Какво представлява диагностиката на акумулатора

10 февруари 2022, 11:38

 

За да се осигури надеждно стартиране на двигателя при всякакви условия е необходим правилно работещ акумулатор. Това е очевидно, но не всеки сервизен техник рутинно проверява състоянието на акумулатора. Най-често диагностиката на акумулаторите се провежда едва когато акумулаторът откаже да работи.

КЛАСИЧЕСКО ИЗМЕРВАНЕ НА ПЛЪТНОСТТА НА ЕЛЕКТРОЛИТА

Тестването на плътността на разтвора на сярна киселина – електролита винаги е било един от основните методи за тестване на акумулатори. Днес, поради популяризирането на акумулаторите, които не се нуждаят от поддръжка, значението на този тест намалява (невъзможно е да се измери плътността на електролита в тях поради липсата на достъп), но все още много акумулатори имат тапи, които позволяват измерване.

Несъмнено предимство е възможността за използване на един от най-евтините сервизни инструменти за тестване на акумулатори, т.е. ареометър. Това евтино устройство, оборудвано с прозрачна тръба, позволява не само измерване на плътността на киселината, но и нейната визуална оценка.

Киселинният разтвор трябва да е безцветен, мътността може да показва примеси или допълване на електролита с чешмяна вода. Сив електролит означава сулфатиране, което може да бъде отстранено чрез продължително зареждане с нисък ток. Кафявият отенък ще бъде знак за системно презареждане на акумулатора и се дължи на освобождаването на материала на плочите (придружено от ускорена загуба на вода). Наличието на черен цвят на електролита (или тъмнокафяв) квалифицира акумулатора за смяна поради значително намаляване на активната маса.

ПРАВИЛНА ПЛЪТНОСТ НА ЕЛЕКТРОЛИТА

Правилната стойност на плътността на електролита на напълно зареден акумулатор е 1,28 g/cm3. Стойностите на плътността са посочени за стайна температура. Плътността намалява с повишаване на температурата с 0,01 g/cm3 на всеки 15 градуса. Измерването се извършва най-малко 30 минути след изключване на двигателя за всяка клетка поотделно. Плътността на електролита намалява със степента на разреждане. Стойност под 1,25 g/cm3 показва необходимост от зареждане. Ако плътността на електролита в някой от клетките е значително различна, това почти сигурно означава проблем с акумулатора. Ако нивото на електролита е твърде ниско, допълнете го на около с 1-2 сm (или до отбелязаното ниво) над плочите, като добавите подходящо количество дестилирана вода. След тази дейност изчакайте няколко часа, докато електролитът се хомогенизира преди следващото измерване на плътността.

ТЕСТ ПРИ НАТОВАРВАНЕ

Напрежението в състояние на покой показва състоянието на зареждане на акумулатора. Желателното отчитане на волтметъра е 12,6 V или повече преди стартиране на двигателя. Ако напрежението на акумулатора е по-ниско от 12,5 V, трябва да се извърши допълнително зареждане, преди да се оцени ефективността на акумулатора.

Популярен начин за оценка на състоянието на акумулатора е да се провери напрежението му при натоварване. Тестът при натоварване помага да се оцени стартовата мощност. Тестът се състои се в измерване на напрежението заедно с товар с висока стойност (от порядъка на 100 A) за няколко секунди. Ако напрежението не падне под прага, посочен в инструкцията на инструмента (обикновено около 9-10 V), тестът е успешен. Недостатъкът е, че изборът на натоварване е ограничен, докато номиналният капацитет на акумулатора и възможността за стартиране могат да бъдат много различни.

ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е ТОВА?

Въпреки че описаните методи позволяват да се посочи дали акумулаторът е подходящ за по-нататъшна употреба, те не винаги обясняват защо животът му е по-кратък от очаквания. Причините за преждевременното изхабяване на акумулатора могат да бъдат много различни. Една от причините е грешен избор на капацитета на тествания акумулатор за нуждите на дадения автомобил. Ако капацитетът на акумулатора и пусковият ток са твърде ниски, експлоатационният живот на акумулатора ще бъде по-кратък. Друга причина може да бъде неизправност на стартера или неправилно напрежение на системата за зареждане.

Потребителят може да повреди акумулатора, като остави автомобила с включен някой приемник за ток. Разреждането е изключително вредно за стартерните акумулатори. Тяхната конструкция (тънки пластини с голяма повърхност) позволява краткотрайна консумация на много големи токове, но не е подходяща за циклична работа. Ако акумулаторът вече е разреден, добре е да свържете акумулатора към зарядно устройство възможно най-бързо.

Друг проблем с акумулаторите, изискващи поддръжка, е разрешението за голяма загуба на електролит. Изпаряващата се вода кара клетките да работят с прекомерно концентрирана киселина, което води до корозия на плочите.

СЪВРЕМЕННА ДИАГНОСТИКА НА АКУМУЛАТОРА

Най-големи диагностични възможности се постигат чрез използване на електронни тестери, базирани на принципа на измерване на проводимост. Такова устройство е DBT-12 + произведено от DTE. Проверката на акумулатора е лесна и бърза. Достатъчно е да го свържете към клемите, а тестерът за няколко секунди Ви позволява да оцените стартовия ток и да го сравните със стойността, посочена от производителя.

В същото време установявате колко дълбоко е разреден акумулатора и можете да различите това състояние от вътрешно късо съединение, при което напрежението също пада. Тъй като роля играе и температурата на акумулатора, можете да я компенсирате, като посочите диапазон от стойности.

Освен това тестерът DBT-12 + предлага тестове на системата за зареждане и системата за стартиране на двигателя. При изследване на системата за зареждане измервате напрежението без товар и с товар (след включване на приемниците с интензитет от няколко десетки ампера). Тестерът регистрира пулсации на напрежението, което ще помогне да се открие неизправност на изправителните диоди, дори ако напрежението е правилно. Ако системата за зареждане работи неправилно, не се учудвайте, че при твърде ниско напрежение акмулаторът ще се сулфатира. Несигурни или окислени клеми на акумулатора или заземителни връзки са често срещан и относително лесен за отстраняване проблем.

При тестване на системата за стартиране се регистрира също така и формата на вълната на пусковото напрежение. Честа причина за повреда на акумулатора са проблеми със стартера. При всяко задействане на стартера от акумулатора тече висок ток. Ако е твърде голям, това ще се отрази на състоянието на акумулатора.

Диагностиката на акумулаторите не трябва да се ограничава до проверка на самия акумулатор, но и на средата, в която работи. Нека използваме функциите, предлагани от съвременните тестери, нека не се ограничаваме до измерване на параметъра за стартова мощност.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!