Регистрации на нови автомобили в Европа през януари и къде сме ние?

15 февруари 2019, 13:34

Въпреки, че няма пряка връзка между продажбите на нови автомобили и пазара на резервни части, ако се замислим може и да открием някои съотношения. Например, по-малко регистрирани нови автомобили, означава сервизиране на съществуващите, които се движат по пътищата. Освен това, спад в броя на нови автомобили, означава увеличаване на средната възраст на автопарка. Казано накратко, всяка негативна тенденция при регистрациите на нови автомобили, предполага положително развитие на пазара на резервни части и следпродажбеното обслужване. Ето защо, ние от motofocus.bg, Ви предоставяме кратко месечно обобщения за динамиката на пазара на нови автомобили в Европа и страната.

 

През януари 2019 г. на Европейският пазар на леки автомобили, се наблюдава бавен старт на годината представляващ спад от 4,9% в сравнение със същия месец на миналата година. Въпреки това, с нови регистрации от около 1,2 милиона автомобила, месеца представлява вторият най-висок обем, регистриран от януари 2009 г. насам.

 

България, напълно в съответствие с Европейският пазар, регистрира спад от 4,9%. В страната са регистрирани 2 344 леки автомобила или 120 автомобила по-малко в сравнение с януари 2018. По този показател се нареждаме в ‘златната среда’ на страните в Европа. Най-голям спад регистрира Холандия -18,8 %, а най-голям ръст на брой регистрирани автомобили има в Литва +49%, но от ниска начална база, следвана от Румъния (+18,8%).

 

При отделните автомобилни компании, лидер продължава да бъде VW group с пазарен дял от около 24%, следван от PSA group (16,8% пазарен дял) и Renault group с 9,6% пазарен дял от Европейсият пазар.

Все още е рано да се правят конкретни прогнози за 2019, но предполагаме, че забавянето на световната икономика забелязващо се в последните месеци, може би дава отражение и на пазара на нови автомобили на стария континент.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!