Отстраняване на електрически проблеми на автомобила

12 януари 2021, 7:00

Отстраняването на електрически проблеми може да бъде разочароваща задача, но не е задължително, ако имате предвид няколко прости правила: Всяка верига се нуждае от източник на енергия; повечето електрически устройства изискват минимално напрежение, за да функционират правилно; и всички вериги изискват непрекъснатост. Следователно повечето електрически проблеми са причинени от ниско напрежение (или без напрежение), прекомерно съпротивление или загуба на непрекъснатост.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Безопасността винаги е важно съображение при работа по автомобилни електрически системи. С изключение на страната с високо напрежение на запалителната система и батерията и веригите за високо напрежение в хибридни превозни средства, НЯМА опасност от токов удар. Дванадесет волта (12v DC) не са достатъчни, за да се усетят. Опасността е случайно окъсяване на верига под напрежение и повреда на окабеляването, PCM или друга бордова електроника.

ВНИМАНИЕ: Когато извършвате електрически ремонти или подменяте електрически или електронни компоненти, батерията ВИНАГИ трябва да бъде изключена, за да се елиминира рискът от случайно късо съединение. Прекъсването на батерията ще накара повечето PCM да забравят научените настройки. Това може да доведе до проблеми с управляемостта или да изисква специална процедура за „обучение“ с инструмент за сканиране.

ПРОВЕРКИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА СХЕМА

Всички електрически вериги изискват напрежение за работа на компонентите, свързани към тази верига. Така че ако няма напрежение, няма функция. Следователно първата задача при отстраняване на електрически проблеми е да се провери наличието на напрежение в точката на натоварване във веригата.

Точката на натоварване е елементът, който схемата трябва да захранва, като крушка, двигател на чистачките, двигател на вентилатора, соленоид за празен ход или каквото и да е друго. И всичко, от което се нуждаете за бърза проверка, е волтметър или 12-волтова контролна лампа, която свети, когато има напрежение. Волтметърът е най-добрият инструмент за тази цел, тъй като ще ви даде точни показания, но тестовата лампа е подходяща за извършване на бързи проверки на напрежението.

Използването на тестова лампа е бърз начин за проверка на напрежението, но волтметърът е по-точен.

Да предположим, че не намирате напрежение в точката на натоварване. Това е първата стъпка. Проверете предпазителя или прекъсвача, който защитава веригата, или захранващото реле, което подава напрежение към веригата.

Ако проблемът е в изгорял предпазител, подмяната на предпазителя може временно да възстанови захранването, но освен ако основната причина за претоварването не бъде намерена и коригирана, вашия ремонт вероятно няма да издържи дълго. Каквото и да правите, не замествайте предпазител с по-голям капацитет. По-голям предпазител може да се справи с по-голямо натоварване, но окабеляването и останалата част от веригата не могат. Верига, проектирана за предпазител от 20 ампера, е проектирана да обработва максимум 20 ампера.

Неизправен прекъсвач или отворено реле ще имат същия ефект като изгорял предпазител. Прекъсвачите често се използват за защита на вериги, които могат да изпитат кратки периоди от претоварване, като съединител на компресор за климатик.

Най-лесният начин да проверите прекъсвача е да го заобиколите с джъмпер. Вашият джъмпер трябва да има сменяем вграден предпазител, за да предпази веригата от повреда. Използвайте предпазител с не по-голям капацитет от това, което използва самата верига. Ако не знаете, използвайте 5- или 10-амперов предпазител, за да сте в безопасност. Ако веригата работи, когато заобиколите прекъсвача, вие сте изолирали проблема. Сменете прекъсвача.

Същият този основен тест може да се използва и за проверка на съмнително реле. Релето не е нищо повече от дистанционен превключвател, който използва електромагнит, за да затвори набор от контактни точки. Когато релейният магнит се захранва с напрежение, точките се затварят и напрежението на батерията се насочва през главната верига. Релетата често се използват във вериги за намаляване на количеството окабеляване, което е необходимо, и за намаляване на тока, който протича през основния контролен превключвател. По този начин, превключвател, таймер или сензор с относително нисък ампераж може да се използва за включване и изключване на реле с много по-голям капацитет.

ПРОВЕРКИ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ В КОЛАТА

Всяко електрическо устройство също изисква определено количество напрежение, за да работи. Една крушка ще свети с намалена светлина, когато напрежението падне. Но за някои компоненти има прагово напрежение, под което изобщо няма да работят. Стартерният двигател може да върти двигателя по-бавно с намалено напрежение, но ако напрежението на акумулатора е твърде ниско, може изобщо да не се завърти. Минималното прагово напрежение е особено критично за такива компоненти като соленоиди (които се нуждаят от определено количество напрежение, за да преодолеят съпротивлението на пружината), релета, таймери, зумери, клаксони, инжектори за гориво (които също са соленоиди) и повечето електроника (запалителния модул, компютър и радио).

Проверката на точката на натоварване за пълно напрежение на батерията ще ви покаже дали преминава достатъчно напрежение или не и за това се нуждаете от волтметър. Самата батерия трябва да бъде заредена най-малко 70 процента и да отчита 12,43 волта или по-висока (12,66 волта е напълно заредена). Ако батерията е изтощена, тя трябва да бъде презаредена и тествана. Изходът на системата за зареждане също трябва да бъде проверен и да бъде с около 1,5 до 2,0 волта по-висок от базовото напрежение на батерията (около 14 до 14,5 волта). Ако батерията е наред, вашият волтметър трябва да отчете в рамките на 1 волт разлика от напрежението на батерията в точката на натоварване на веригата.

Ниското напрежение на веригата обикновено се причинява от прекомерно съпротивление в даден участък от окабеляването. Обикновено това означава хлабаво или корозирало съединение, дефектен превключвател или реле, или лошо заземяване. За да намерите точката на високо съпротивление, използвайте своя волтметър, за да направите „тест за пад на напрежението“ в различни точки по веригата. Ако волтметърът покаже спад от повече от 0,4 волта през който и да е съединител, превключвател или заземителен контакт, това означава проблем. В идеалния случай спадът на напрежението трябва да бъде не повече от 0,1 волта.

Ако в няколко вериги се открие ниско напрежение, направете тест за пад на напрежението на клемите на акумулатора и заземителните кабели на двигателя / шасито. Разхлабените или корозирали кабели на акумулаторите и заземяващите ленти са честа причина за проблеми, свързани с напрежението. Почистете и затегнете кабелите на акумулатора и / или лентите за заземяване, ако е необходимо.

Понякога маломерното окабеляване може да причини ниско напрежение. Това не е нещо, което ще намерите в много вериги за окабеляване на оригинално оборудване, но е често срещана грешка, която се допуска в много инсталации за окабеляване, направени впоследствие, за допълнителни аксесоари. Колкото по-голяма е мощността на усилвателя във веригата, толкова по-голям е необходимият размер на сечението на кабелите.

Проследяването на проводниците не е толкова лесно, колкото изглежда, тъй като проводникът на веригата понякога ще промени цвета си, след като премине през съединител, превключвател или реле. Винаги се обръщайте към електрическата схема, когато е възможно. По този начин ще знаете как се прокарват проводниците и какви цветове се използват.

Най-лошият вид електрически проблем за отстраняване на неизправности е периодичен. Всичко работи добре в сервиза, но щом клиентът си върне колата, проблема се появява отново. Прекъсващото отваряне или късо обикновено е резултат от нещо, което се нагрява и прекъсва (или осъществява) контакт, или нещо, което е хлабаво и осъществява периодичен контакт.

Последна бележка за отстраняване на електрически неизправности: Когато снаждате проводници, не просто ги усуквайте и обвивайте с изолираща лента около връзката. Използвайте конектор или завържете проводниците заедно, запоявайте ги и използвайте термоизолационен шлаух за свиване, за да запечатате връзката.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!