Типични повреди на алтернаторите

26 март 2021, 14:51

Най-честите повреди на алтернаторите в моторните превозни средства са описани по-долу.

Алтернаторът е генератор на променлив ток и се използва за преобразуване на механична енергия в променлив ток. Токът се генерира стационарните намотки на статора от въртящото се магнитно поле на ротора. Алтернаторът е източник на енергия в моторните превозни средства – зарежда акумулатора. Първият генератор е създаден през 1891 г. и е патентован от Никола Тесла.

Алтернаторът се състои от: ремъчна шайба, преден корпус, преден лагер и неговата предпазна капачка, ротор, заден лагер, намотка, заден корпус, токоизправител, регулатор на напрежението, капак на алтернатора.

Схема на конструкцията на алтернатора. Източник AS-PL.

Късо съединение на статора

По време на работа токът се преобразува в статора. Една от причините за късо съединение може да бъде превишаване на стойността на тока, протичащ през намотката. Освен това може да възникне късо съединение на клетка на батерията, претоварване в инсталацията на превозното средство или по-рядко механично ожулване на изолацията на намотката на статора. В статора токът се произвежда от ротора – работата му създава магнитно поле и той се задвижва от коляновия вал. Неизправността на тази част е свързана с износването на плъзгащите се пръстени/въглеродните четки, които предават тока от регулатора (елементите, отговорни за текущия поток). Причините за тази неизправност са най-често износването на материала по време на работа.

Повреда или изгаряне на регулатора на напрежението

Електронният модул е сложен елемент, микропроцесорен контролер с ШИМ краен елемент (анг. Pulse Width Modulation), така че има много възможности за повреда. Една от най-честите причини е превишаване на текущата граница на ШИМ транзистора или механична повреда на модула (без запоени или заварени връзки) и износени четки, предаващи ток към ротора.

Дефектни лагери на алтернатора

Неизправността може да бъде разпозната по шумната работа и увеличаването на шума с увеличаване на оборотите на двигателя. Причините могат да бъдат много – от чисто експлоатационно износване на частите, до лошо качество на материала, завършвайки с външни замърсявания. Неприятен шум може да генерира и износената ремъчна шайба, която също ще поврежда клиновидния ремък. В резултат на продължителна употреба ремъкът може да се скъса и да изложи потребителя на автомобила на високи разходи.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!