5 стъпки за чиста охладителна система – MEYLE показва как се прави!

27 декември 2018, 10:00

Пълното и редовно промиване е една от решаващите стъпки в поддръжката на охладителните системи. Замърсявания, например поради неправилното използване на уплътнителни компоненти в охладителната система, намалява охлаждащия капацитет в дългосрочен план и може да доведе до преждевременна повреда на механичното уплътнение на водната помпа. Но дори и след това правилното промиване на охлаждащата система е основата за по-дълъг живот на двигателя. Това трябва да се извърши най-късно при смяна на водната помпа, за да се отстранят частиците, които могат да бъдат причинени от корозия или варовик. Базираният в Хамбург производител MEYLE вече предлага на сервизите специален инструмент. С този инструмент, който MEYLE предлага в съвместно сътрудничество със своя партньор HAZET, охлаждащата система може да се почиства с помощта на вода и сгъстен въздух – напълно без агресивни химикали и почистващи препарати. MEYLE показва как системата за охлаждане на двигателя може да бъде почистена в пет прости стъпки.

Етап 1: Подготовка

Преди да започнете работа, двигателят трябва да се охлади напълно. Старата охлаждаща течност след това се източва и разширителния съд се почиства или подменя, ако е силно замърсен. Поради екологични причини е важно да се изхвърлят отпадъчните течности правилно.

Стъпка 2: Промиване на охладителния радиатор

Извадете горните и долните маркучи на радиатора на радиатора. Долният маркуч на радиатора е старателно изплакнат отдолу нагоре за около две минути с капачката на радиатора монтирана на инструмента MEYLE. Кратките импулси на пулсиращия въздух в системата повишават ефективността. Горният радиаторен маркуч може след това да се измие от горе до долу, докато излизащата вода се изчисти и се отстраняват отлаганията.

Стъпка 3: Промийте блока на двигателя

След това извадете маркучите на радиатора. Използвайки инструмента за промиване на охладителната система MEYLE, горният маркуч на радиатора е добре промит, докато изтичащата вода стане чиста и всички отлагания са отстранени. Също така в тази стъпка кратки пулсиращи въздушни удари увеличават ефективността на процеса на промиване.

Съвет на MEYLE: Ако термостатът блокира правилното изплакване, трябва да се извади. В този контекст, MEYLE препоръчва подмяна на термостата.

Стъпка 4: Промийте топлообменника

Ако е възможно, веригата към топлообменника трябва да бъде промита, докато излизащата вода бъде чиста. Като общо правило, промиването на радиатора, блока на двигателя и топлообменника отстранява от охлаждащата система остатъци от корозия, варовик и силикон. Те могат да се натрупват в продължение на много години и трайно да влошават функционалността на системата.

Стъпка 5: Заредете отново системата

В последната стъпка всички маркучи, изпускателният вентил и термостатът се монтират отново. Трябва да се провери дали всички необходими връзки са били сглобени правилно. След това охладителната система може да се напълни отново с охлаждащата течност, посочена от производителя. Съотношението на смесване трябва да бъде проверено с рефрактометър. И накрая, системата трябва да бъде правилно обезвъздушена. Последната проверка гарантира, че няма течове.

Всички стъпки могат да бъдат проследени и на канала на YouTube MEYLE в кратък видео урок. Това показва как да почистите охлаждащата система на двигателя безопасно с устройството за промиване на охладителната система на MEYLE. Това гарантира, че всички компоненти на охладителната система, като например водната помпа, функционират без проблеми и надеждно.

Някои подробности: водни помпи MEYLE

Благодарение на сложните детайли, като например устойчивото на износване механично уплътнение SiC / SiC, което се използва във всички MEYLE-HD и по-голямата част от водни помпи MEYLE-ORIGINAL, и здравият лагер, водните помпи MEYLE са изключително надеждни. Затова MEYLE дава гаранция от 100 000 мили за всички водни помпи MEYLE и 4-годишна гаранция за водни помпи MEYLE-HD. Гаранцията изисква охлаждащата система да бъде промита преди монтажа.

Съвет:

Демонтажът и монтажът трябва винаги да се извършват от обучен персонал. Моля, следвайте точно инструкциите на производителя на автомобила. MEYLE AG не поема никакви отговорности, откази или задължения, ако дейностите, показани във видеото, са имитирани.

Източник: MEYLE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!