Специалисти в областта на каучука.

5 октомври 2021, 6:44

Автомобилният бранш е един от най-иновативните сектори в бизнеса. Силната конкуренция в този сектор принуждава фирмите да развиват нови технологии и непрекъснато да инвестират в нови инструменти и машини за производство на автомобилни части. Допълнителна трудност в развитието на производителите на автомобилни части е изключително разнообразният асортимент от части във всяка продуктова група. Това означава готовност за производство на дълги серии продукти за популярни марки автомобили, но също така адаптиране на инструментите и производствената линия по такъв начин, че производството на къси серии за нетипични превозни средства да бъде печелившо.

Осъзнавайки колко е трудно да се работи на толкова взискателен пазар, нашата редакция реши да намери добър пример за фирма от сегмента на Малки и Средни Предприятия, която доставя своите продукти на гигантите от автомобилната индустрия. По този начин открихме фирма GUMAT, действаща в Полша, далеч от големите агломерации. Тази на пръв поглед малка фирма, действаща на толкова конкурентен пазар, е специализирана в производството на каучукови и каучуково-метални технически уплътнения.

Както ни сподели Управителят на фирма GUMAT Яцек Павликовски „Тази тясна специализация изискваше от фирмата необходимост от инвестиране в повече от 2 хиляди форми, необходими за производството. Ефектът от тази инвестиция днес е производството на автомобилни продукти в количество, достигащо дори десетки милиони елементи годишно. Благодарение на това се превърнахме в доставчик на световни марки като Hutchinson, Teknia. Сред получателите има и производители на автомобилни филтри, включително Mann-Hummel и PZL Sędziszów. Последната фирма преди една година беше първият ни клиент – припомня управителят Павликовски. През годините на нашата дейност ние развивахме също така износ, като в момента изпращаме продуктите си по целия свят – от Русия до Мексико.”

Струва си да се отбележи, че нуждите на автомобилната индустрия налагат използването на все по-нови каучукови смеси. Когато търсите производители на висококачествени гумени изделия, най-добре е да посегнете към тези, изработени от материали на базата на синтетичен и естествен каучук. Обикновено автомобилните части трябва да са устойчиви на атмосферни влияния, масло и висока температура.

„Освен избора на подходящия материал за отделните елементи, при обработката на каучук и производството на каучукови изделия, ние използваме технологии за инжектиране в машини за шприцоване на каучук, пресоване, прецизно рязане, а също така използваме множество спомагателни процеси.

Пример за такъв спомагателен процес може да бъде обработката в течен азот, шлифоване и нанасяне на различни покрития, например покриване на готовите продукти с молибден, за да им се придадат специфични свойства, например устойчивост на много високи температури. А това често е ключовото изискване, поставено от клиентите” – добавя Павел Рушин, директор производство във фирма GUMAT.

Нашето интервю с представителите на производителя на автомобилни части, действащ в сегмента на Малки и Средни Ппредприятия, потвърди, че секторът за производство на автомобилни части е много взискателен бизнес. Тук необходимостта от стремежа да бъдат задоволени нуждите на клиента ежедневно се сблъсква с необходимостта от непрекъснати значителни инвестиции. От друга страна си заслужава да се отбележи, че подобни изисквания представляват висока бариера за навлизането на нови играчи на пазара и по този начин сигурността за фирмите, които действат на него от дълго време е по-голяма.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!