Речник на автомобилни термини и тенденции

18 януари 2021, 13:00

Всяка индустрия има своя жаргон и автомобилният вторичен пазар със сигурност не е изключение. Има нови технологии и по-широки тенденции, с които може би сте по-малко запознати. За да помогнем на всеки бизнес за следпродажбено обслужване да бъде в крак с последните тенденции в индустрията, ние съставихме списък с най-често срещаните технически термини, съкращения и съкращения, които трябва да знаете …

ACES / CASE / SAEV

Може би най-широко използваният термин, описващ „автомобила на бъдещето“, ACES означава Автоматизиран, Свързан, Електрически и Споделен. Може да се изрази и като CASE (свързано автономно превозно средство за споделяне) или SAEV (споделено, автономно електрическо превозно средство). Който и да предпочитате, принципът е един и същ. Автомобилите включват технологии, които намаляват въздействието им върху околната среда, свързват ги с други автомобили и хора и поемат активна роля в защитата на пътниците и планирането на пътуванията. Производителите произвеждат повече от компонентите, които улесняват тези технологии, а техниците се учат как да ги монтират, ремонтират и заменят.

ADAS

Съкращение от Advanced Driver Assistance Systems, ADAS обхваща редица технологии за безопасност, включително активна намеса, информация за водача и диагностика на автомобила. Много елементи на ADAS са включени като стандарт в новите автомобили; някои дори трябва да получат петзвезден рейтинг Euro NCAP. Общите ADAS технологии включват: предупреждение за сблъсък (сляпо място, предупреждение за сблъсък напред, предупреждение за напускане на лентата), намеса при сблъсък (автоматично аварийно управление или спиране), помощ при управление (круиз контрол, поддръжка на спирачки и ускорение), помощ при паркиране (отзад, автомобилни камери и автономно паркиране) и други инструменти като автоматични светлини на фаровете и наблюдение на водача.

AEBS

AEBS означава усъвършенствана система за аварийно спиране, система за подпомагане на водача, която наблюдава обекти пред превозното средство и се уверява, че те са на достатъчно разстояние от превозното средство. Ако се премине минималното безопасно разстояние, на водача се издава предупреждение и ако водачът не успее да спре навреме, AEBS автоматично задейства спирачките, за да избегне сблъсък.

AR – Разширена реалност

За разширената реалност (AR) от известно време се говори като за интерактивно изживяване със смартфон или друго ръчно устройство. Сега това идва към колите в редица форми – от проектирани 3D навигационни системи до полезна информация, прожектирана върху прозорци. Може да звучи доста футуристично, но ако не друго, показването на информация в реално време за предстоящите завои и опасности на пътя със сигурност е полезна функция за безопасност.

Блокчейн

Популяризиран от интернет валути като биткойн, „блокчейнът“ всъщност е по-обща инфраструктура за данни, основана на разпространение на информация в мрежа, а не на съхранение в централен хъб. Това означава, че е по-лесно да проверите данните на всеки етап от веригата, което насърчава прозрачността. Със свързаните автомобили, произвеждащи и предаващи повече данни от всякога, производителите оценяват използването на технологията на блокчейн като практичен начин за справяне с това.

Дигитализация

Изглежда, че тези термини са били навсякъде през 2020 г.: в ерата на социалното дистанциране, фирмите за следпродажбено обслужване намират нови начини да използват цифрови инструменти и услуги, за да направят това, което някога е било физическо и лично. Дигитализацията е процес, прилаган към конкретен продукт или процедура, превръщайки го от хартиен в цифров. Дигитализацията е по-широк термин, обхващащ цели промени в бизнес моделите и обществените норми.

eCompressor

В 21 -ви век е модерно да се сложи “е” в началото на всичко, за да звучи футуристично – но в някои случаи е налице действителна разлика и eCompressors са един от тях. Създадени за работа в електрически и хибридни превозни средства, eCompressors (за разлика от обикновените компресори) се захранват от акумулатора на автомобила, а не от ремъчно задвижване.

 eMobility

Вместо да се позовава на конкретна технология, електромобилността – или eMobility – е общ термин, който обхваща всички електрически задвижвания, които се използват като алтернатива на конвенционалните бензинови или дизелови двигатели, и инфраструктурата, която ги поддържа. Днес не можете да чакате дълго, без да чуете за електрификация, но за техниците това е повече от тенденция – това е нов набор от части, които трябва да се разгледат, и нова област от основно обучение.

ECU

ECU не са нищо ново, но не забравяйте, че инициалите могат да означават две различни (макар и с подобно име) неща. Основно се отнася до блока за управление на двигателя (или модула за управление на задвижването), който регулира работата на двигателя. Освен това автомобилът е пълен с десетки електронни блокове за управление (или модули) за различни системи. Всички те трябва да работят в унисон и да общуват помежду си; следователно управлението на тяхната сложност е дизайнерско предизвикателство за съвременните OEM производители.

ICE

ICE означава двигател с вътрешно горене – нещо, с което всеки механик е запознат. В наши дни ICE често се използва за контраст с „новата енергия“ като електрически и хибридни превозни средства. Въпреки че ICE автомобилите несъмнено губят пазарен дял от тези технологии, те все още представляват около 80% от продажбите на леки автомобили в Европа и остават обща характеристика на независимия вторичен пазар.

Интернет на нещата (IoT)

IoT често се използва за обозначаване на битови предмети, но колата е може би най-добрият пример за свързан обект: той взаимодейства с вашия смартфон, получава информация за трафика в реално време и излъчва музикални плейлисти, докато шофирате. Интернет на нещата е общият термин за технологиите и трансформациите, които са в основата на всички свързани преживявания, които очакваме днес.

Инвертор

Една от съществените части на електрически или хибриден двигател, инверторът преобразува мощността от постоянен ток (в батерията) в променлив (за мотора). Това е проста роля, но инверторите са сложни части и те се нуждаят от висококачествени компоненти, съчетани с технически познания, за да извлекат най-доброто представяне от тях.

ITG

Независимите търговски групи или ITG съществуват от десетилетия, но през този период тяхната роля и образ са се променили значително. Днес те са основни пазарни сили, а не просто групи за членство и сливанията и придобиванията между ITG често ги правят по-големи.

Мобилност като услуга (MaaS)

Приложенията за споделяне на пътувания са най-очевидният пример за MaaS: преминаването от частен транспорт към транспортни решения, които плащате в момента на използване. С разрастването на MaaS идва промяна в автопарка, тъй като превозните средства все повече се притежават от корпоративни клиенти, които ги отдават под наем на физически лица чрез приложение. Това води до промяна в бизнес модела за сервизи. Автопаркът изисква по-евтино обслужване и денонощна наличност, но ползите са реални: може да се осигури голям обем бизнес и да се плаща на фиксирана основа, което гарантира постоянене паричен поток и подобрява търговска стабилност.

Over-the-air (OTA) – „По въздуха“ (В ефир)

Превозните средства често се описват като „компютри на колела“ и всеки компютър се нуждае от редовна актуализация на софтуера. OTA описва кога автомобилите могат да получават софтуерни актуализации дистанционно, докато са на пътя или в гаража, вместо да бъдат върнати при дилъра. За да позволи това, автомобилът и комуникационната му инфраструктура трябва да могат да се справят с огромното изтегляне на данни, което представлява актуализация на софтуера. Това е по-трудно, отколкото звучи и в резултат на това въвеждането на OTA досега беше постепенен процес.

PHEV / PHV / BEV / FCEV

Всички знаем какво са електрическите превозни средства, но не всички EV са еднакви. Има няколко подмножества на EV и всеки може да бъде посочен с няколко различни имена! Накратко: „Pure EVs“ се захранват изключително от батерия, слънчева или електрическа клетка. В зависимост от това кой източник на енергия използват, те могат да бъдат допълнително категоризирани като акумулаторни електрически превозни средства (BEV) или превозни средства с водородни горивни клетки (FCEV). Хибридните електрически превозни средства (HEV) имат батерия, която се зарежда от двигател с вътрешно горене; ако те също могат да бъдат презаредени от външен източник на енергия, това са plug-in хибридни превозни средства (PHEV или PHV).

ULEZ

ULEZ означава зона с ултра ниски емисии. Това означава район (обикновено център на града), в който превозните средства трябва да плащат такса за шофиране, въз основа на техните емисии. Чисто електрическо превозно средство може да се движи в ULEZ безплатно; автомобил с бензин или дизел ще трябва да плати такса; а товарните превозни средства би трябвало да плащат дори повече. Най-известният ULEZ е централната зона на Лондон – ULEZ, който трябва да се разшири до 18 пъти първоначалния си размер през октомври 2021 година.

V2X

В обозначение „превозно средство към всичко“, V2X е термин, описващ как автомобилите комуникират с всеки обект, който може да повлияе на превозното средство или пътуването му. Той обхваща много пътища за комуникация, като V2I (превозно средство към инфраструктура), V2N (превозно средство към мрежа), V2V (превозно средство към превозно средство), V2P (превозно средство към пешеходец), V2D (превозно средство до -устройство) и V2G (превозно средство към ел. мрежата).

WLTP

Световната хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства (WLTP) е стандартизиран тест за въздействието на автомобила върху околната среда, включително емисиите и разхода на гориво. Ефективен в целия ЕС, той измерва реалните емисии при широк диапазон от температури, поведение и скорост при шофиране. Тъй като целите за CO2 стават все по-строги, класификацията на WLTP се превръща в решаваща стъпка в извеждането на автомобила на пазара.

ZEV

Превозното средство с нулеви емисии (ZEV) е това, което звучи: превозно средство, което не отделя отработени газове като част от редовната си експлоатация. Електрическите превозни средства са очевиден пример. Такива са и велосипедите!

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!