Подгревни свещи DuraSpeed от Bosch

11 декември 2020, 13:00

В студения сезон успешното стартиране на двигателя до голяма степен зависи от подгревните свещи. Високотемпературните свещи Bosch DuraSpeed ​​с керамични нагревателни елементи се нагряват до 1000°C за по-малко от две секунди и достигат температура на нажежаване от 1300°C (приблизително 30% по-висока от конвенционалните свещи) и ви позволяват лесно да стартирате автомобила дори при изключително ниски температури.

Основната дизайнерска характеристика на подгревните свещи DuraSpeed ​​е керамичен нагревателен елемент. Заедно с гъвкава метална тръба, тя образува така наречения “нагревател”. Този дизайн, патентован под името Flexible Design®, значително увеличава механичната якост на подгревните свещи. Нагревателят се огъва, ако например свещта се монтира от механика под грешен ъгъл и това значително намалява риска от повреда. Керамичният материал на нагревателния елемент осигурява висока топлоустойчивост и това допринася за дългия експлоатационен живот на свещта.

DuraSpeed: дизелова технология от висок клас

Керамичните подгревни свещи DuraSpeed имат номинално напрежение 7 или 11 волта. Много производители на премиум автомобили активно използват това решение.

Безупречно взаимодействие с блока за управление на подгревната свещ

Под управлението на ECU DuraSpeed подгревните​​ свещи осигуряват безпроблемна работа, дори при студен двигател. По този начин стартовите характеристики могат да бъдат сравнени с характеристиките на бензинов двигател, а продължителността на последващото нагряване достига 15 минути, което стабилизира процеса на горене. Чрез адаптиране на температурата на нагревателя към действителното работно състояние на двигателя, емисиите по време на фазата на загряване се намаляват. Освен това активирането на подгревните свещи насърчава регенерирането на дизеловия филтър за твърди частици, особено при работа при ниски скорости, например в градския трафик.

Металните подгревни свещи не могат да заместят DuraSpeed

Продуктите на Bosch DuraSpeed ​​са проектирани да издържат дълго време и са изключително надеждни. Сложният процес на стартиране на двигателя се възползва напълно от тази надеждност, така че свещите DuraSpeed ​​могат да работят при много по-високи температури, без да се увреждат. Ако като алтернатива използвате метални подгревни свещи, които се захранват от високо напрежение, тогава такава свещ може да започне да се топи и да причини повреда на двигателя. Поради тази причина някои контролни модули на свещите разпознават металните подгревни свещи като „нестандартни“ и ги захранват с ниско напрежение.

Някои блокове за управление на подгревните свещи имат вграден температурен сензор, който използва данни от двигателя като допълнителен източник на информация. Такива подгревни свещи се характеризират със специфични измервания и работят в изключителни условия. По този начин съпротивлението на подгревната свещ има решаващо влияние върху точността на регулиране. Смяната на свещите на Bosch DuraSpeed ​​с подгревни свещи с метален нагревателен елемент е доказано опасна. В дизеловите двигатели на Common Rail керамичните подгревни свещи трябва да се заменят само с подобни керамични свещи.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!