Защо е толкова важно да затегнете свещта с точния въртящ момент

23 декември 2020, 7:00

Свещите играят критична роля в системата за запалване на бензиновите превозни средства, с две основни функции. Едната е да запали горивната смес, за да стартира двигателя, а другата да отдалечи топлината от горивната камера. Докато инсталирането на свещи трябва да бъде относително проста задача за всеки квалифициран техник, прилагането на правилния въртящ момент  изисква особено внимание. Тази статия подчертава важността за прилагане на точния въртящ момент при монтажа на свещта и последиците от по-малък и по-голям въртящ момент.

Какво е въртящ момент при монтаж?

Инсталационният въртящ момент е мярка за сила, действаща върху обект, която кара този обект да се върти по време на монтажа. Прилагането на правилния въртящ момент при монтиране на свещи е от решаващо значение за осигуряване на сигурно закрепване; DENSO винаги препоръчва да използвате динамометричен ключ, за да постигнете правилната настройка на въртящия момент. Сигурно закрепване, при което свещта е добре разположена в цилиндровата глава е от съществено значение за способността на свещта да предава топлина от горивната камера.

Как успешно да инсталирате свещи

Необходимо е механиците да се консултират с инструкциите на производителя или спецификационния лист, за да разберат точния въртящ момент, необходим за монтажа. Когато инструкциите на производителя се следват отблизо, свещите ще функционират правилно, успешно пренасяйки топлината към корпуса и цилиндровата глава. Необходимият въртящ момент може да варира в зависимост от производителя, така че не всички свещи се монтират по един и същи начин. Фигура 1 показва как топлината се предава от запалителна свещ, монтирана с правилния въртящ момент.

Фигура 1: Когато функционира правилно, функцията за топлообмен на свещта води до този поток на топлинна енергия

Какво се случва, когато не се прилага достатъчен въртящ момент?

Ако свещите са монтирани под препоръчителните нива на въртящ момент, те няма да легнат добре в цилиндровата глава и това ще забави темпото на разсейване на топлината. В повечето случаи на недостатъчен въртящ момент вибрациите вътре в запалителната свещ причиняват разрушаване на заземяващия електрод, причинявайки сериозни повреди на детайла. Това ограничава възможността за предаване на топлина към корпуса и цилиндровата глава, причинявайки прегряване на изолатора и стартиране на детонационно горене. Това може да създаде сериозни повреди на двигателя.

Какво се случва, когато се приложи твърде голям въртящ момент?

Ако свещите са инсталирани с по-голям от препоръчителния въртящ момент, те ще бъдат подложени на голямо напрежение, което може да предизвика широк кръг от проблеми. Най-видимият ефект ще бъде повреда на самата свещ, по-специално деформация на металния корпус, която може да доведе до повреда и счупване на резбата.

Запалителна свещ, повредена от прекален въртящ момент, няма да функционира по предназначение и трябва да бъде заменена незабавно, за да се избегне повреда на двигателя. Някои от последиците от пренапрежението на свещите могат да включват:

  • Нарушено топлоотдаване

Прекомерният въртящ момент причинява прегряване на върха на изолатора и стартиране на предварително детонационно запалване. Термичното натоварване и ударните вълни от детонацията могат бързо да унищожат електродите на свещта и / или да причинят дупка в челото на буталото.

Фигура 2: Твърде голяма хлабина води до възпрепятстване на енергийния трансфер
  • Деформиран корпус на свещта

Корпусът на свещта и резбата свързват свещта и цилиндровата глава. Визуалната проверка ще установи дали е претърпяла някаква деформация. Фигура 3 показва свещ с деформиран корпус.

Фигура 3: Проверете корпуса за повърхностни повреди
  • Напукан изолатор

Напуканият изолатор често е резултат от прилагането на твърде голям въртящ момент при монтажа на свещта. Ако превозно средство влезе в сервиза със запалителна свещ със спукан изолатор, това може да е предупредителен знак за проблем със синхронизацията или използване на гориво с ниско октаново число.  Фигура 4 показва свещ, която има напукан изолатор, причинен от прекалено голям въртящ момент.

Фигура 4: Напуканият изолатор може да доведе до прекъсвания на искрата и неравномерен празен ход и свещта трябва да бъде заменена
  • Скъсана резба

Монтажният момент на свещта зависи от диаметъра на резбата на свещта. Ако свещите са с превишен момент, това ще разтегне витките на резбата и може да доведе до скъсване, както е показано на фигура 5.

Фигура 5: Прекъсването на резбата ще бъде забележимо при визуална проверка

Гамата от висококачествени свещи на DENSO

С 93% покритие на паркоместа, DENSO е един от водещите пионери в света на технологията на запалителни свещи OEM и доставя висококачествени свещи на вторичния пазар от 1959 г. С ненадмината гама, предлагаща свещи от никел, платина и иридий за разнообразието от модели превозни средства, DENSO предоставя правилните инструкции за въртящ момент, за да гарантира успешен монтаж. Освен това, DENSO предлага и обширна база от знания, заедно с поддръжка за обучение, за да се гарантира, че техниците получават всички съвети и подкрепа, от които се нуждаят, за да монтират свещите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!