Как да се избегне повторно посещение на клиентите след ремонт на спирачна система Указания от Delphi Technologies.

10 март 2022, 7:00

Последното нещо, което очаквате след обикновен ремонт на спирачната система е повторно посещение на клиента с рекламация. За съжаление, спирачките са един от най-големите източници на недоволство на клиентите в много сервизи. Но това не трябва да е така! Докато някои проблеми са извън контрола на механика, други могат да бъдат избегнати в самото начало на ремонта. Спазвайки няколко прости, доказани процедури, можете да осигурите на спирачки тиха работа без вибрации, значително намалявайки възможността от появата на проблеми със спирачките.

Инспекция: Преди да смените каквито и да било части, трябва да се извърши точна
проверка на спирачната система, включително състоянието на накладките, дисковете, апаратите, крепежните елементи, кордите на ръчната спирачка, спирачната течност и т.н. Обърнете специално внимание на начина на износване на спирачните накладки, тъй като това може да помогне за определяне на възможните причини. Също така си заслужава да проверите останалите елементи на автомобила, тъй като някои неудобства, като шум от спирачките, могат да бъдат усилени, имитирани или дори причинени от други системи на автомобила. Пренебрегването на дадени симптоми още на този етап може да доведе до повторно посещение на клиента.

Чистота: Преди да монтирате диска, трябва да се уверите, че монтажните
повърхности на главината и спирачния диск са добре почистени и без ръжда, замърсявания или грес, които биха могли да причинят биене. Всички замърсявания, останали върху монтажната повърхност на спирачния диск, могат също да бъдат пренесени върху спирачните накладки, намалявайки техния коефициент на триене. За съжаление този процес често се игнорира. За почистване на диска използвайте кърпа и подходящ разтворител, а за главината – телена четка. По време на монтажа носете чисти латексови ръкавици, за да избегнете по-нататъшно пренасяне на мазни замърсявания върху повърхността на диска и накладките.

Допълнително трябва да проверите спирачния апарат и неговите крепежни елементи, за да се уверите, че всички следи от корозия, натрупани замърсявания и спирачен прах са отстранени, тъй като те могат да повлияят на прилягането и движението на апарата. Отново използвайте телена четка, за да премахнете всякаква ръжда или замърсявания от водачите на спирачния апарат, почистете или сменете елементите му и почистете всички контактни точки на спирачните накладки. Неспазването на тези дейности при сервизно обслужване на спирачките може да доведе до изтриване/залепване на спирачните накладки, шум и преждевременно износване на спирачките.

Измерване: Преди монтажа трябва да проверите за разлики в дебелината на спирачния диск. С помощта на микрометър измерете дебелината на диска в шест до осем точки, разположени на еднакво разстояние по обиколката – никога на едно място – и 10 mm от ръба. Сравнете резултатите с техническите данни. Ако дискът е извън толеранса на производителя, той не подлежи на сервизно обслужване и трябва да бъде сменен; като правило се приема, че максималното допустимо отклонение на дебелината е около 0,015 mm.

Използвайте циферблатен датчик, за да проверите страничното биене на спирачния диск преди и след монтирането му към главината. Спирачният диск трябва да бъде безопасно закрепен и равномерно затегнат, а циферблатният датчик трябва да бъде безопасно закрепен към неподвижен елемент. Поставете измервателния щифт на датчика на около 10 mm от външния ръб на диска под ъгъл от 90°, нулирайте инструмента и бавно завъртете диска на 360°, като записвате максималното и минималното отклонение на стрелката на датчика и позицията на диска върху главината. Въпреки че толерансите ще варират в зависимост от модела, максималната граница на биене е по-малко от 0,05 до 0,10 mm. Ако биенето е извън толеранса, проверете отново прилягането на диска към главината, ако е правилно, демонтирайте диска и измерете също така биенето на възела лагер/главина. Биенето на спирачния диск може, но не е задължително, да бъде причинено от променливата дебелина на диска. Така че, ако няма доказателства за промяна в дебелината на диска, дискът може да върти неправилно около оста си поради други повреди или замърсяване на челото на главината. Така или иначе, прекомерното биене в крайна сметка ще доведе до промяна в дебелината на диска и до вибриране /пулсиране на спирачния педал. Затова причината трябва да бъде намерена и отстранена.

Смазване: Нанесете високоефективна спирачна грес върху всички контактни точки
метал-метал между спирачната накладка и апарата. Никога не покривайте фрикционния материал, повърхността на диска или гумените части/подложки.

Оборудване: Когато инсталирате нови спирачни накладки, винаги сменяйте крепежните елементи на накладките към апарата, тоест – антивибрационни подложки, регулиращи пружини и щифтове. Те са изложени на същата топлина, влага и корозия като накладките и дисковете, като постепенно губят напрежението си, предавайки нежелани вибрации, както и движението между накладките и апарата, което може да причини и усили шума. Аксесоарите за спирачни накладки не са скъпи. Ако не бъдат сменени с нови, това може да доведе до връщане на шума и също така да има отрицателно въздействие върху ефективността и издръжливостта на спирачния процес. Струва си да припомним, че Delphi Technologies предлага пълни монтажни комплекти, съдържащи всички елементи, необходими за правилното инсталиране на дисковете и накладките.

Накладки с подложки: Подложките осигуряват по-нататъшна изолация както от вибрации, така и от топлина и никога не бива да бъдат пренебрегвани. Висококачествените спирачни накладки, като тези от Delphi Technologies, се предлагат с OE подложки, предварително инсталирани или включени в комплекта, съгласно OE. Ако подложките не са доставени залепени към накладката, преди монтажа трябва да се уверите, че сте поставили правилно подложката на гърба на накладката, в противен случай тя може да причини повече шум, отколкото абсорбира. Най-важното правило: не използвайте повторно подложките! Те са изложени на въздействието на значителна сила при всяко задействане на спирачките и с времето губят своята еластичност и поглъщаща способност. Единственото изключение са подложките от неръждаема стомана, при условие, че са чисти и не са корозирали или огънати.

Момент на затягане: Елементите на спирачната система и колелото трябва да бъдат правилно затегнати при повторно сглобяване. Неравномерно или твърде здраво затегнати колела могат да причинят изкривяване на диска, особено при тънки дискове, докато прекомерният момент на затягане на винтовете за позициониране на диска може да деформира контактната повърхност на главината – и в двата случая това може да доведе до пулсиране на педала на спирачката. Правилният момент на затягане ще намерите в инструкцията за обслужване на автомобила.

Тестово шофиране: Накрая трябва да проведете тестово шофиране. За да подготвите правилно накладките и дисковете, направете тестово шофиране с 10 спирания с 60% спирачна сила, при скорост от 100 км/ч до 30 км/ч. По време на тази процедура се опитайте да избегнете силно спиране, като използвате 100% сила или с активиране на ABS системата. Това ще позволи на двете съвместно работещи повърхности, на накладката и диска, да прехвърлят слой от материал една върху друга – накладката към диска и дискът към накладката – за да се разположат заедно и да осигурят оптимална спирачна ефективност от самото начало.

Прилагайки най-добрите практики като правилно почистване, измерване, смазване и, което е важно, като монтирате само висококачествени части с нови аксесоари, можете лесно да избегнете проблеми със спирачките. Не забравяйте да смените спирачните накладки с нови, когато сменяте спирачните дискове, защото повърхността на вече използваните накладки е пригодена към повърхността на предишния диск. В резултат на това употребяваните накладки не прилепват напълно към новия диск, което води до невъзможност за генериране на максимална спирачна сила.

Ако става въпрос за сервизно обслужване и поддръжка на спирачни системи, Delphi Technologies Aftermarket е доставчик, който заслужава доверие в областта на спирачните накладки, въведени като първи на пазара. Програмата за бързо спиране на фирмата допринася огромна полза за клиентите на пазара за резервни части. Тя позволява на сервизите да генерират допълнителни приходи чрез по-бърз достъп до ремонти на тези по-нови превозни средства, което от своя страна увеличава както рентабилността на сервизите, така и възможността за привличане и задържане на нови клиенти.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!