Качествената запалителна свещ може да елиминира прекъсвания на празен ход

1 декември 2020, 7:00

Според Европейския цикъл на шофиране (NEDC) средният лек автомобил е на празен ход за 22,6% от времето, когато е в употреба.

Когато автомобилът работи на празен ход, той само изгаря горивото, тъй като двигателят не трябва да доставя никаква мощност на колелата. По този начин, за да се сведат до минимум загубите, оборотите на празен ход се настройват на ниски обороти в минута, минимизирайки количеството гориво, необходимо за продължаване на работата.

Работата на двигател, създаден да доставя мощност при толкова ниски обороти, е трудна и особено увеличава напрежението върху запалителната свещ. Поради ниската необходима мощност към двигателя се подават само минимални количества въздух и гориво, което води до ниски количества потенциална смес близо до запалителната свещ. Скоростта на газовия поток вътре в горивната камера също е много ниска, което прави запалването по-трудно и увеличава нуждата от високоефективни свещи.

Автомобилният институт към университета HAN, Арнхем, Холандия, изучава това явление. В проучване изследователите тестваха и сравняваха запалителните свещи DENSO с конкурентните свещи, използвайки тестови стенд с двигател Opel 1.4, и преброиха средния брой пропуски на двигателя при празен ход.

Докато конкурентните никелови свещи са имали средно 17,7% пропуски, при съвместимите DENSO KJ20PR-L11 е средно само 12,5%. Тази средна стойност намаля драстично, когато бяха използвани модернизирани свещи DENSO. Никел TT запалителната свещ K20TT е имала само 0,5% средна честота на прекъсване на запалването, докато както Iridium Power IK20L, така и Iridium TT свещ IK20TT са имали нула прекъсвания по време на изпитанията.

Брой пропуски – какво означава за превозното средство?

Ниският брой прекъсвания на запалването води до плавен и стабилен двигател на празен ход, който е по-лесен за стартиране, особено важен за автомобили със системи за спиране / стартиране, и намалява разхода на гориво, тъй като по-малко гориво се губи, което води до по-чисти емисии.

„Повечето съвременни ECU могат да откриват пропуски и да ги компенсират с леко увеличена скорост на празен ход“, каза Гилбърт Куверт, продуктов мениджър, запалителни свещи в DENSO Europe Aftermarket.

„Но когато превозното средство използва модернизирани запалителни свещи TT като запалителната свещ DENSO Nickel TT K20TT и запалителната свещ Iridium TT IK20TT, скоростта на празен ход може да бъде намалена, като по този начин допълнително намалява разхода на гориво и емисиите от превозното средство.“

При двигатели с турбокомпресор и при двигатели с по-малко цилиндри като мотоциклети и съвременни автомобили с намален размер на двигателя, постигането на плавен ход на празен ход е още по-трудно, което прави свещите с висока производителност още по-голяма необходимост.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!