Съвети за следпродажбена грижа за осигуряване на добра работа

12 септември 2024, 8:00

След смяна на спирачките много клиенти смятат, че щом напуснат сервиза, работата е приключила. Но има определени неща, които шофьорите могат да направят, за да разработят новите си спирачки и да се уверят, че те работят по най-добрия начин. Скот Ъруин, ръководител на техническото обучение в Textar, водещ световен производител на спирачни фрикционни продукти, споделя своите най-добри съвети за грижа след смяна на спирачките.

Препоръчваме да предадете някои съвети за следпродажбена грижа на клиента, след като спирачките са били сменени, за да могат те да получат най-добрата производителност и дълготрайност от новите си спирачки.

Разработване: “обработване” на новите спирачки

Разработването се отнася до процедурата на внимателно третиране на спирачките през първите 120 мили/200 км, за да се кондиционират напълно спирачните накладки към дисковете и да се максимизира спирачната ефективност. Разработването на новите спирачки е ключово. Особено за покритите дискове, разработването гарантира, че покритието не се вгражда във фрикционната повърхност на спирачните накладки. За покрити дискове, спирайте внимателно и леко от максимална скорост от 30 мили/ч (50 км/ч), за да осигурите правилно разработване.

Спирайте внимателно, за да предотвратите прегряване

Тежки условия на спиране могат да причинят прегряване на накладките и да повлияят на спирачната ефективност. Затова шофьорите трябва да избягват силно, редовно спиране, което ще генерира прекомерна топлина в спирачките. Трябва да има забавяне между спиранията, за да се предотврати натрупването на топлина. Допълнително, шофьорите трябва да избягват да подлагат новите спирачки на екстремни натоварвания по време на фазата на разработване.

Важността на проверката на спирачната течност

Препоръчваме също да се обясни на клиентите важността на редовните проверки и подмяна на спирачната течност. Спирачната течност се влошава с времето и не се влияе значително от изминатото разстояние. Конвенционалните спирачни течности са хигроскопични, което означава, че привличат и абсорбират влага от атмосферата.

Този процес ще се осъществява през целия експлоатационен живот, въпреки че спирачната течност е в “запечатана” спирачна система, тъй като молекулите на водните пари могат бавно да проникнат през гъвкавите гумени спирачни маркучи.

С течение на времето това води до понижаване на точката на кипене на спирачната течност и увеличава риска от корозия на металните компоненти. С увеличаването на обема на влагата в спирачната течност, точката на кипене в крайна сметка ще достигне критично ниво, при което става опасно. Винаги следвайте препоръките на производителя на автомобила за това кога да се смени спирачната течност. Ако не е дадена препоръка, за оптимална безопасност спирачната течност трябва да се сменя на всеки 18 месеца.

Възползвайте се от възможността след смяната на спирачките да разговаряте с клиентите за други видове поддръжка на спирачките, включително следпродажбена грижа, разработване и проверка на течността. Тези прости, но ефективни съвети ще максимизират производителността и дълготрайността на спирачните накладки за клиента.

За TMD Friction

TMD Friction е водещ световен доставчик на висококачествени спирачни фрикционни решения за автомобилната и спирачната индустрия. Компанията разработва и произвежда дискови спирачни накладки и барабанни спирачни накладки за леки и товарни автомобили.

TMD Friction доставя на производителите на автомобили премиум продукти за оригинално оборудване, както и е движеща сила на международния афтърмаркет с марките Textar, Mintex, Don, Pagid, Cobreq и Bendix. Продуктовото портфолио включва също спирачни фрикционни продукти за моторни спортове под марките Pagid Racing и Mintex Racing и за индустриални приложения под марката Cosid.

Групата TMD Friction наема повече от 4 200 души по целия свят с локации в Европа, Близкия изток, САЩ, Бразилия, Мексико, Китай и Япония.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!