Смяна на съединителя на Mercedes C Class

12 януари 2021, 13:00

Смяната на съединителя на Mercedes може да бъде малко сложна, но с насоки на LuK „REPXPERT“ целият процес ще стане много по-лесен. За завършване на работата не е необходимо нищо необичайно, единствените необходими специални инструменти са крик за трансмисията и стойка. В този пример е използвана рампа.

От съображения за безопасност е добра практика да изключите заземяващия кабел на акумулатора преди да започнете работа. Превозното средство може да бъде снабдено с болтове на колелата срещу кражба, така че се уверете, че имате ключа преди да започнете.

Повдигнете автомобила и премахнете малката задна подложка и носещата скоба, прикрепена към шасито (фиг. 1). Развийте и свалете скобата на тръбата за отработените газове (фиг. 2), закрепваща изпускателния възел към тръбата.

Фиг. 1
Фиг. 2

Докато поддържате ауспуха, свалете носещите гумени тампони близо до задния шумозаглушител и спуснете цялата система на пода. Отстранете двата централни топлинни екрана (на снимката по-долу), за да осигурите достъп до карданния вал.

Развъртете централната опорна скоба за карданния вал и отстранете скобите, свързващи механизма за смяна на предавките (на снимката по-долу) към скобата.

Докато поддържате скоростната кутия, откачете голямата опора (на снимката по-долу) и гумения тампон.

Разкачете както жилото на ръчната спирачка и селекторния кабел и ги приберете на една страна. Отбележете позициите на предния и задния фланец на карданния вал (на снимката по-долу) и свалете гайките и болтовете, които ги закрепват.

Развийте и отстранете опората на централния лагер и внимателно спуснете сглобката на карданния вал на пода. Освободете механизма за смяна на скоростната кутия отгоре на скоростната кутия, закрепен с малка скоба и сферично съединение.

Изключете всички електрически връзки от скоростната кутия и близо до корпуса на камбаната. Разкачете връзката на долната помпа, като освободите малката скоба (на снимката по-долу) и издърпате тръбата.

Запушете тръбата, за да предотвратите изтичане и откачете всички болтове на корпуса на камбаната с опора на трансмисионния крик и стойка, преди внимателно да спуснете скоростната кутия на пода.

След отстраняване на съединителя проверете двумасовия маховик (DMF) за признаци на топлинно претоварване и доказателства за загуба на смазка при пружините. DMF също трябва да бъде тестван за „свободен ход“ и „наклон“ между първичната и вторичната маса (LuK инструмент номер 400 0080 10 е специално проектиран за тази цел за всички произведени от LuK DMF). Пълните инструкции и данните за толеранс за всички LuK DMF се съдържат на компактдиск, който се доставя с този специален инструмент.

Поддръжка на шлиците

Почистете шлиците на вала на кутията и всички замърсявания от корпуса на камбаната (особено важно, когато освобождаващият лагер е повреден). Не забравяйте, че ако лагерът или втулката са изработени от пластмаса, няма нужда от смазване. Ако и двете части са метални, трябва да се използва смазка с висока точка на топене, а не продукти на медна основа.

Поставете малко смазка върху началото на шлиците на вала и се уверете, че новия фрикционен диск се плъзга свободно напред-назад. Това не само разпределя равномерно смазката, но също така гарантира, че имате правилния комплект. Избършете излишната смазка от вала и диска. Използването на универсален инструмент за подравняване и проверката на фрикционния диск е правилния начин (забележка „Getriebe Seite“ е на немски за „страна на скоростната кутия“). Притискателният диск може да се закрепи равномерно и последователно с болтове към маховика.

Преди да монтирате предавателната кутия, уверете се, че фиксиращите втулки са на мястото си и не са повредени. Поставете всички, които са се извадили и монтирайте скоростната кутия. Уверете се, че всички болтове на корпуса на камбаната на кутията са затегнати, преди да спуснете крика. Монтирайте компонентите в обратен ред.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!