Тест на станциите за обслужване на климатици Magneti Marelli – обобщение

20 април 2022, 16:45

През последните два месеца сприятеления с нашата редакция автосервиз тества две станции за обслужване на климатици на марката Magneti Marelli от новата линия Alaska Prime (Аляска Прайм) и Alaska EVO (Аляска ЕВО). Въпреки че сезонът все още не е започнал, автомонтьорите успяха да убедят достатъчно много шофьори да направят обслужване на климатичните си системи. Благодарение на тях събрахме списък с коментари и отзиви за тестваното оборудване, който със сигурност ще е от полза на всеки, който се замисля върху покупката на оборудване за климатици.

Как се работи със станциите на Magneti Marelli Alaska Prime и EVO? Всекидневни впечатления.

Направихме първоначалното представяне на машините, обект на нашия тест, в предишната статия за тях. ТУКможете да я прочетете. Само да припомним, че тествахме станциите от новата продуктова линия, с които наскоро бе обогатена офертата на Magneti Marelli. Alaska Prime е бюджетна линия, която се характеризира с изгодно съотношение между функционалност и цена, докато линията EVO представлява топ продукти на марката, които се пласират на най-високо ценово ниво в тяхната оферта.

В тестовия комплект бюджетната станция от линия Prime е приспособена за обслужване на новия хладилен агент R1234yf, а от оборудването с аксесоари (налични като опция) притежава идентификатор на агента. Станция Alaska EVO е приспособена за стария хладилен агент R134a, а в сравнение с основната версия, като допълнително оборудване, има вграден принтер в машината.

Автомонтьорите от нашия автосервиз участваха в представянето на оборудването и въвеждащото обучение за обслужване на устройствата. Автосервизът се е занимавал и по-рано с обслужването на климатични системи, от шест години този вид услуги се предлага в неговата оферта. На толкова години са и използваните досега машини на един от реномираните производители. Дали в сравнение с тях ежедневната работа със станциите на Magneti Marelli е по-лесна или пък по-натоварваща?

– Признавам, че ни беше необходимо малко време за „пренастройване“. – казва Кшищоф Влодарчик, собственик на автосервиза, в който се извършваше теста. – С нашите стари машини можехме само ръчно да обслужваме системите, докато в станциите на Magneti Marelli много функции са автоматизирани. Следователно нямаме пълен контрол върху процеса, което обаче не е проблем. Същото може да се направи и в ръчен режим на работа, но автоматизацията е от полза за монтьора, ускорява работата му, обаче изисква определено привикване. Когато извършваме обслужването в автоматичен режим, като цяло можем да се занимаваме с други неща, което ни позволява да спестим доста време. Ако нещо се обърка, машината прекъсва процеса и ни информира за причината.

Автомонтьорите обърнаха също така внимание на лекотата, с която се обслужва станцията, като ръководи потребителя стъпка по стъпка, без да му позволява да направи грешка. Но установиха, че с течение на времето биха искали да могат да ускорят някои процедури…

– Станциите на Magneti Marelli са подходящи за хора, които до момента не са се сблъсквали много с обслужването на климатици – имат правоспособност, но нямат опит. Машините подсказват какво трябва да се направи и в каква последователност. С времето тази процедура може да стане малко изнервяща за опитните оператори. Тук няма възможност за ускоряване на обслужването. – добавя Кшищоф Влодарчик.

Подобни впечатления автомонтьорите имаха за теста за производителност, който машините извършват винаги в края на обслужването на системата. Той продължава около 3-4 минути и проверява дали климатичната система е напълно изправна. Според автомонтьорите тестът не винаги е необходим – напр. след ремонт на системата, когато знаем, че тя е напълно изправна, не е необходимо допълнително потвърждение. Според нашето скромно мнение все пак е трудно да признаем допълнителната процедура за проверка на климатичната система за недостатък, още повече, че във всеки един момент можем да я прекъснем или изобщо да се откажем от нея (станцията пита дали да извърши този тест).

По време на работата с устройствата автомонтьорите забелязаха стабилната производителност на използваните в машините помпи. По-интересното е, че помпата е сравнително малка, а осигурява дебит от 50 литра на минута. В някои, предлагани на пазара машини, има помпи, които предлагат дебит на нива от повече от 200 литра на минута. Тогава какви са впечатленията на автомонтьорите?

– Въпреки теоретично ниското ниво на дебит, помпата се справя много добре, когато е оптимално калибрирана. Много важно е, че тя поддържа стабилно отрицателно налягане при процеса на създаване на вакуум и в процеса на херметизация. – казва Гжегож Точински, специалист по техническото обслужване на Magneti Marelli.

След приключването на теста автомонтьорите признаха, че помпата много добре е поддържала налягането дори при обслужването на пътни превозни средства с течове в климатичната система. По време на създаването на отрицателно налягане в системата, неговото ниво много бързо спада до -1бар и се поддържа стабилно по време на целия етап на създаване на отрицателно налягане.

Режим на обслужване на станциите за климатици Alaska

След като привикнаха с обслужването на новите машини, автомонтьорите започнаха да оценяват най-вече автоматичния режим на работа, който се оказа подходящ за поддръжката на повечето автомобили, оставяни в сервиза. Автоматичния режим се включва от голям, сензорен екран при станция EVO и от едноцветен (монохромен) монитор за станция Prime. Софтуерът ни превежда стъпка по стъпка през целия процес.

При станциите EVO и Prime в подходящия момент може да се избере моделът на обслужвания автомобил от съответния списъка. След това действие устройството автоматично вкарва данните за климатичната система на автомобила, които операторът може да разгледа. Базирайки се на техническите данни на автомобила, станцията сама подбира количеството масло, което трябва да бъде подадено по време на обслужването. Ако операторът желае да промени настройките, напр. да увеличи количеството масло, когато в системата е бил подменен кондензаторът – може да направи това на ръка, като избере съответната допълнителна стойност. Ако операторът приеме параметрите по подразбиране, само потвърждава процеса с едно натискане и машината сама извършва обслужването. Ако по време на процеса се появи някакъв проблем, операторът ще бъде уведомен за това чрез съобщение на екрана. Станцията притежава функция, която дава възможност безопасно да се напълни системата при усложнени работни условия.

– Всички машини притежават функцията „Secure Charge“, т.е. функция за безопасно пълнене на климатичната система. Това е патентован метод, който дава възможност за зареждане на системата с хладилен агент при трудни условия. Такива трудности обикновено възникват през лятото, когато се вихрят високи температури. Тогава в климатичната система на автомобила има високо налягане, поради което е трудно да се зареди хладилният агент. Машината извършва тази процедура не с помощта на затоплящ колан, който се закача на цилиндъра, както е при устройствата на конкуренцията, а чрез използваната специална система за управление. Тя вкарва агента посредством един маркуч, а с втори го извлича от системата и в подходящия момент (при достигане на желаната стойност) прекъсва струята, оставяйки системата заредена. Процедурата не продължава дълго, ускорява работата, работи дори при екстремни условия в горещите дни. – казва Гжегож Точински от фирма Marelli.

По време на нашия тест нямаше горещини, но станция EVO изненада автомонтьорите като откри проблем с пълненето на системата по време на работа в автоматичен режим (който може би беше предизвикан от ниската външна температура – скреж, рано сутрин в понеделник в незатопления все още автосервиз). Станцията изписа съобщение за затваряне на клапана за високо налягане и за включване на климатика на автомобила. След това стартира режима за пълнене на системата с ниско налягане и извършваше това на импулси, чак до момента на постигане на желаната стойност. Преди това се е случвало на автомонтьорите да пълнят система по този начин, но винаги при ръчен режим на работа.

Alaska Prime и EVO на фирма Magneti Marelli – отличителни черти

Автомонтьорите бързо привикнаха с обслужването на станциите на Magneti Marelli. През цялото време на теста не отбелязаха грешки или неразбираемо „поведение“ на машините, които да не са вследствие от грешки на оператора. Разбира се, нямаше и аварии, които за малкото време на теста на новите устройства биха били особено обезпокоителни. Ако все пак се бяха случили, техникът по поддръжката на машините трябваше да дойде само за едната от тестваните станции – бюджетния модел Prime. Станция EVO притежава WiFi модул, който дава възможност за диагностика от разстояние. Сервизът на фирма Marelli е в състояние да се свърже със станцията от разстояние и да провери причината за неизправността. В много случаи е възможно отстраняването на проблема от разстояние или даването на инструкции на оператора какво да направи. При сериозна авария и необходимост от подмяна на някой елемент, сервизният техник, разбра се, идва на място. Фабричните станции на Magneti Marelli са обхванати от двугодишна гаранция от датата на включване на машината (въвеждане на кода за отблокиране).

За да работят станциите надеждно възможно най-дълго време, е необходимо те да се поддържат както трябва. Операторът не трябва да си записва съответните интервали в календара за станциите от линия Alaska. Машините сами напомнят за сервизните процедури. Особено важна от притежаваните от тях функции е функцията за регенерация на маслото в помпата. Притежават я всички станции за обслужване на климатици в офертата на Magneti Marelli.

– При включване на машините след съответното временно преустановяване на работата (по подразбиране 7 дни) машината пита оператора дали да извърши регенерация на маслото. Ако се съгласим, машината изчиства маслото във вакуум помпата, като удължава неговия експлоатационен период. Максимално, при спазване на правилата за тези дейности, т.е. системна регенерация, експлоатационният период може да се удължи даже до 1000 работни часа и да избегнем нуждата от по-честа смяна на маслото в помпата. Процесът по регенерацията отнема около час. – казва Гжегож Точински, специалист по техническото обслужване на Magneti Marelli.

Станциите на Magneti Marelli Alaska Prime и EVO – мнение на автомонтьорите

И двете станции, които участваха в нашия тест, получиха добри отзиви от обслужващите ги автомонтьори. Като основни предимства на станция Alaska EVO те посочиха удобството и прозрачността на обслужване, получена благодарение на големия, сензорен екран и повдигания на задвижващи механизми корпус, който дава достъп до елементите на машината, след освобождаване на един лост. Удобство за сервиза беше също WiFi връзката, която станцията предоставя. Отчетите от извършените сервизни дейности на климатиците може да се изпратят директно на фирмения компютър и там да се прегледат или изпратят на клиента. Тестваната станция притежава също вграден принтер, който се предлага в офертата на Marelli като допълнително оборудване. Дава възможност за разпечатване на отчета веднага след приключване на сервизното обслужване, без необходимост от ходене до компютъра. Това решение е определено най-бързото. И двете тествани машини обаче притежават и USB порт, благодарение на което отчетите могат да се запишат на USB-устройство.

Станция Alaska Prime, като устройство от по-нисък ценови клас, не може да се сравни със станция EVO по отношение на удобството или бързината на обслужване. Все пак има своите преимущества. Първо, много по-евтина е. В нашия тест участва станция Prime, приспособена за обслужване на новия хладилен агент. В автосервиза, в който се провеждаше тестът, много по-рядко се появяват автомобили, които имат в системата си хладилен агент R1234yf. Често срещана тенденция сред собствениците на по-нови автомобили е замяната на фабричния агент R1234yf със стария R134a още при първото по-голямо сервизно обслужване на системата. Причината е проста – по-ниската цена на стария агент. Работниците в сервиза признават, че комплектът от тествани станции съответства на техните нужди. Бюджетната станция Prime се използва по-рядко. Собственикът на автосервиза призна, че покупката на станция от най-висок ценови клас за новия хладилен агент би била инвестиция за него, която ще се възвърне след доста време.

Цената обаче не е единственото предимство на станция Prime пред EVO. Парадоксално, нейните по-малки размери и по-слабо оборудване (липса на кантар за маслото) са полезни при нестандартно приложение. Малката станция Prime лесно може да се натовари в багажника и да се закара на терен – напр. за да се обслужи климатик в строителните или селскостопански превозни средства, които не се движат по обществените пътища. По-простата система за подаване на маслото е устойчива на сътресения и вибрации. Няма притеснения за повреда на кантара, понеже просто няма такъв.

Тестваната от нас станция ALASKA PRIME обслужва системи, заредени с новия хладилен агент R1234yf

Тестваната станция Prime имаше елемент от списъка с допълнително оборудване, който натрупа много добри отзиви от монтьорите. Говорим за идентификатора на хладилен агент. По мнението на автомонтьорите това е много полезно устройство заради популярната тенденция за зареждане на климатичните системи с различен от фабричния газ. Ако в системата има незамърсен агент, идентификаторът изписва неговото име. По време на теста се случи в превозно средство, фабрично заредено с газ R1234yf, идентификаторът да открие чист газ R134a. При нееднородните смеси устройството не посочва състава на газа, но ще предупреди, че в системата има друго съдържание от това, което трябва да има. По мнението на автомонтьорите в автомобилите, идващи директно от „търговците“, които обикновено почти веднага попадат в автосервиза за различни видове ремонти, в климатичните системи  може да се открие пропан-бутан или въглероден диоксид. Целта на продавача е простичка – временно възстановяване на работата на климатичната система. Автомонтьорът никога обаче не е сигурен какъв газ има в системата и как да го източи, затова изправно работещият идентификатор за агента е много полезен инструмент.

Идентификатор на агента за климатик

Заслужава ли си покупката на станциите на Magneti Marelli от линията Alaska Prime и EVO?

Въз основа на мнението на автомонтьорите и собствените ни наблюдения трябва да признаем, че станциите, които взеха участие в нашия тест, са достойни за препоръчване. Това са устройства с добро качество, произведени в Италия, притежаващи много полезни и улесняващи работата функции. Особено интересно предложение е станцията Alaska EVO, която разполага с редица съвременни технически решения. Станцията Prime на свой ред е доста добро бюджетно оборудване, готово за работа както в автосервиз, така и на терен.

Покупката на станции за обслужване на климатици е сериозна инвестиция, затова си струва да се обмисли добре ценовото предложение на Magneti Marelli. На фона на непосредствените конкуренти, предлагащи подобни решения, италианската марка се представя доста прилично. Разбира се, винаги е добре да проверите възможността за получаване на допълнителни отстъпки, затова препоръчваме директен контакт с представителите на фирмата. Надяваме се, че с девизът „МОТОФОКУС“ ще успеете да получите допълнително намаление като награда за това, че прочетохте нашата статия до край.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!