ZF Aftermarket: технически съвети за подмяна на кормилните помпи

4 януари 2019, 10:00

  • Поетапно ръководство за смяна на кормилната помпа
  • TRW кормилните помпи с джъмпер кабел са подходящи за всеки модел автомобил

Електро-хидравличният сервоусилвател (EHPS) е електрическа система за сервоуправление, от която се съчетават предимствата на електронно управление, основано на нуждите, с мощно хидравлично задвижване. Състои се от компактна моторна помпа и конвенционално кормилно управление с рейка и системата, която работи независимо от двигателя с вътрешно горене, което спомага за намаляване на разхода на гориво на автомобила. Системата за управление TRW също осигурява по-голям комфорт и по-голяма прецизност. Освен това може лесно да бъде заменена, ако е необходимо; сервизите просто трябва да имат предвид няколко критерия.

Ако е трудно да се завърти колелото на помпата на сервоусилвателя на волана или се появи изтичане на течност или загуба на способност за циркулация, тя трябва да бъде сменена. Експертите на ZF Aftermarket описват опростена процедура за подмяна на помпата EHPS.

Преди всичко, трябва да се гарантира, че запалването е изключено и сте оборудвани със защитни очила и дрехи, подходящи за работата. След като прочете инструкцията за монтаж, приложена в кутията, механикът трябва да сравни новата помпа с монтираната към автомобила, като провери дали всички връзки и монтажни части са еднакви.

В зависимост от превозното средство може да е необходим джъмпер кабел за приспособяване на конекторите на новата помпа към тези на окабеляването на автомобила.

ZF Aftermarket препоръчва да се отстрани възможно най-много хидравлична течност от резервоара на помпата. Развийте изхода на тръбата за високо налягане и издърпайте тръбата от помпата, като съберете изтеклата течност върху бяла кърпа или хартиена кърпа за проверка. Ако течността съдържа замърсявания или метални стружки, системата трябва да бъде напълно промита. Следващите стъпки трябва да се извършват по същия начин: Свалете скобата от връщащата линия с помощта на подходящи клещи и издърпайте тръбичката от резервоара на помпата. Развийте трите монтажни болта, извадете помпата от скобата и изключете електрическите контакти – помпата вече може да се извади от автомобила.

ZF Aftermarket подчертава значението на сравняването на електрическия контакт на новата помпа с щепсела на кабела на автомобила. Ако съвпадат, механикът свързва щепсела директно към контакта на помпата. По-късните модели имат различна конфигурация на клемата и в този случай трябва да бъде монтиран джъмпер за кабели, който е доставен с помпата. Свържете джъмпера между гнездото на помпата и щепсела на кабела на автомобила и закрепете кабела му към заземяващата точка в близост до инсталацията на помпата. Отстранете всяка корозия от заземяващата точка и използвайте нов винт, за да осигурите надежден електрически контакт. Когато новата помпа е монтирана в конзолата и е закрепена с оригиналните монтажни болтове, механикът ги притяга с необходимия момент, зададен от производителя на превозното средство. Свържете отново маркуча за връщане към резервоара на помпата и го фиксирайте на място, след това свържете изходната тръба за високо налягане и затегнете съединителната гайка със зададената стойност. Когато помпата е монтирана и са направени всички връзки, системата може да бъде презаредена и обезвъздушена. Механикът трябва да махне капачката на резервоара на помпата и да я напълни до нивото на MAX с новата хидравлична течност, препоръчана от производителя на превозното средство. След това той повдига превозното средство, докато колелата се освободят от земята, стартира двигателя и веднага проверява нивото на течността в резервоара, тъй като може да падне бързо. Когато двигателят работи на празен ход, бавно завъртете волана 10-15 пъти от ляво на дясно, без да достигнете ограничението за управление. Проверявайте нивото на течността през цялото време, след това долейте до маркировката MAX и поставете капачката на резервоара, когато обезвъздушаването е завършено. Не забравяйте да проверите за течове на хидравличната система. Важно е да се изчистят всички диагностични кодове за грешки, преди да се кодира новата помпа към превозното средство. От диагностичното меню заредете и активирайте картата, съответстваща на автомобила. И накрая проведете тест драйв с автомобила. С TRW кормилни рейки и помпи са оборудвани всеки един от три европейски автомобила и една четвърт от превозните средства в целия свят. Сервизите са надеждно осигурени, когато трябва да се смени кормилната система. ZF Aftermarket предлага това широко портфолио в афтърмаркета, винаги комбинирано с необходимата техническа информация.

Източник: ZF Aftermarket

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!