Plagiarius 2019: награда за най-нахалните фалшификати

7 март 2019, 13:00

Наградата Plagiarius бе връчена на 8 февруари 2019 г. на търговския панаир Ambiente във Франкфурт на Майн. Тази награда се дава на десетте най-безсрамни фалшификати от миналата година. Един от “печелившите” е китайски фалшифициран модел на охлаждащата помпа CWA 200 от Pierburg (Приложения БМВ Е60-Е66, Е70, Е81-Е89, Е90-Е93, мотори N52, N53). Тази помпа се предлага успешно на независимия резервен пазар.

Трофеят на Plagiarius: черен гном със златен нос

На церемонията по награждаването на Plagiarius, Оливър Хърц предупреждава за опасностите от нестандартните фалшификати на охладителната помпа CWA 200

Оригиналната помпа за охлаждане е отляво; фалшивата е отдясно

Продуктовите мениджъри в Motorservice откриха фалшиви модели на помпата за охлаждане още през 2014 г. Motorservice издаде предупреждение за продукт, притежателят на патентите Pierburg подаде иск и спечели. През 2018 г. Оливър Хърц, Мениджър по Мехатроника в Моторсервис, направи още едно откритие на търговския панаир на Automechanika: Този път той откри два фалшификата на CWA 200. Моторсървис отново заведе дело. На следващия ден помпите трябваше да бъдат премахнати от двата щанда на изложението, а на Motorservice бе присъдена компенсация. В двата случая на помпите за охлаждащата течност беше забранено да се продават по закон.

Поставен в светлината на прожекторите
Като кандидатства за наградата Plagiarius 2019, Motorservice е взела умишлено решение да повиши обществената осведоменост по въпроса: „За нас е важно, хората да осъзнаят проблема.” каза Hurtz в речта си на церемонията по награждаването. Тестовете на компанията в крайна сметка показаха, че фалшивият продукт е с лошо представяне и електронните компоненти са дефектни. “Ако помпата не работи нормално, двигателят ще прегрее и това може да доведе до сериозни щети”, продължи Оливър Хърц. За журито фалшификатът беше толкова нагъл, че го смяташе за един от десетте най-безсрамни продуктови фалшификати от всички заявки. Ако искате да видите фалшиви продукти, помпата за охлаждащата течност и нейната фалшива ще бъдат показани в музея Plagiarius в Солинген от 15 февруари. Този музей показва над 355 носители на награди Plagiarius от различни сектори.

Конкурсът Plagiarius
Конкурсът Plagiarius бе открит от дизайнера проф. Rido Busse и бе 43-тото му издание през 2019 г. Асоциацията, отговорна за наградата (Aktion Plagiarius eV), присъжда страховитите “най-лоши” награди на производителите и търговците на дребно за фалшификати от 1977 г. Целта е да се привлече общественото внимание към грубите и безскрупулни бизнес практики на имитаторите на продукти и марки и да се повиши осведомеността за проблема сред участниците в бранша, политиците и потребителите. В същото време асоциацията подчертава значението и ефективността на правата на индустриалната собственост. Тя също така повишава оценката на потребителите за творческите постижения, като им показва от първа ръка, че процесът на разработване на даден продукт, от първоначалната идея до пазарната зрялост, изисква много време, пари, ноу-хау и находчивост. Такава е визията на трофея  – черен гном със златен нос – който символизира огромните печалби, които невъобразимите фалшификатори генерират буквално за сметка на творческите дизайнери и индустрията.

Източник: MS-motorservice

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!