Осигуряване на правилното количество масло за компресора на климатика

5 октомври 2020, 7:00

Когато подменяте компресор на климатик, има някои важни моменти, които трябва да вземете предвид за да се предотврати пряк отказ на новия компресор и последващи повреди в климатичната система.

Промиване

Системата трябва да се промие старателно, когато компресорът се подменя или ако хладилната верига съдържа замърсители. В зависимост от нивото на замърсяване, се препоръчва използването на хладилен агент  R134a, R1234yf или специален разтвор за промиване. Тъй като компонентите на климатика като дехидратор (акумулатор) и разширителният или дроселиращия клапан не могат да бъдат промити, те трябва да бъдат отстранени преди промиване и монтирани след това. Само тогава климатичната верига може да бъде напълно изчистена от масло и каквито и да било замърсители.

Компресорно масло за климатичната система

Новите компресори за климатизация MAHLE са предварително напълнени с компресорно масло като стандарт. Тъй-като един компресор за климатик може да се използва за различни превозни средства или системи, от решаващо значение е да се провери и, ако е необходимо, коригира количеството на маслото, преди да инсталирате компресора.

За целта използвайте дренажния винт, за да източите маслото в чист съд, след което го измерете (вижте фигура 1).

Фигура 1: Източете маслото от новия компресор и определете правилното количество.

След това долейте или намалете количество събрано масло с прясно масло според изискванията на производителя. Винаги следвайте съответните спецификации на маслото. Излейте обратно цялото количество масло обратно в компресора на климатика и монтирайте дренажния винт с новото уплътнение (виж фигура 2).

Фигура 2: Налейте правилното количество масло за системата в компресора и след това го уплътнете отново.

За да сте сигурни, че уплътнителният пръстен на вала е оптимално смазан, поставете климатичния компресор вертикално (с ремъчната шайба обърната надолу) за три минути преди монтажа и след това в хоризонтално полжение, завъртете ролката десет пъти на ръка.

Можете да намерите подробна информация като видеоклип в канала на MAHLE в YouTube.

ВАЖНО! Има няколко вида компресори за климатик, които нямат дренажен винт, правейки източването и регулирането на маслото за хладилен агент невъзможно. Тези климатични компресорите се доставят в комплект с правилното количество масло за въпросното превозно средство. Климатичната верига трябва да се промие преди инсталацията за предотвратяване на препълване.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!