Обмен на информация между превозните средства в 5G мрежата

27 февруари 2023, 7:00

Производителите на автомобили искат да предложат на своите клиенти възможно най-безопасните и екологични превозни средства с високо ниво на комфорт при шофиране. Ето защо, наред с други неща, те работят по нови системи за помощ, които ще се използват през следващите две до три години. Крилатата фраза за новите разработки е работа в мрежа. В бъдеще превозните средства трябва да се възползват от данните на други участници в движението в реално време. „Ако сензорите на автомобил открият недостатъчно сцепление поради черен лед или аквапланинг, информацията незабавно се изпраща на превозните средства отзад – и техните водачи се предупреждават“, обяснява Торстен Рехтиен, автомобилен експерт в TÜV Rheinland.

Усъвършенстване на инфраструктурата

Бъдещите системи също ще се свържат с инфраструктурата, като например със светофари. По този начин препоръките за скорост за „зелена вълна“ могат да бъдат издавани на водача в реално време. Това трябва да подобри трафика и да намали разхода на гориво. Това, което е реалност на някои места в САЩ, първоначално ще бъде внедрено в Германия на основните автомобилни локации в Мюнхен и Инголщат. Един от важните фактори в това развитие е 5G мрежата. Тя дава възможност за прехвърляне на големи и сложни данни с висока скорост.

ЕС разработва разпоредби за задължително инсталиране в новите превозни средства

Интелигентни системи като запазване на лентата и асистенти за аварийно спиране са инсталирани в много автомобили от години. Те обаче не са задължителни при новите превозни средства. Тъй като необходимите наредби, които определят изискванията към системите, са в момента само в процес на изготвяне. След около две до три години ще има единни разпоредби за поддържане на лентата и асистенти за аварийно спиране в автомобилите. Съществуващите и повечето от новите системи, които ще излязат на пазара през следващите години, имат едно общо нещо: те остават асистиращи системи – водачът е отговорен и трябва да осигурява контрол на автомобила си по всяко време. Ще минат години, докато превозното средство започне действително да се движи самостоятелно в части от света.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!