Безопасно и комфортно пътуване от точка А до точка Б: Услугата Ridecare на Бош поддържа споделените автомобили в безупречно състояние

7 ноември 2021, 16:33

Хората, които използват споделени автомобили, очакват колата им да бъде в изправност и да няма мирис на тютюнев дим. Супер досадно е да получиш одран или чукнат автомобил, а и някой да е пушил вътре. Благодарение на новото решение Ridecare, което Бош разработва за флийт оператори и доставчици на услуги за мобилност, тези проблеми скоро ще останат в миналото. Целта е още по-безопасно и приятно шофиране за всеки потребител. Първата стандартна функция на Ridecare е откриване на миризма на дим и повреди. За тази цел Бош комбинира сензорна кутия в колата с облачен анализ на данни с помощта на изкуствен интелект. Така доставчиците на споделена мобилност ще получат важна и достъпна информация в реално време дали автомобилът е повреден или някой е пушил в него. След това ремонтите и почистването ще се извършват по-бързо и в съответствие с необходимостта, оптимизирайки управлението на автопарка. „При споделянето на автомобили един от основните фактори за удовлетворение на клиентите е да се гарантира безопасно и комфортно шофиране по всяко време. С услугата Ridecare Бош поставя нов стандарт за още по-добро изживяване на клиентите на пазара за споделена мобилност“, твърди Харалд Крьогер, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Доставчикът на технологии и услуги в момента работи по пилотни проекти с водещи доставчици на споделени автомобили в Азия, Северна Америка и Германия с цел пускане на производствена версия на системата за откриване на дим и щети. Неотдавна Бош получи официално одобрение за тази система от TÜV Süd, както и потвърждение за надеждността на тези флийт услуги.

Ridecare създава прозрачност

Доставчиците на услугата за споделяне на автомобили обикновено получават малко или никаква информация дали техните коли са повредени или задимени, докато са били наети. Обичайно потребителите съобщават за големи повреди по автомобила, но доставчиците са натоварени с разходите за отстраняване на по-незначителни щети. Друг източник на голямо недоволство сред клиентите е получаването на кола, в която предишният шофьор е пушил. В такива случаи цената на професионалното вътрешно почистване често достига няколкостотин евро. Със своята услуга Ridecare Бош вече може да даде яснота вместо предположения на доставчиците на споделени автомобили: сензорна кутия в автомобила открива както цигарен дим в купето, така и повреди по екстериора. Откриването на щети само с един сензорен модул е първо по рода си в индустрията. Наличните досега решения могат да улавят или дим, или повреди, но не и двете заедно. „Комбинираната система за откриване на дим и повреди на Бош е първото в света производствено решение, което може надеждно да идентифицира и да съобщава както за повреди, така и за дим вътре в автомобила“, споделя Крьогер. Освен това сензорите в кутията са толкова прецизни, че могат да открият не само произшествия, но дори и неволни щети по време на паркиране. Това включва и леки удари по споделен автомобил, паркиран в центъра, който в момента не е отдаден под наем. По този начин доставчиците на споделена мобилност могат директно да определят кой е причинил щетите или е пушил в колата.

Бош комбинира изкуствения интелект с интернет на нещата

Иновативните флийт услуги на Бош включват сензорна кутия, перманентно инсталирана вътре на предното стъкло на споделените автомобили, както и интелигентен софтуер за анализ на данни в облака. Веднага след като информацията от сензорите за произшествия или дим в интериора на автомобила бъде предадена на облачния бекенд, чрез методи на изкуствения интелект системата на Бош анализира интензивността на всяко въздействие и го класифицира за оператора на автопарка. Интелигентните алгоритми включват както данни за динамиката на шофиране на автомобила, така и допълнителна информация за състоянието на пътя. Това означава, че доставчиците на споделени услуги ще знаят точно дали щетите са само козметични или трябва да бъдат оценени и ремонтирани незабавно, за да се гарантира, че автомобилът ще остане в изправност. „Услугите Ridecare са още една демонстрация на потенциала на AIoT – комбинацията от изкуствен интелект и интернет на нещата. Предимствата му вече ще бъдат достъпни и за потребителите на споделената мобилност“, казва Крьогер. Освен това, благодарение на анализа на данни чрез изкуствен интелект, услугата на Бош може също така да идентифицира къде точно е щетата на автомобила – например, на задната броня или в долната част на купето. Това улеснява документирането и оценката на щетите. Ако данните от сензорната кутия по-късно се комбинират със снимки на щетите, операторите на автопарка и на услугите за мобилност ще могат да получат и оценка на разходите за ремонт при поискване.

Дигитално решение за флийт мениджмънт

За доставчиците на споделена мобилност бързото и прозрачно документиране на повредите на отделните автомобили в автопарка е изключително важно, тъй като това е единственият начин да се подобри техническата изправност и да се намалят до минимум престоите. Освен класификация на щетите, услугите Ridecare също така информират доставчика на споделени автомобили къде точно и кога е станал инцидентът и кога някой е пушил в колата. Тази информация дава възможност на флийт мениджърите и на доставчиците на услуги за мобилност да поддържат превозните си средства в перфектно състояние и да повишат комфорта на водача и пътниците.

Въпреки спада в търсенето по време на пандемията от коронавирус, експертите прогнозират бум на пазара за споделяне на автомобили: пазарът на услуги за мобилност, които заменят личния автомобил, в момента възлиза на 127 милиарда долара в Европа, 17 милиарда долара от които се генерират от германския пазар. Консултантската фирма Strategy& изчислява, че потенциалът за продажби в Европа може да се увеличи над 4 пъти до 549 милиарда долара до 2035 г.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!