Кодове за автомобилни радиа – къде да ги намерим?

14 август 2024, 10:11

Кодовете за автомобилни радиа служат за защита на аудиосистемата в автомобила от кражба. Когато на екрана на радиото се появи съобщение “CODE” или “SAFE”, шофьорът трябва да въведе подходящ (обикновено 4-цифрен) код, за да може да включи радиото. Къде да намерим кода за автомобилното радио?

Първо трябва да обясним в какви ситуации автомобилната аудиосистема изисква въвеждане на код.

Кога трябва да се въведе код за автомобилното радио?

Автомобилното радио изисква въвеждане на код в следните ситуации:

  • След загуба на захранване, причинена от изтощен акумулатор. След изключване на двигателя, автомобилният акумулатор осигурява енергия за поддържане на паметта на електронните устройства (включително контролера на радиото). Ако акумулаторът се разреди (т.нар. дълбок разряд), паметта на радиото (и неговите настройки) ще бъдат загубени.
  • След изключване на автомобилния акумулатор. Причината е същата като горната. След загуба на захранване, контролерът на радиото губи данните, записани в паметта.
  • Радиото може да не е оригинално оборудване на автомобила. Възможно е да е монтирано от друг автомобил. Поради това след всяка загуба на захранване изисква въвеждане на код.

Къде е кодът за автомобилното радио?

Кодът за автомобилното радио се намира в документацията на автомобила (заедно с инструкцията на автомобила), на специална карта или на специален стикер.

Проблемът с кода често възниква, когато нов купувач купува употребяван автомобил, а предишният собственик не му дава пълната документация.

Може ли радиото да се блокира трайно при въвеждане на неправилен код?

В някои автомобили многократното (обикновено 10 пъти) въвеждане на грешен код води до трайно блокиране на аудиосистемата. Единственият начин за отблокиране е смяна на електронния модул на главната платка на радиото. В други автомобили е достатъчно да се изчака един час след няколкократно въвеждане на грешен код, за да може да се опита отново.

Във всеки случай се препоръчва голяма предпазливост.

Универсален код за радио – съществува ли такова нещо?

В мрежата (преди всичко в интернет форуми) може да се намери информация за това, че уж съществува “универсален код за радио Ford” или “универсален код за радио Mazda, Toyota” и т.н.

Няма такова нещо. Няма универсален код за радио. Всяко автомобилно радио, защитено с код, има свой собствен код. Не може да се каже, че е уникален, защото броят на комбинациите при 4-цифрен код е твърде малък.

Как да възстановим изгубен код за автомобилно радио?

Съществуват няколко метода:

  • Посещение на оторизиран сервиз на дадената марка, заедно с документите на автомобила. Ако това е нов автомобил и например е закупен от дадения салон, оторизираният сервиз може да помогне, при това безплатно. Трудно е обаче да се очаква помощ в случай на по-стар автомобил. Понякога това е невъзможно по технически причини.
  • Посещение на специализирана електронна фирма, която се занимава с възстановяване на кодове за радио. В такива фирми е възможно да се получи код за радиото по VIN номера. Електрониците използват също генератори на кодове за радио, които изчисляват кода въз основа на серийния номер на автомобилната аудиосистема. За такава услуга обикновено се плаща от 50 до 100 злоти. Понякога серийният номер на радиото може да се прочете само от процесора на радиото.
  • Самостоятелно възстановяване на кода за радиото.

Как самостоятелно да възстановим код за автомобилно радио?

Съществува определен, доста прост метод, който помага за самостоятелно възстановяване на кода за автомобилното радио. В много случаи работи и същевременно доказва, че използването на кодова защита на радиото срещу кражба е напълно неефективно. Това води само до проблеми за честните потребители на автомобили.

За самостоятелно възстановяване на кода за радиото са необходими:

  • Смартфон или таблет с Android система и активен Google акаунт, позволяващ използване на Google Play магазина;
  • Приложение от Google Play магазина, т.нар. генератор на кодове за радио. Трябва да се изтегли на телефона приложение, специфично за марката на автомобила. Например генератор на кодове за радио Mazda.

Радиото трябва да се въведе в сервизен режим. Това е комбинация от два бутона, различна за всяка марка автомобил. След въвеждане в сервизен режим, на екрана на радиото се появяват различни съобщения и кодове. Един от кодовете (една буква и няколко цифри) е серийният номер на радиото. След въвеждане на серийния номер на радиото в генератора на кодове на смартфона, може да се получи готов код.

Как да намерим серийния номер на радиото по друг начин? Той трябва да се намира на стикер, залепен на кутията на радиото. Трябва да се демонтира радиото с помощта на специални инструменти.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!