Ксенон – факти и митове

18 ноември 2021, 8:00

 През 90-те години на миналия век Philips въведе в масово производство нов източник на светлина – ксенонови лампи. Първоначално предлагани в автомобили от клас премиум, с времето те станаха популярни и в други сегменти. Все още обаче за много шофьори те остават „мистерия”, около която, парадоксално, са възникнали много „неясноти”.

Поради това използването на ксенонови лампи изискваше разработването на нови конструкции на фаровете. Като се започне от електрическата инсталация, през оптиката, до механичното стабилизиране на положението спрямо пътя, известно като самонивелираща се система. На етап хомологация законодателят препоръчва също така и въвеждането на система за миене на дифузьорите на фаровете.

Факт е, че въвеждането на тези решения оказа реално влияние върху цената на автомобила. Затова първоначално ксеноновите лампи се предлагат в клас премиум. Развитието на тази технология позволява разработването на нови типове като D5S или D8S с по-ниска мощност от 25W. Те са също толкова ефективни при работа, но вече не изискват сложни конструкции на фаровете, включително отделна система за миене или за самонивелиране.

Това е потвърдено със съответни разпоредби, така че е мит твърдението, че ксеноните не могат да работят без тези системи. Именно тези видове се инсталират днес в моделите автомобили от по-ниските сегменти.

Тук си струва да обясним разликите между ксеноновите и биксеноновите фарове. Те се свеждат само до използваната в тях оптична система. И в двата случая източникът на светлина е една и съща ксенонова лампа.

Безспорен факт, произтичащ и от законите на физиката и химията, е по-дългият живот на тези лампи в сравнение с халогенните крушки. Например гаранцията за действието на Philips Xenon LongerLife е до седем години (стандартната е 4, но след регистрация на продукта още допълнителни 3).

Въпреки това е мит, че веднъж монтирана ксенонова лампа ще издържи през целия „живот” на автомобила. По-бавно, но въпреки това този газ също губи свойствата си, което може да се види по промяната на цвета от бяло към лилаво. Както и по намаляващия обсег на фаровете на пътя.

Това е подходящият момент, в който трябва да се подготвите за смяна. При смяната се прилага се същият принцип като при халогенните лампи. Винаги трябва да се сменяват крушките и на двата фара. В този случай разликата между старата и новата ксенонова лампа ще бъде още по-видима. Също и в качеството на осветлението на пътя, което е основната причина шофьорите да избират този тип източник на светлина.

Изборът на нови ксенонови лампи трябва да бъде добре обмислен. Ако се ръководите от най-ниската цена, това може да доведе до неадекватно качество на продукта. Това ще доведе между другото до по-кратък експлоатационен живот, което няма да бъде обхванато от гаранцията. Може да причини и повреда на електрониката на автомобила, включително на преобразувателя на напрежение. Подмяната му ще бъде допълнителен – и то значителен – разход за водача.

Марката Philips предлага няколко модела ксенонови лампи за автомобили с инсталация 12V. Те се различават както по наличието на видове, така и по технически параметри. Например, Xenon WhiteVision gen2 има цветова температура от 5000 K, което се изразява в до 120 процента по-висока ефективност на лъча на пътя в сравнение със законово изисквания минимум.

За разлика от тях Xenon X-tremeVision gen2 постига увеличение на ефективността до 150 процента с малко по-ниска цветова температура от 4800 K. Споменатият по-горе Xenon LongerLife 4300 K е предложение за водачи, които търсят „златната среда” между ефективността и трайността (удължена експлоатационна гаранция 4+3 години).

Най-популярният заместител на фабрично монтираните ксенонови лампи е Philips Xenon Vision 4300 K. Затова от тази гама се предлагат всички използвани днес видове – D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S, D4R, D5S и D8S.

Тези примери доказват, че общоприетото мнение, че няма разлики между моделите ксенонови лампи на един и същи производител не е вярно.

Във форумите на водачите често се обсъжда основателността на препоръката за смяна на тези лампи в сервиза. В този случай, както в случая на фарове с халогенни крушки, много зависи от наличието на монтажни гнезда. Както и придружаваща електроника, която може да изисква свързване с бордовия компютър и нулиране на данните.

От десетилетия халогенните лампи са най-често използваният източник на светлина в моторните превозни средства. Техният пазарен наследник ще бъдат модернизираните LED светлини, чиито параметри са подобни на работата на ксеноновите лампи. Това обаче не означава край на тяхното производство. Технологията на ксеноновите лампи все още се разработва, така че това, което вчера беше очевидно, днес вече може да е мит.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!