Рекордният брой на наградите потвърждава критичната важност на технологичното лидерство в предизвикателни времена

27 ноември 2020, 13:00

  • Aptiv, BorgWarner, Continental и Valeo се очертават като победители в изданието за 2020 г. на наградите за иновации CLEPA
  • Специалната награда за малки и средни предприятия (МСП) признава Automotus, Chargetrip, e-troFit, Robby Moto Engineering и Vayyar за победители
  • Европейските автомобилни доставчици инвестират повече от 30 милиарда евро в развойна дейност (НИРД) годишно

В година на безпрецедентни обстоятелства наградите на CLEPA за иновации бяха също толкова безпрецедентни, като чупеха рекорди по отношение на броя на заявленията, процента на участие и броя на страните на произход. Посланието е ясно: иновациите са основен приоритет за автомобилната индустрия, а доставчиците предлагат решенията за мобилността на бъдещето.

Организирани от CLEPA, европейската асоциация на автомобилните доставчици, наградите за иновации се превърнаха във водещ конкурс в екосистемата за мобилност, представяйки решения, които задвижват дигиталната, неутрална към въглерода трансформация на автомобилния сектор. Тези проекти идват от екипи с богат опит в научните изследвания и иновациите и от голямо разнообразие от компании, като се има предвид обхвата на индустрията.

Иновационните технологии са групирани в четири отделни категории: свързаност и автоматизация, сътрудничество, околна среда и безопасност. За всяка от тези категории журито оцени иновациите, като взе предвид тяхното ниво на пазарна значимост, въздействие, качество и амбиция, за да избере финалистите и победителите.

МСП заемат централна роля в разработването на технологии за интелигентна мобилност

Състезанието, в петото си издание, привлича както регионални, така и мултинационални компании, а също и малки и средни компании и стартъпи от цял ​​свят. За трети път бе присъдена специална награда във всяка категория за МСП, като признава важния принос, който те допринасят за находчивостта, изобретателността и конкурентоспособността на индустрията. Тази година дългият списък от иновации, представен от МСП, има една обща точка, а именно напредъка, който те правят към цифровизацията. Почти всички приложения на МСП, във всичките четири категории, включват някаква форма на интелигентно решение за мобилност. Номинираните в областите Свързване и автоматизация, Сътрудничество, Околна среда и Безопасност бяха обявени по време на Седмицата на иновациите на CLEPA, от 19 до 24 ноември. Тези дни подчертаха значимостта на технологиите за мобилност във всички категории, завършвайки с онлайн церемонията на CLEPA Innovation Awards на 25 ноември.

Подкрепата за научни изследвания и иновации е от ключово значение за възстановяването на ЕС

Президентът на CLEPA Торстен Мушал и генералният секретар на CLEPA Сигрид де Фриз водеха разговора с експерти по мобилността и представители на печелившите компании по време на онлайн галасъбитие. „Наистина съм горд да видя многото примери за върхови постижения, показани днес. Рекордният брой на наградите потвърждава критичното значение на технологичното лидерство в тези предизвикателни времена. За да засили конкурентоспособността на Европа, Европейският съюз трябва да увеличи максимално подкрепата за предконкурентни изследвания, било то чрез бюджета за „Хоризонт Европа“, средствата за обществени поръчки или финансовите инструменти на Европейската инвестиционна банка “, каза президентът Торстен Мушал . „COVID-19 ускорява промяната в автомобилната индустрия към зелена и цифрова, но компаниите трябва да могат да инвестират: тук въздействието на пандемията представлява най-голямото предизвикателство. Европейските създатели на политики могат да направят разлика: регулаторната рамка трябва да бъде отворена за технологии и да възнаграждава иновациите “, каза генералният секретар Сигрид де Фриз по време на закриването на виртуалната конференция. Харалд Проф, лидер на глобалния автомобилен сектор на Deloitte, добави по време на своето изказване: „При по-малък растеж иновациите стават още по-важни. Поради пандемията на коронавируса и силните трансформационни промени, доставчиците са изправени пред голяма несигурност. Наградите за иновации CLEPA играят важна роля за признаването на изключителни постижения в индустрията на доставчиците и за постигането им. “ Deloitte подкрепя наградите за иновации CLEPA от самото си създаване преди пет години.

Обществото извлича ползите от иновациите

Сред наградените иновации могат да бъдат намерени ясни примери за обществена полза в целия спектър. За много технологии фокусът е върху това да направим автомобилите по-свързани и по-автоматизирани. От приложение, което преобразува превозни средства в дигитални хъбове, до система, която позволява 3D изживяванията да обогатят шофирането на своите потребители с информация, навигационна поддръжка и развлечения, проправяйки пътя към автономното превозно средство. Сътрудничеството между различни партньори, обединявайки различни нива и области на опит, води до ясни ползи както за доставчиците, така и за OEM производителите и за крайния потребител. Много от представените иновационни технологии са пряк резултат от кооперативни партньорства, илюстриращи допълнително стойността на сътрудничеството в бранша. В рамките на сектора също се работи много за прокарване на технологии, отговарящи на екологичните изисквания. Технологиите, които подобряват ефективността, обхвата и разхода на превозното средство, което води до по-ниски емисии, са в челните редици на изследователските разработки. И накрая, приложенията за безопасност използват технологичните постижения на доставчиците за премахване на опасностите по пътищата и предотвратяване на произшествия. Развитието в осветлението, камерите и сензорната технология допринасят за постигането на крайната цел да има нулеви жертви в трафика.

Водещата конкуренция се завръща през 2021 година

Наградите за иновации CLEPA, които ще се проведат още веднъж през 2021 г., са отворени за всички компании, които допринасят за напредъка на мобилността със своите технологии. Церемонията по награждаването през следващата година ще се състои на 26 октомври 2021 г.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!