. Много собственици на сервизи, мениджъри и техници се опасяват, че този бърз темп на развитие на превозните средства ще бъде вреден за тях. А сега е момента, когато те трябва да очакват новите възможности, които технологиите предлагат.

Не толкова отдавна механиците работеха по регулиране на свещите, кабели, дистрибутори, настройка / балансиране на карбуратори, повредни охладителни маркучи и др. Извън специалисти по „класически“ превозни средства малко професионалисти работят същия тип сервизни и ремонтни операции, както са правили преди 20, дори преди 10 години. Въпреки че някои от операциите могат да останат същите, по-модерните и устойчиви системи ще заменят повечето от тях.

Има много действия, които един сервиз може да предприеме, за да се възползва максимално от еволюцията на автомобилите и да се приведе в съответствие с нивото на технологиите в днешните и утрешните автомобили.

Първо и най-важно – обучение. С обективен план за обучение, който обхваща нови и нововъзникващи технологии за превозни средства, сервизите могат да станат по-конкурентоспособни и устойчиви. Напълно подготвените сервизи, които комуникират ефективно, са по-склонни да изградят печеливши взаимоотношения с клиенти, които ще бъдат уверени в уменията и услугите им.

Закупуването на нови инструменти също е от ключово значение. Независимо дали става въпрос за цифров динамометричен ключ или за използване на мобилни устройства за търсене на технически данни; новата технология може да увеличи ефективността, давайки възможност на техниците да обслужват и ремонтират повече превозни средства на ден, като по този начин увеличават приходите на сервиза.

Autodata е водещ доставчик на автомобилна техническа информация, предоставящ данни за услуги и ремонт на повечето от сервизите. Приложението се поддържа от всички основни смарт мобилни устройства, което означава, че техниците могат да подобрят ефективността си, като имат достъп до информация на място с телефона или таблета си, вместо да отделят ценно време за разхождане до настолен компютър. Това е само един пример за малките неща, които сервизите могат да направят за повишаване на ефективността.

Том Ендийн, глобален ръководител на маркетинг в Autodata, каза: „Конкуренцията между независими и OEM сервизи ще продължи да расте. Производителите на превозни средства обаче не разполагат с необходимите ресурси (местоположение на сервизите и работна сила), за да се грижат за милионите превозни средства на пътя. Фирмите за следпродажбено обслужване като Autodata работят, за да гарантират, че независимите сервизи ще имат достъп до информацията, необходима за ефективно обслужване и ремонт на съвременните превозни средства. Механиците трябва да гарантират, че притежават уменията и инструментите, необходими за професионално обслужване и ремонт на всички видове превозни средства на пътя.

Може да поръчате своя достъп до Autodata тук.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!