Основи на заваряването на пластмаси в сервиза

29 декември 2020, 13:00

В сервизите заваряването и обработката на метали са ежедневни дейности. Въпреки това, докато някога автомобилите са били произвеждани от много по-голям брой метални компоненти, в наши дни пластмасите се използват все повече и повече. Основните причини са две – намаляване както на теглото на автомобила, така и на производствените разходи.

Темата за заваряването на пластмаси не е нова и малко хора осъзнават, че различни пластмаси могат да бъдат заварени и да станат термопластични по време на процеса на заваряване. Следователно елементи от такива материали могат да бъдат ремонтирани, трансформирани или модернизирани. Процесът на заваряване е най-общо казано, свързване на ръбовете на пластмасите заедно с пълнителен метал, по подобен начин, както се прави при “класическо” заваряване на метал, но с използването на различно устройство, пълнител и при много по-ниска температура.

Какво можем да заваряваме?

Такива елементи в колата има доста. Започвайки от капака на двигателя, през всмукателната система, корпуса на въздушния филтър, различни видове закрепване, например аксесоари на двигателя или фарове, до заваряване на брони и дори вътрешни елементи.

Струва си да се спомене, че този метод на ремонт понякога може да се окаже единственото разумно решение за клиента. Използването на тази услуга ще бъде полезно в случай на превозни средства, за които някои елементи трудно ще бъдат намерени на афтърмаркет пазара, а оригиналният ще бъде извън обхвата на портфейла на клиента или просто неговата подмяна ще бъде нерентабилна.

Какво трябва да запомните при заваряване?

Преди да започнете приключението си със заваряване на пластмаси и да решите да въведете такава услуга в сервиза, си струва да се запознаете с основните грешки, които трябва да се избягват при работа с пластмаси.

Подгответе повърхността правилно

Както е случаят с металното заваряване, и тук свързващата повърхност на елементите трябва да бъде шлайфана, изстъргвана от ненужните замърсявания или оксиди, тъй като тогава заварката може да не се получи достатъчно здрава. За почистване на повърхността си струва да се използват както механичен метод, например с ъглошлайф, които ще дадат най-добрия възможен ефект, така и химичен метод, например с обезмаслители на основата на ацетон или  изопропанол . Експертите също съветват при работа с материала да се използва пластмасов телбод, който улеснява процеса на заваряване чрез предварително задаване на фугите на материала.

Изберете подходящото свързващо вещество за материала

Неправилно подбраното свързващо вещество за материала е една от най-често срещаните грешки. Правилното определяне на заварената повърхност е от съществено значение за постигане на задоволителен резултат. В този случай правилният избор на тел е не по-малко важен. Ако ситуацията го изисква, можете да тествате заваряване с няколко вида електроди.

Пример за набор от свързващи вещества
Проверете температурата на заваряване на материала

Преди да започнете заваряването, проверете температурата, при която материалът ще бъде най-термопластичен. Всяко свързващо вещество има свои специфични свойства в рамките на даден температурен диапазон. Твърде ниската температура няма да разтопи свързващото вещество, което ще доведе до липса на якост на заварения елемент, докато твърде високата температура може да доведе до прегряване на материала. За да изберете подходящата температура, прочетете символа от даден елемент и изберете подходящия вид материал. Таблица с примери за видове материали и температурен диапазон на заваряване:

Материал Температура на заваряване
PP (полипропилен) 270-310 ° С
PE (полиетилен) 260-310 ° С
PVC (поливинилхлорид) 300 ° C или 400 ° C
PC / PC-U (поликарбонат) 320-360 ° С
ABS / ABS-U (акрилобутилстирол) 310-350 ° С
PA (полиамид) 400 ° С
Уверете се, че материалът се задържа по време на заваряване

Правилно избраната температура може да не е достатъчна за трайно заваряване на елементите. Може да се случи, че заваръчната тел не се свързва правилно със заварения материал, когато налягането е твърде ниско.

Загрейте и двете контактни повърхности

По време на процеса на заваряване загрейте двата съединени елемента с горещ въздух. Нагряването на повърхността зависи от дебелината на ремонтираните елементи, така че не забравяйте да насочвате повече горещ въздух към по-дебелата повърхност. Нагряването само на едната страна на заварения материал също е една от най-често срещаните грешки.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!