Защо Volkswagen използва барабанни спирачки в новия ID.4?

29 септември 2020, 7:00

Барабанните спирачки почти изчезнаха от съвременните леки автомобили. Разбира се, някои бюджетни автомобили все още ги изполават поради ниските първоначални разходи и облекчена поддръжка, но те липсват от почти всяка кола от по-висок клас в полза на дисковите спирачки. Това обаче очевидно не е така при новия електрически кросоувър ID.4 на Volkswagen. За не особено ниска цена ще получите старомодни барабани за спиране на задните колела.

Честно казано, те поне приличат на големи барабанни спирачки, а не на прекалено малките, монтирани във Ford Fiesta. И за да бъдем точни, отпред има дискове. Не всички четири колела са оборудвани със старата спирачна техника.

Но Volkswagen не е инженерна компания, която прави случайни неща, така че има основателна причина. Първоначалното предположение беше, че задните колела получават достатъчно спирачно усилие от системата за регенеративно спиране, така че не се нуждаят от дискове. Тъй като двигателите са монтирани отзад – ID.4 наистина е със задно задвижване – те осигуряват пряка спирачна мощност на задния мост. Смятахме, че Volkswagen вероятно го е решил за да спести някои предварителни разходи и да направи интервалите за поддръжка малко по-дълги. Поради това е предпочел барабани вместо дискове. В края на краищата разходите все още са огромна бариера за притежаването на електромобили.

Говорител на VW обаче каза, че те са използвали задни барабани на ID.4 предимно за намаляване на съпротивлението при търкаляне, тъй като накладките на дисковите спирачки са склонни да се провлачват по дисковете за кратко, докато автомобилът се движи по инерция. Барабанните спирачки, поради своя дизайн, не го правят. VW също така казва, че барабанните спирачки предлагат превъзходна производителност и реакция след дълги периоди на неизползване – тези дълги неактивни периоди се дължат на регенеративната спирачна система на EV, управляваща по-голямата част от спирането.

Така че, въпреки че мнозина може би са предположили, че Volkswagen просто е търсил още една област, за да намали цената, те всъщност са търсели пътища, за да измъкнат всяка последна капка от обхвата на батерията на ID.4.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!