Нарастващото значение на стартера в съвременните задвижващи системи

15 септември 2022, 6:00

Valeo е основен производител на оригинално оборудване (OE) и водещ доставчик на следпродажбено обслужване на стартери, както на пълно оборудване, така и на резервни части. Стартерът като компонент играе важна роля в разработването на нови задвижващи системи. Неговата функция стана още по-значима след въвеждането на двумасовите маховици, тъй като надеждният стартер е основният фактор за осигуряване на издръжливостта на двумасовите маховици. Строгите стандарти за емисии на CO2 и разход на гориво принудиха всички производители на автомобили да продължат да развиват своите задвижващи системи. Старт-стоп системата беше крайъгълен камък в тази област. Динамиката на популярността на тази система се увеличи значително след въвеждането на стандарта за емисии Евро 5 през 2011 г.

Защо силният, надежден стартер е толкова важен за цялата задвижваща система, особено за тази с двумасов маховик? Отговорът е тясно свързан с явлението съпротивление, което е различно за различните видове задвижващи системи. Когато нормалният маховик се замени с двумасов маховик, новият подвъзел поема вибрациите, причинени от осцилиращите движения на коляновия вал (докато в случай на конвенционален маховик, амортисьорите в диска на съединителя са отговорни за амортизацията).

Модификацията на архитектурата на системата, при която амортизационният елемент се прехвърля от входящия вал към коляновия вал, влияе на появата на резонанс. Резонансната скорост е изместена от стойността на оборотите на минута при шофиране до стойността на намалените обороти на празен ход. Това гарантира комфорт по време на шофиране, но е изключително важно двигателят да се стартира възможно най-бързо, за да не се поддържат резонансни обороти, които много бързо биха повредили двумасовия маховик. Ето защо силните и надеждни стартери са толкова важни за производителите на автомобили, когато избират кои компоненти да използват в своите превозни средства.

Ситуацията става още по-сложна с нарастващата популярност на старт-стоп системата. Старт-стоп не е продукт или система, а функция, свързана с комфорта на употреба на автомобила. Няколко технологии могат да се използват за реализиране на тази функция. Спирането на двигателя се контролира от система за управление на двигателя, която интегрира функцията стоп-старт. Системата за управление на двигателя контролира рестартирането веднага щом водачът подаде мощност, като свали крака си от педала на спирачката. Технологията старт-стоп се развива бързо на OEM пазара и до 2021 г. тя вече присъства в 40% от превозните средства, произведени в световен мащаб. Един от методите, който позволява използването на функцията старт-стоп, е използването на усилен стартер, монтиран на мястото на конвенционалния стартер. В този случай това няма голямо влияние върху архитектурата на задвижващата система, но усиленият стартер играе важна роля за гарантиране на надеждната работа на системата при много по-голям брой цикли.

Споменахме, че архитектурата на задвижващата система не се променя с използването на усилен стартер. Въпреки това, за да могат отделните компоненти на системата да работят при увеличен брой цикли, е необходимо те да бъдат модифицирани, например: нов дизайн на акумулатора, алтернатор с повишена ефективност или двумасов маховик, способен да издържа на по-голям брой цикли. Независимо от това, ключът към надеждната старт-стоп система е дизайнът на стартера. За разлика от конвенционалния дизайн, който позволява на стартера да работи приблизително 5000 цикъла, усиленият стартер трябва да издържи 300 000 цикъла на стартиране на двигателя. И така, какво стои зад тази подсилена конструкция?

Първо, броят на четките е увеличен на 8. Новият дизайн включва междинен фланец с иглени лагери, зъбен венец на стартера със специален амортисьор, скоба на вала на зъбната предавка на стартера, усилен електромагнит с превключвател с двоен контакт и, което е много важно, нов дизайн на зъбното колело с увеличен брой на зъбите.

Valeo има водеща производствена позиция в разработването на модерни решения за задвижващи системи. Постоянните промени, наложени от новите стандарти за емисии на CO2, ускоряват иновациите в дизайна на модерните компоненти на всички автомобили. Благодарение на опита в производството както на двумасови маховици, така и на стартери за оригинално оборудване, Valeo може да осигури възможно най-добрата издръжливост на компонентите на задвижването не само на производителите на автомобили, но и на пазара за резервни части.

Снимка 1 – Усилен стартер Valeo осигуряващ функция старт – стоп

Снимка 2 – Valeo DKZ предпазващ скоростната кутия от вибрации, генерирани от двигателя

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!