Нови спирачни компоненти от ZF Aftermarket: Устойчиви, иновативни и лесни за ползване

28 февруари 2023, 19:21

Подкрепяйки една от най-важните области на дейността на независимите сервизи ZF Aftermarket пуска на пазара три нови или модифицирани TRW продукта за ремонт на спирачки. Те включват новата версия на спирачната накладка TRW Electric Blue без съдържание на мед, която е специално проектирана за електрически превозни средства. В допълнение, два нови продукта показват, че може да бъде постигнат значителен напредък чрез непрекъснато развитие и използване на потенциала на ZF OE: спирачни маркучи с нова конструкция и монтажна пластинка за спирачни накладки с активна възвратна пружина.

Спирачките на акумулаторните електрически превозни средства поставят специални изисквания към спирачните накладки. Те трябва да работят възможно най-тихо, да генерират малко износване и все още да показват пълни фрикционни свойства дори след дълги периоди на неизползване. Създадени специално за електрически превозни средства, спирачните накладки TRW Electric Blue отговарят на тези изисквания от дебюта си през 2018 г.

Сега експертите по спирачките в TRW още повече подобриха производителността с подобрения и нови функции. Например, от спирачните накладки е премахната медта. Въпреки че съдържанието на мед беше ограничено в продължение на много години от спецификациите на разпоредбите ECE-R90, фирма ZF Aftermarket успя да елиминира напълно тежките метали. В допълнение, спирачните накладки TRW съдържат средно 13% рециклирани материали и не съдържат органични разтворители. С по-нататъшното намаляване на износването – вече първото поколение Electric Blue отделя 45 процента по-малко спирачен прах от конвенционалните фрикционни накладки – оптимизираните продукти на TRW значително намаляват количеството замърсявания, изпускани в околната среда.

Освен това в завода си в Испания, където се произвеждат TRW Electric Blue спирачни накладки, фирма ZF използва само електричество от вятърна и слънчева енергия, намалявайки емисиите на CO2 с 14 600 тона годишно. Освен това, по време на повторното пускане на пазара на Electric Blue през първото тримесечие на 2023 г., всички полиетиленови торбички, използвани в опаковките, ще бъдат заменени с органични торбички, с което ще се спести повече от девет тона пластмаса годишно.

Експертите в областта на спирачките са подобрили продуктовата гама Electric Blue не само като се грижат за околната среда. Поведението NVH (noise, vibration, harshness – шум, вибрации, сътресения), т.е. комфортът при шофиране, също е подобрено. Новото поколение спирачни накладки TRW Electric Blue могат да се разпознаят по новата им конструкция. В момента има над 60 налични версии за много електрически и хибридни превозни средства от тип plug-in.

Нови спирачни маркучи TRW, които са по-лесни за монтаж

Поредната иновация от ZF Aftermarket е пълното препроектиране на офертата от спирачни маркучи TRW. Подобреният еластомер позволява намаляване на външния диаметър от 10,2 на 9,0 милиметра. Това намали теглото с до 15 процента. В същото време спирачните маркучи станаха с 13 процента по-гъвкави и по-лесни за монтаж. Материалът на маркуча със среден слой от етилен пропилей диен каучук (EPDM) е по-устойчив на действието на спирачна течност и високи температури, което подобрява безопасността и живота на компонентите. В допълнение, по-стабилната конструкция води до по-малко разширяване на обема под налягане. Това осигурява на водача по-бърза реакция при спиране и следователно по-къс спирачен път. Усещането за педала също е по-прецизно.

За да улесни сервизите да използват новите компоненти, ZF Aftermarket сега използва същите номера на части за тях, както за съответните предишни компоненти. Всички монтажни части и уплътнения също остават непроменени. Предлагайки около 1400 описани продукта ZF Aftermarket осигурява цялостно покритие на пазара.              

И накрая, ZF се фокусира върху екологично чисти опаковки на продуктите, които са преработени и сега се състоят от 60 процента рециклирани материали; като по този начин се избягва потреблението на 4,9 тона пластмаса годишно.

Малка част, голям ефект: нова монтажни пластинки за спирачни накладки TRW

През първото тримесечие на 2023 г. под марката TRW ще бъде добавен към портфолиото за следпродажбено обслужване продукт, който вече се произвежда за OE: монтажна пластинка за спирачни накладки с активна възвратна пружина. Това е пружина със специална форма, която се захваща между спирачния апарат и спирачната накладка. Тази пластинка се използва предимно за осигуряване на правилно подравняване на накладките, но иновация в продукта на TRW поддържа и функцията за прибиране на спирачното бутало, благодарение на което спирачната накладка не опира в диска по време на шофиране. Това позволява да се избегне ненужното триене и намалява емисиите на фин прах и разхода на гориво. В същото време увеличава дела на кинетичната енергия, която може да бъде възстановена в електрическите автомобили чрез рекуперация. И накрая, липсата на непрекъснато триене между спирачната накладка и диска предотвратява също така шума.

Маркус Витиг, Head of Passenger Car Aftermarket Business Line, подчертава: „Опазването на околната среда и иновациите са дълбоко вкоренени в ДНК-то на ZF Aftermarket. Текущото ни разширяване на портфолиото демонстрира колко последователно преследваме тези две корпоративни цели в разработването на продукти. Това е особено важно за спирачните продукти, тъй като тази област също ще бъде един от ключовите двигатели на продажбите за нашите клиенти в ерата на електромобилността. С продуктите на TRW ние покриваме изцяло европейския автомобилен парк и сме в челните редици на техническия прогрес”.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!