Диагностика на круиз контрола

23 септември 2020, 7:00

Круиз контролът не работи? Темпоматът не поддържа постоянна скорост? Това са често срещани проблеми, които могат да попречат на системата ви за круиз контрол да функционира правилно.

Системата за круиз контрол е проектирана да направи шофирането по магистрала по-малко уморително. Позволява ви да изберете скорост и да свалите крака си от педала на газта. Този тип круиз контрол е идеален за шофиране по открит път, когато има малко движение или трафикът се движи с доста постоянна скорост.

Системата за круиз контрол поддържа избраната от вас скорост, когато натиснете бутона SET, докато не настъпите педала на спирачката или съединителя, не натиснете газта, за да подминете друго превозно средство, за да изберете различна настройка на скоростта или изключите системата (натиснете бутона CANCEL или OFF).

Натискането на бутона RESUME след спиране ще сигнализира на системата да възобнови предишната скорост, която сте избрали. Натискането на бутона ACCEL или (+) ще увеличи скоростта, докато натискането на бутона DECEL, COAST или (-) ще намали скоростта. Повечето системи за круиз контрол работят само с определени минимални скорости и няма да се активират, освен ако не шофирате по-бързо от изискването.

Адаптивен круиз контрол

При по-новите превозни средства с „адаптивен“ круиз контрол, системата ще поддържа предварително определено разстояние зад колата пред вас и ще регулира скоростта, за да поддържа това разстояние. Този тип система е по-подходяща за тежки условия на движение, където скоростта на автомобилите около вас непрекъснато се променя. Превозните средства с адаптивен круиз контрол имат малък лазерен или радар предавател и приемник (датчик за разстояние), монтирани отпред, за да откриват превозни средства пред вас. Сензорът изпраща лазерен лъч или радар сигнал и когато сигналът се отклони от превозно средство отпред и се върне към сензора, закъснението във времето позволява на модула за круиз контрол да изчисли разстоянието.

Лазерните системи изискват ясно зрително поле за точно намиране на обхвата, така че лазерът трябва да бъде монтиран в решетката или зад предното стъкло (което осигурява допълнителна защита срещу мръсотия и влага). Пръските от пътя могат да закрият сензора и да се зададе код за повреда. Радарни базираните системи за сравнение са по-скъпи, но могат да бъдат монтирани зад пластмасови капаци на бронята и не се влияят от мръсотия или атмосферни условия.

Модулът за адаптивен круиз контрол (който може да се интегрира в модула за управление на шасито) не само взаимодейства с дроселовата клапа, но и със спирачната система, за да ускори или забави автомобила при необходимост. Това изисква много двупосочни комуникации, споделяне на данни и обратна връзка чрез мрежовата система на автомобила. Модулът за активен круиз контрол се нуждае от данни от своя сензор за разстояние, както и от скоростта на автомобила, положението на дроселовата клапа и състоянието на спиране, за да може да изчисли и поддържа правилното разстояние. Следователно, ако има някакви грешки в комуникацията на CAN шината или превозното средство е загубило вход от ключов сензор като лазерния или радарен далекомер, датчика за скоростта на автомобила или сензора за положение на дроселната клапа, системата не може да функционира. Същото е вярно, ако не може да комуникира със системата за управление на газта и спирачките за регулиране на скоростта на автомобила. Всяка от тези неизправности трябва да зададе един или повече кодове и да направи адаптивния круиз контрол недостъпен, докато проблемът не бъде диагностициран и отстранен.

Понастоящем диагностиката за адаптивни системи за круиз контрол изискват инструмент за сканиране и софтуер за стартиране на тестове на системата и за проверка на входа на сензора за разстояние. В момента резервните модули и сензорите за обхват могат да се закупят само от дилъри, но това вероятно ще се промени, тъй като се произвеждат все-повече от тези системи.

Електронен круиз контрол

За разлика от старите електро-механични устройства, при по-новите превозните средства с електронно управление на дросела, системата за круиз контрол е напълно електронна. Превключвателят за круиз контрол на волана или кормилната колона изпраща вашите входове към модула за управление на каросерията (BCM), който след това го предава към модула за управление на задвижването (PCM) чрез специално предназначено окабеляване или CAN шина.

PCM отбелязва настройката на скоростта, която сте поискали, когато сте включили системата за круиз контрол. След това се разглежда действителната скорост на превозното средство чрез входа от сензора за скорост на превозно средство. След това PCM изчислява колко газ е необходимa, за да се поддържа исканата скорост.

След това PCM задава на задвижващия мотор на вала на дроселовата клапа да отвори или затвори дросела, за да увеличи или намали оборотите на двигателя и скоростта на превозното средство, така че действителната скорост да съответства на заявената скорост. PCM също така следи входовете от скоростната кутия (за да знае на каква предавка е трансмисията) и положението на спирачния педал (така че може временно да деактивира круиз контрола, когато използвате спирачките). В зависимост от сложността на системата, тя може да разглежда и входовете от системата ABS и / или системата за контрол на стабилността.

Когато системата за круиз контрол е включена, PCM също така следи позицията на педала на газта. Ако настъпите газта, за да изпреварите друга кола, кракът ви временно отменя зададената скорост на системата за круиз контрол. Когато отпуснете педала на газта, автомобилът ви ще намали скоростта и ще възобнови предишната настройка на скоростта.

Круиз контролът не се активира

Системата за круиз контрол НЯМА да се включи, ако е налице някое от следните условия:

* Скоростната кутия е в паркинг, неутрална, задна или ниска предавка
* Съединителят е изключен (педалът на съединителя е натиснат)
* Превозното средство се движи бавно (варира в зависимост от годината / марката / модела на превозното средство)
* Водачът държи крака си върху спирачния педал (или превключвателят на спирачния педал показва постоянно прилагане на спирачките)
* Няма вход от сензора за скорост на превозното средство (който също ще попречи на скоростомера да работи)
* Оборотите на двигателя и / или положението на дросела не съответстват на зададената позиция
* Електрическото напрежение към PCM или други компоненти в системата е твърде ниско (по-малко от 9 волта)
* ABS или системата за контрол на сцеплението е била активна повече от две секунди (това може да варира в зависимост от приложението)
* Скоростта на автомобила е прекомерна (някои системи за круиз контрол са програмирани да НЕ работят над определена максимална скорост от съображения за безопасност
* Самодиагностиката на системата е открила неизправност и е задала код.Това ще деактивира системата и ще предотврати нейното функциониране, докато неизправността бъде диагностицирана и отстранена.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!