Динамично развитие на KUTNAK AUTOMOTIVE – компанията започва дистрибуция от Китай

8 февруари 2023, 14:07

За много фирми 2022 година беше доста неспокойна. За това, как фирма KUTNAK AUTOMOTIVE се справи през тази трудна година и какви са плановете й за 2023 година, разговаряхме с управителния директор, инж. Хуберт Кутняк.

 Как оценявате 2022 година, която бе белязана от затихващия Covid и войната в Украйна?

Всъщност трудностите с Covid не ни засегнаха толкова много, защото логистиката функционираше нормално дори по време на затварянето поради Covid. За съжаление, войната в Украйна доведе до повишаване на цените и несигурност във всички сектори, което се отрази в намаляване на обема на продажбите приблизително с 2% в сравнение с 2021 година.

Какво се е променило на пазара спрямо предходните години?

Тъй като изнасяме повече от 65% за страните от ЕС, можем да сравним различни национални специфики. Това, за което сега настояват всички европейски дистрибутори, е незабавна доставка на стоките до склада.  Тъй като контейнерите постоянно се забавят, това налага по-високи изисквания за инвентара.

Кой от наскоро откритите центрове за дистрибуция смятате за най-обещаващ?

Трябва да кажа, че нашето сътрудничество на много взискателния полски пазар се развива добре, а Хърватия и Гърция са положителна изненада. Последните два пазара растат експоненциално и търсенето на нашите продукти е голямо. Първият ни износ за Оман пък, се оказа абсолютен хит.

Как оценявате рускоезичните пазари?

В Русия има голямо търсене, но поради проблеми с плащанията ние забавихме дейността си на този пазар и се фокусираме повече върху Беларус, където европейските санкции не са в сила и следователно няма проблеми с прехвърлянето на плащания за доставени продукти.

Какви други задгранични предизвикателства очакват Вашата фирма тази година?

Определено искаме да развиваме повече балканските страни, а също така виждаме голям потенциал във Франция, Испания и Португалия. Тук в дългосрочен план мислим за междинно складиране, защото транспортът на нашите продукти от Чехия отнема доста време.

Това ще бъде съпроводено от повишени изисквания за наемане на нови служители.

Да, така е, в момента провеждаме няколко кампании за набиране на персонал в отдела за покупки за длъжността Специалист по покупките и Продуктов мениджър. Ние търсим тези хора не само в Чехия, но и в Азия.

Бихте ли казали нещо повече за азиатския пазар?

Тази година решихме да построим два клона, а именно в китайските градове Шенжен и Шанхай. Искаме да имаме свои хора, които пряко да наблюдават развитието и след това качеството на продуктите, произведени на място.

Колко време отнема това? Създаването на фирма в Китай не е трудно, трябва да имате добър партньор и можете да създадете фирма за половин година.

Както виждаме, плановете на фирмата са грандиозни.

Да, искаме да обслужваме големи европейски компании директно от Азия и по този начин да избегнем допълнителни транспортни и складови разходи в Чехия. Вече предлагаме на големите дистрибутори опаковки и етикети, изработени от тях, а сега искаме да им предложим частични и пълни контейнерни пратки директно в режим DAP (Доставка на място). Разбира се, очевидно е, че европейският стандарт за обслужване на клиентите ще бъде осигурен директно на мястото на производство. Ще се радваме да Ви поканим отново следващата година на редакционно посещение.

Благодаря Ви за отделеното време, пожелаваме успех и до скоро виждане.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!