Практически диагностични съвети: неизправна помпа на ABS

16 октомври 2020, 7:00

АВТОМОБИЛ: FORD C-MAX 1.6 D 2010

Клиент е докарал Ford C-Max 1.6 D 2010 дизел в сервиза за своя ежегоден технически преглед (инспекция). Автомобилът не е преминал поради предупредителната лампа за ABS, която е останала да свети даже след спиране и ново стартиране на двигателя.

Собственикът посочил на сервиза, че предупредителната лампа свети за определено време. Собственикът не е сигурен дали тази неизправност представлява неизправност по годишния технически преглед. Когато е информиран/а за това, той/тя е помолил/а сервиза да установи причината.

Решение

Стъпка 1: Техникът започва чрез свързване на диагностичния инструмент към автомобила, намира запазения код на неизправност (C1101) и го изтрива. Лампата на ABS обаче не изгасва и кодът на неизправност се появява отново.

Стъпка 2: Техникът след това влиза в онлайн приложението WorkshopData на HaynesPro и избира необходимия автомобил чрез въвеждане на неговия регистрационен номер. След това той въвежда кода на неизправност в полето за търсене.

WorkshopData извлича описанието на кода за неизправност ‘ABS pump switch circuit/open’ [Превключвател на веригата на ABS помпа/отворен]. То освен това търси в своята обширна библиотека от технически бюлетини. Те описват и указват начин за отстраняване на известни технически проблеми (SmartPACK). Търсенето ще открие всички технически бюлетини, които се отнасят до конкретния код на неизправност. В този пример не са намерени съответстващи технически бюлетини.

Стъпка 3: Техникът отваря уникалната функция VESA (Интелигентен асистент за електрониката на автомобила), за да покаже схемата на свързване на блока за управление на ABS.

Стъпка 4: VESA може да се използва за насочване на техника през комплект от диагностични проверки. От своя опит, обаче, техникът се съмнява в неизправност във веригата на електрическия предпазител и затова решава да тества първо нея. Той кликва върху символа електрически предпазител в схемата на свързване, за да премине към необходимия предпазител, след това кликва върху раздела Местоположение, за да види кутията с предпазители и нейното местоположение.

Стъпка 5: С помощта на филтъра за търсене техникът намира трите електрически предпазителя на ABS и ги тества един по един. Предпазител 8 е бързо разпознат като дефектен компонент.

Стъпка 6: Изгорелият предпазител е сменен и кодът на неизправност отново е изтрит с помощта на диагностичния инструмент. Този път лампата на ABS изгасва, когато двигателят е стартиран отново.

Цялата диагностика и отстраняването на неизправността е отнела по-малко от 20 минути, главно благодарение на точността и ефективността на WorkshopData на HaynesPro.

Автомобилът е върнат същия ден на силно успокоения и удовлетворен собственик, който е преминал годишния технически преглед.

Получете безплатен пробен лиценз от своя местен представител тук .

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!