Какво се случва с батерията през лятото?

22 октомври 2020, 13:00

Това е преживяване, което повечето шофьори са имали: качват се в колата си, завъртат ключа и нищо не се случва. Диагноза: изтощена батерия. Но противно на общоприетото схващане, не студът спира батерията да работи, а горещите летни температури през предходните години.

Основни причини за неизправности на батерията

Неизправността на батерията има две основни причини: износване и процес на стареене. Износването е лесно за разбиране, когато разглеждате автомобилни гуми: колкото повече шофирате и колкото по-спортен е вашият стил на шофиране, толкова по-бързо е износването. Това е подобно на акумулатора: колкото по-често и по-дълбоко се разрежда акумулатора на автомобила и колкото повече електрически консуматори изтощават батерията, толкова по-голямо е износването. Освен това, ако използвате автомобила си рядко или най-вече на къси разстояния, алтернаторът не може да зареди напълно батерията, докато потребителите на електричество продължават да я разреждат.

На това може да се противодейства с правилната технология на батерията. Например, ако имате превозно средство с функция старт-стоп, определено се изисква технология AGM или EFB. Конвенционалната SLI батерия не е предназначена за тези приложения и следователно се износва доста бързо.

Мощността на AGM батерията може да бъде от полза и за автомобили без система старт-стоп: технологията AGM предлага по-високи резерви на мощност, от което конвенционалните автомобили без старт-стоп се възползват под формата на по-дълъг живот на батерията. AGM батерията може да се справи и с екстремни външни температури, докато конвенционалната стартерна батерия реагира на силен студ и топлина с бърз спад на капацитета и се разрежда по-бързо. Това беше показано в теренно проучване в Дубай, където автомобилите със старт-стоп система и оборудвани с конвенционални батерии отказаха след 5 до 6 месеца, докато сравнителен парк, оборудван с AGM батерии, остана мобилен до края на теста след 12 месеца.

Не е възможно да се правят общи изявления относно експлоатационния живот и процеса на стареене, тъй като експлоатационният живот зависи от фактори като тип батерия, околна температура, брой цикли, дълбочина на разреждане или честота на използване. Независимо от това, износването в крайна сметка влияе върху процеса на стареене и по този начин на експлоатационния живот на батерията.

Летните жеги ускоряват процеса на стареене

Шофьорите вярват, че студът вреди на батерията, но всъщност топлината причинява повредите. Външната температура от +20°C е оптимална за акумулатора на автомобила. Но през лятото температурата често се изкачва до над +30°C. Високите температури водят до саморазреждане на батерията, което кара батерията да старее по-бързо. Този процес остава незабелязан през лятото и есента, но когато двигателят се нуждае от повече енергия за стартиране през зимата, често възникват трудности.

Като правило, химическата реактивност се удвоява за всеки 10°C на повишаване на температурата. Това причинява експоненциално покачване на химическата реактивност и следователно води до по-вредни фактори като корозия на мрежата. Подобно на ръждата по корпусите, корозията на мрежата също води до разлагане на оловната сплав вътре в батерията. Тъй като мрежата улеснява провеждането на ток в електродите и формира механичния скелет за активната маса, тези две задачи на мрежата се изпълняват все по-зле, поради което високите температури през лятото ускоряват стареенето и повреждат батерията.

Защо повечето промени в батерията са през зимата

Летните горещини причиняват щети на батерията и по-високите температури повишават нивото на химическа реакция. Това важи за температури над 20°C. Ако температурите спаднат под 20°C, процесите в батерията се забавят. Вземайки 20°C като оптимални, химичната реакция при 10°C спада до 50% и в точката на замръзване тя е до 25%. Това означава, че производителността на батерията може да бъде перфектна през лятото при 20°C, докато през зимата отказва при 0°C и батерията трябва да бъде сменена.

Подгответе се за зимата – проверете батерията си

Тестовете на батериите помагат предварително да се открият неизправности в батерията. Затова в идеалния случай водачите трябва да проверяват батериите си в сервиз поне веднъж годишно преди зимата. Това гарантира вашата мобилност и ви предпазва от допълнителни разходи и неочаквани повреди. В крайна сметка нищо не създава повече проблеми от батерията, която все още осигурява достатъчно мощност за светлините, но е твърде слаба, за да стартира двигателя.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!