Сервоусилвателни системи – видове и предимства

22 февруари 2019, 13:00

Електрическа сервоусилвателна система

Поради широкообхватните си предимства в сравнение с конвенционалните хидравлични сервоусилватели, електрохидравличните и електрическите системи за управление („EPS“) стават все по-предпочитани.

Електро-хидравлична система за сервоуправление

В електрохидравличната система за управление (също съкратена до „EHPS“), помпата задвижвана от ремък, се заменя с електро-хидравлична помпа (MPU).

Този MPU комбинира електрически мотор, свързания с него блок за управление, зъбна помпа и компенсационен резервоар за флуида – всичко в един корпус. Чрез използване на множество сензори, управляващият блок изчислява необходимата помощ за управление, като взима предвид скоростта на движение, въртящия момент на управлението и скоростта на кормилното управление, преди да задейства съответно хидравличната помпа.

Електрическа система за сервоуправление

Електрическите системи за управление, известни също като електрически сервоусилватели (EPS), се освобождават напълно от хидравличната течност. В тези системи движението на кормилното управление се подпомага от електрически двигател.

Електрическа система за сервоуправление на кормилната колона

Така нареченият електроусилвател (EPS) на кормилната колона е вариант, при който допълнителният въртящ момент на кормилното управление се предава към кормилния вал с помощта на червячна предавка на кормилната колона. Тази система се използва в по-малки превозни средства, където има малко пространство в двигателното отделение.Поради мястото на монтиране, изискванията за сервозадвижването са значително по-малко строги по отношение на температурния диапазон и уплътняване в сравнение с условията в двигателното отделение.

Електрическа система за сервоуправление на кормилната рейка

Електрическото сервоуправление, което включва системата за кормилната рейка е един аксиално паралелен електродвигател, водещ към кормилната рейка, предаващ помощ за кормилното управление директно към кормилната рейка, посредством задвижване със зъбен ремък и механизъм с рециркулираща сфера. Тази система се отличава с прецизна реакция на кормилното управление и незабавна обратна връзка от пътната повърхност.

С напълно електрически системи за управление, течовете в системите за управление са нещо от миналото. Такива електрически системи не изискват поддръжка и позволяват провеждането на функционални тестове с помощта на диагностична система.

Опазване на околната среда

Електрохидравличните системи за управление спестяват до 75% от енергията, използвана от конвенционалните системи за управление, в зависимост от въпросния вариант. Чисто електрическите системи за управление са дори по-ефективни и спестяват до 90% от енергията, използвана от хидравличното сервоуправление. С пълното премахване на хидравличната течност, електрическите системи за управление имат положително въздействие върху околната среда.

С намаляването на необходимата енергията се осъществява значителен принос за намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2.

Източник: my-cardictionary

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!