Maserati разчитат на технологията BILSTEIN DampTronic ® X в своя супер спортен автомобил

14 декември 2020, 13:00

Иновациите, страстта и уникалността са водещите ценности, които марката възприема като част от стратегическото си обновяване. Maserati MC20 е красивият, подобен на стрела представител на новата ера на Maserati. Истинско технологично бижу, което съчетава майсторство и инженерство, елегантност и производителност. V6 би-турбо двигател с 630 к.с. е първият, който Maserati е произвел след прекъсване от повече от 20 години. С тегло без товар под 1500 килограма, италианският супер спортен автомобил е и изключително лек, с най-доброто съотношение мощност / тегло в своя клас от едва 2,33 кг / к.с. Толкова голям потенциал изисква правилното окачване. Модерно окачване. И тук влязохме в игра.

MC20 трябваше да бъде оборудван със система за окачване, включваща системата BILSTEIN DampTronic® X. Най-новата ни технология напълно отговаря на профила на изискванията на разработчиците на Maserati. Високата динамика на настройка на амортисьора BILSTEIN DampTronic® X дава възможност за няколко милисекунди да се регулират необходимите амортизационни сили спрямо изискванията, определени от централния блок за управление. Концепцията за управление изчислява и регулира амортизацията няколкостотин пъти в секунда, в зависимост от ситуацията на шофиране и избрания режим. По този начин може да се увеличи както пъргавината, така и комфортът и безопасността при шофиране.

Графикът беше също толкова амбициозен, колкото технологията на Maserati MC20. „Графикът беше доста стегнат“, спомня си Марк-Рафаел Стратман, ръководител на технически проекти. „Имахме само около година от момента на поръчката до началото на серийното производство – безумно предизвикателство, което с удоволствие приехме!“

За първото изпитание на пътя през юли 2020 г. нашият завод в Мандерн, Германия, произведе прототипите на амортисьорите. Тревожният въпрос: Първият теоретичен дизайн върви ли в правилната посока? Облекчителният отговор: Да – първият комплект амортисьори работи изненадващо добре в MC20. „Още от самото начало изпълнихме очакванията“, казва възхитеният Рафаел. „Ефективността както по отношение на управлението, така и по отношение на комфорта вече беше на добро ниво. На следващото тестово шофиране в Нардо няколко седмици по-късно успяхме да доработим и фината настройка. ”

Впоследствие екипът на проекта успя да усъвършенства системата заедно с Maserati и да я доведе до зрялост за производство. „Нашата система DampTronic® X работи перфектно в колата“, казва ръководителят на техническия проект. „Това е много добра система, която предлага широк спектър между комфорт и строга спортна настройка. Разполагаме с единствената система на пазара, която работи с предварително напрегнати клапани за освобождаване на налягането както в отскок, така и във фаза на компресия. Отличната управляемост в съчетание с много висока динамика е впечатляваща”. Така че това е точното нещо за автомобил, който трябва да предвещава нова ера.

Рафаел гледа с гордост на проекта: „Това беше много, много отворено, честно, почти приятелско сътрудничество с Maserati, което все още ми прави впечатление. Поглеждайки към екипа на BILSTEIN, той казва: „Доста грандиозно е това, което постигнахме с нашия страхотен екип заедно с Maserati въпреки предизвикателните условия.“

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!