Акционерите на PSA одобряват сливането с Fiat Chrysler в нова компания Stellantis

4 януари 2021, 13:00

Най-големите акционери на PSA Group одобриха сливането на автомобилния производител с Fiat Chrysler Automobiles в понеделник.

На специално събрание на акционерите сделката за създаване на новата комбинирана компания Stellantis бе подкрепена от повече от 99 процента от гласовете, подадени от инвеститори с двойно право на глас, включително семейството на Peugeot и китайския Dongfeng Motor.

„Готови сме за това сливане“, заяви изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес на онлайн срещата.

Таварес заяви, че крайната дата за закриването ще бъде обявена скоро, ако бъдат предоставени всички одобрения на акционерите. Единичните акционери на PSA също одобриха плана за сливане по време на по-широко събрание в понеделник.

Очаква се акционерите на Fiat Chrysler да одобрят сливането по време на виртуална среща в 14:30 CET днес.

Акционерната структура ще бъде променена като част от сливането и съществуващите права на двойно гласуване, които се натрупват с течение на времето и придават на инвеститорите по-голяма тежест в решенията, няма да бъдат пренесени.

Таварес, който ще бъде главен изпълнителен директор на обединената група, ще трябва да съживи съдбата на FCA и PSA в Китай, да рационализира разрастващата се глобална империя и да се справи с огромния свръхкапацитет, както и да се съсредоточи върху създаването на по-чисти автомобили.

Stellantis ще има 14 марки, от Fiat, Maserati, американските Jeep, Dodge и Ram от FCA, до Peugeot, Citroen, Opel и DS на PSA. PSA традиционно е по-фокусиран върху Европа.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!