Yokohama разработва технология за интелигентни гуми

16 април 2021, 10:04

Съвместно с Alps Alpine Yokohama работи върху усъвършенстван сензор, интегриран в гумите за леки автомобили, за да въведе на пазара интелигентната гума.

Интелигентната гума на Yokohama ще работи в системите CASE (свързани със света, автономни, споделени с други потребители, електрически) и IoT (Internet of Things). Yokohama се фокусира върху разработването на приложения и технологични решения, които ще позволят трансфер на данни от гумите директно към шофьорите, автомобилните фирми или автомобилните сервизи.

В първата фаза Yokohama ще тества услугата за генериране на предупреждение за налягането в гумите за индивидуални собственици на автомобили и фирми, управляващи автопаркове. До 2023 година ще бъде добавена поредната функция – детекция на износването на протектора. Това ще позволи изпращане на известия до водачите за срока на балансиране на гумите или на тяхната подмяна. За оператори на автопаркове ще бъдат представени предложения за ефективни планове за контрол на гумите, обхващащи например, информация за налягането в гумите, износването на протектора, пробега и др. Yokohama постепенно ще разширява функциите на сензорите и адаптираната към тях технология за анализ на данните и прогнозиране, както също така ще разширява обхвата на приложенията на отделните функции за събиране на данни.

В дългосрочен план Yokohama ще се стреми да комбинира данните за гумите с данни от картите, данни за трафика, времето и други данни от превозните средства в целевите райони, за да предлага безопасни маршрути или маршрути за избягване на задръствания. Данните от сензорите също ще могат да предоставят информация например за изискванията за монтиране на вериги на гумите. Фирмата също така възнамерява да осигури подкрепа за управление на експлоатацията на превозни средства като например за автономни превозни средства и фирми, предоставящи услуги, свързани с MaaS.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!